Domů / Rozhovory / Hezkých keší není nikdy dost
Hezkých keší není nikdy dost

Hezkých keší není nikdy dost

V předchozích článcích věnovaných eventu MAKER MADNESS jsme vás seznámili s tím, jak proběhl event na Ořechovce, a na videu jsme přinesli pohled našich reviewerů na problematiku zakládání keší. Akce MAKER MADNESS byly však hlavně oslavou tvůrců keší. Musíme vám tedy představit i ty, kteří pro nás pěkné keše vymýšlejí.

Žebříček podle FP

Všechny tvůrce, kteří dostali nejvyšší počet bodů oblíbenosti keší (FP), a jejich pořadí můžete vidět v předchozí tabulce. Za nickem je uvedeno pořadí, které zaujímali v době konání eventu v žebříčku oblíbenosti u nás. Všichni se zúčastnit nemohli, do Prahy dorazilo ownerů jedenáct. Nyní vám přinášíme videozáznam s rozhovory se šesti z nich.

 

 

Následující řádky charakterizují autory, jejich tvorbu a statistiky v době konání eventu. Uvádíme pořadí podle obdržených FP, další údaje jsou počet odlovených keší, začátek kačerské kariéry, počet založených keší a počet FP.

Alke04 (Aleš) 1 / 8881 / 11.9.2010 / 152 / 17302
Je známý několika tématickými sériemi keší v okolí Žebráku. Za všechny jmenujme GEO ZOO, Arabela, Žebrácké pověsti nebo poslední vánoční sérii nazvanou Veselé vánoce přeje. Většina sérií je v současné době již bohužel zrušená. Bude nám potěšením přinést v brzké době rozhovor s tímto autorem, kde se dozvíte o jeho činnosti mnohem více.

Dp.man (Standa) 2 / 6132 / 11.2.2008 / 35 / 4927
Své FP body získal zhruba půl napůl za mysterky a tradičky. Oba typy keší jsou na opravdu hezkých místech a tak mají logicky vysoký počet bodů. Nemohli jsme si nevšimnout keše založené u základní školy, která má neuvěřitelných 314 FP.

berx.cz (Tomáš) 3 / 1046 / 5.2.2011 / 35 / 4793
Tišnovský kačer, známý tím, že své keše vytváří zásadně z toho, co najde doma. Jeho propracované keše jako například hrob, výtah, bludiště, pokojíček, studna, budka a mnoho dalších, je možné najít na youtube, několik odkazů najdete níže. Většinou se ale jedná o keše, které už bohužel nejsou mezi námi.

Hrob

Hrob

Kostelík

Kostelík

Bludiště

Bludiště

Pokojíček pro kačera

Pokojíček pro kačera

Studna

Studna

Voda živá

Voda živá

Rybí budka

Rybí budka

Výtah

Výtah

Budka

Budka

 

Kerry_1 (Jana+partner) 4 / 2018 / 10.5.2009 / 59 / 4069
Nejvíce FP dostali hlavně díky sérii tradičních keší GEOzem u Úštěku. Ta byla vytvořena jako součást eventového boje, ale ihned po publikaci se na místo sjela spousta kačerů, kteří chtěli ukořistit co nejvíce bodů.

kartagoo (David) 5 / 1201 / 10.6.2009 / 26 / 3545
Páté místo má hlavně díky dvěma sériím tradiček. Jednak 1425 – Točník v obležení a pak PPKV neboli předposlední křížová výprava. Téměř všechno se točí kolem Žebráku a Točníku, což je rovněž akční rádius Alke04. David se eventu zúčastnit nemohl, a tak aspoň odpovědi na dotazy moderátorů poslal a vy si je můžete přečíst na následujících řádcích.

 

Jaký byl prvotní impuls k tomu, abys začal tvořit?
O geocachingu jsem věděl ještě dřív, než jsem ho začal hrát. Po prvních nalezených pokladech, které byly na úžasných místech, ale velmi nevalné úrovně (hlavně mokré igeliťáky a netěsnící krabičky), jsem se rozhodl dělat to jinak. První keš byla Štola Barbora a při její realizaci jsme začali s Pacouskem přemýšlet, co uděláme, aby se to vymykalo a bylo to jinak, než to známe. Tehdy jsme vlastně založili první žebrácký poklad, neboť do té doby neměl Žebrák ani kešku a ani ownera. Byla to polyresinová sova s pouzdrem uvnitř těla a byla přišroubovaná na suché! větvi borovice. Tak začala v Žebráku naše éra plastových zvířátek, následovala pak ještě veverka u Štilecké pánvičky a ježeček u pokladu Nad starou pískovnou. Jenomže umisťovat koupené artefakty mě přestalo bavit, a tak začala éra domácí výroby. Vzhledem k tomu, že se věnuji řezbářství, byl směr jasný.

Následoval poklad Spící nemocnice, kde čelní strana krabičky je již zhotovena jako staré dřevěné hodiny – kukačky. Pak již následovaly další poklady domácí ruční výroby, ty jsou již většinou ze dřeva a kovu.

Má podle tebe v dnešní době cenu dělat zajímavé keše?
Určitě, každého z nás jistě potěší pěkně udělaná krabka víc než kelímek od Ramy fláknutý kdovíkam.:)

Co je pro tebe největší odměnou za vynaložené úsilí?
Radost, kterou vnímám z logů, z reakcí kačerů. Ty poklady nedělám pro sebe, ale pro Vás a když jste spokojení, mám radost! Co do toho vložíš, to se ti vrátí!

Když vytváříš keš, je to jen tvoje dílo, nebo okruhu blízkých lidí?
První keše byly společné s Pacouskem. Zhruba od čtvrtého pokladu na nich pracuji většinou sám, výjimky jsou třeba kovoobráběcí technologie, kde pomáhá kamarád. Poklady manuálně vyrábím zcela sám, sám si i zhotovuji listing, fotogalerii. Dva mé výtvory v sérii 1425 fungují i pod jinými nicky.

Poklad, na kterém pracoval i někdo jiný je noční keš Pavouk Nephila, kde se na výrobě artefaktů a děje podílel spoluautor a žebrácký kolega BosTonPonTifeX. A nutno dodat, že moje drahá polovička je takový zásobník nápadů, co bychom mohli udělat za poklad.

Na co se můžeme v nejbližší době od tebe těšit?
Mám přichystané dvě mysterky a nějaké tradičky, vše brzdí úvaha, kam je citlivě umístit, neboť masový rozvoj geocachingu a masové nájezdy kačerů do lesů vyvolávají velmi nelibé reakce ze strany lesníků a majitelů lesů. Z tohoto důvodu zřejmě nedojde k realizaci zamýšlené série. Tady jsem si musel položit sám sobě otázku, komu že vlastně ten les patří, zda nám lidem nebo těm, kteří tam žijí a bydlí? Proto asi zůstane „pidi“ série 1425 jedinou mojí sérií.

Bonusová otázka: Jaké je to žít ve stínu Alkeho, dá se říci, že díky němu děláš keše takovým způsobem, nebo je to jen zdravá rivalita?
Necítím se, že bych žil ve stínu, takhle to fakt nevnímám. Je to dáno tím, že mně je 47 let a přece jen, priority mého života a jejich těžiště je jinde. Nedávám GC na první místo, je to jen oddechová zábava a koníček, nevěnuji tomu zdaleka tolik energie jako Aleš, který opravdu GC energií překypuje. Poklady vyrábím v tom svém stylu hned od počátku svého působení, ještě před prvními Alešovými poklady. Ale samozřejmě se chtě nechtě společně ovlivňujeme a každý další poklad tak musí být trochu vychytanější, než ten konkurenční. Jedině tak budete mít radost z nálezů! A pro mě je konkurenční poklad radost z očekávání, jaký bude a po odlovu i určitě výzva, jak kolegu příště něčím překvapit. Tím bych chtěl Alešovi poděkovat za pěkné poklady, které si rád odlovím a za ten pomyslný benzín, který natankuje do mého GC motoru vždy po odlovu jeho další keše.

A pro vás ostatní kačery by to mohlo být inspirací, abyste bojkotovali vlhké rozervané plastové tašky a pytlíky a zkusili udělat něco svého vlastního a jiného, než jste doposud nalezli! Držím palce, ať se dílo daří!

 

pinkturtle (Dita) 6 / 865 / 31.12.2010 / 38 / 3277
Dita je z Valašského Meziříčí, na event dorazila z velké dálky a prý totálně nevyspalá. Na jejím projevu to ale nebylo vůbec znát, ba naopak, a ještě jí to velice slušelo. Na top pozici v počtu FP se dostala hlavně díky dvěma sériím. První je série tradiček Valašské planetárium (P1-P9) a ta druhá je určena dětem. Je to série pohádkových tradičních keší pro geokáčátka.

fanda199 (Eva+Milan) 10 / 6729 / 5.2.2008 / 47 / 2144
Jejich keše jsou hodně technicky zaměřené a nebojí se použít i elektroniku. Dá se říct, že nejvíce FP získali na wherigo keších. Nejen že je rádi zakládají, ale taky je rádi loví. Mají odlovenou plnou polovinu všech, které byly v Čechách založeny. Kromě toho mají rádi historii, záhady a pověsti staré Prahy.

hradnik (Honza) 13 / 11045 / 27.2.2007 / 34 / 1779
Honza je znám tím, že k tvorbě využívá především stavební materiál, nezřídka dokonce beton. Je pořadatelem skvělých eventů, které znají kačeři ze širokého okolí. Milovník hradů, který se realizuje na vlastním webu www.hradnik.cz. Dlouhodobě se snaží svou činností o zvyšování úrovně domácího geocachingu.

tomarctus (Oli) 15 / 6731 / 10.12.2008 / 35 / 1758
Sama sebe nazývá namachrovanou Brňačkou. Na top pozici mezi nejlepšími zakladateli hezkých keší se dostala hlavně díky sérii brněnských tradiček a mysterek o nejrůznějších zvířatech. Nás nejvíce nás zaujala její keš s názvem skunk. Prý je tam doopravdy velký smrad. Mnozí kačeři si dokonce myslí, že smrad pochází z toho, jak si ke keši lidi chodí ulevovat. Pravda je však jiná, puch je vytvořený záměrně v souvislosti se zvířátkem, kterého se týká.

 

vavros (Petr) 16 / 6640 / 15.5.2009 / 29 / 1660
Na šestnáctou pozici se dostal hlavně díky sérii Brandýs-Stará Boleslav. V době konání eventu MAKER MADNESS vyšla v jeho rajonu další série keší, které dosahují vysoké úrovně. O prémiové body mít strach ale nemusí. Jsou svým zpracováním prostě jedinečné. Posuďte sami.

 

Dacinka (Jana) 31 / 4650/ 27.4.2010 / 11 / 1106
Jana je i přes své mládí velice úspěšnou zakladatelkou. Ostatním tvůrcům v pomyslném závodě doslova dýchá na záda. I přesto, že v pořadí FP začíná „až“ čtvrtou desítku, místo mezi nejlepšími jí rozhodně patří.

 

Dacinka

Jaký byl prvotní impuls k tomu, abys začala tvořit?
Svoji první kešku jsem zakládala v době, když jsem měla odloveno asi 100 keší a chtěla jsem se ostatním kešerům nějak odměnit a udělat jim radost speciálním úkrytem. Vzhledem k tomu, že keš měla kladné ohlasy, ve výrobě speciálních keší nadále pokračuji.

Má podle tebe v dnešní době cenu dělat zajímavé keše?
Určitě ano. Myslím si, že lidé rádi najdou zajímavou schránku. Potvrzuje to i vysoká návštěvnost oblasti blízko Karlových Varů, kterou jsme pojmenovali GeoWest park, kde mám momentálně umístěny 3 své kešky a plánuji další. Myslím si, že každý z nás se snažil dát do GeoWest parku to nejlepší. Nyní tu máme téměř 80 keší a další postupně přibývají. Můžete tu nalézt opravdu originální keše, někdy i zajímavé hlavolamy. Na své si tu přijdou i nadšenci T5 keší. Tuto sérii mohu jen doporučit a budeme rádi, když k nám na západ přijedete.

Co je pro tebe největší odměnou za vynaložené úsilí při tvorbě keše?
Rozhodně mě potěší hezké logy či FP, ale baví mě i samotné vymýšlení a výroba keše.

Když vytváříš keš je to jen tvoje dílo, nebo okruhu blízkých lidí?
Kešky vyrábím společně s mým taťkou. Nejdříve vymyslíme systém otevírání, design a pak nakoupíme potřebné materiály a pustíme se do vyrábění. Připravení originální keše nám zabere i několik týdnů či měsíců.

Na co se můžeme v nejbližší době od tebe těšit?
Momentálně chystáme tradičku přímo v Karlových Varech. S výrobou teprve začínáme, takže to ještě chvíli potrvá.

Tvoje keše jsou známé svou zapeklitostí hlavně při otevírání. Jak se k nim chovají kačeři, kteří dlouhou dobu nemohou přijít na to, jak je otevřít?
Kešky se snažíme vyrábět odolné. Přesto se stává, že nám lovci kešku poškodí. Mnohdy použijí hrubou sílu záměrně. Stalo se nám, že kešku rozšroubují, nebo do systému nalijí vodu a jednou nám dokonce přeřízli ocelové lanko zajišťující chod keše. Naštěstí se nám vždy podařilo dát kešky zase do pořádku.

One comment

  1. Klobouk dolů před všemi tvůrci krásných krabiček! Díky.

Scroll To Top