Domů / Reviewers / Tobias Reviewer odchází na odpočinek
Tobias Reviewer odchází na odpočinek

Tobias Reviewer odchází na odpočinek

Před několika dny se na FB profilu Standy Šestáka alias Tobias Reviewera objevila nečekaná zpráva: „Předevčírem jsem požádal HQ o zrušení RW práv a od včerejšího večera už jsem zase „jen“ PM. Ale notifikace už mám nastaveny :-)“. Znamená to tedy, že nám Tobias už neschválí ani jednu keš? Ano, je to tak.


Odpovědi na příspěvek na sebe nenechaly dlouho čekat a byly celkem povzbudivé. Za všechny: „Vítáme tě mezi námi smrtelníky“ nebo „Děkujeme ti moc za tvou skvělou práci“. Dávno předtím jsem chtěl Tobiase pro magazín vyzpovídat. Dosud se to ale nějak nedařilo, a tak ukončení jeho revírnické kariéry se nakonec zdá být dosti dobrým důvodem pro rozhovor.

 

Než se dostaneme k tvému revírničení tak to vezměme pěkně od začátku. Jak jsi se ke hře dostal, kdo tě do ní zasvětil a jaké byly tvé první zkušenosti?

Ke geocachingu jsem se dostal v květnu 2009. S kolegou jsme hledali něco na internetu a našli jsme článek o novodobém hledání pokladů. Řekl jsem si, že by to mohla být dobrá rodinná zábava, tak jsem se zaregistroval. A hned jsem také vyrazil na svou první keš u jednoho z olomouckých fortů. Dlouho jsem ji nemohl najít, protože pařez s filmovkou byl zarostlý kopřivami a já si říkal, že tam by přece nikdo kešku nedal.

Fotky z raného kešerského období

 

Na Hané funguje kešerská komunita GEOOL. Ta v době tvých začátků již existovala, nebo jsi ji spoluzakládal?

Jak jsem geocachingu propadal víc a víc, zjišťoval jsem, že by vůbec nebylo špatné, kdyby měla početná olomoucká geokešerská komunita svůj vlastní web. Obrátil jsem se na několik kamarádů a v prosinci 2010 jsme společně spustili regionální stránky www.geool.cz.

 

Jak jsi se vlastně stal reviewerem? Obecně je to prý tak, že musí být velmi silné doporučení od důvěryhodných jedinců z komunity, které je předloženo Groundspeaku a pak následuje výběrové řízení, jako když se ucházíš o práci a to i přesto, že je to práce dobrovolníka. Jak je to tedy obecně a jak to bylo konkrétně v tvém případě?

V České republice je zvykem, že odstupující reviewer za sebe nominuje náhradu, a v případě, že tak neučiní, vybírají nového kolegu ostatní revírníci. Obecně platí, že kandidát musí být zkušený hráč s velmi dobrou pověstí a znalostí pravidel, musí být psychicky vyrovnaný a nekonfliktní, musí mít vynikající komunikační schopnosti a musí mít za sebou nějakou práci pro komunitu – zakládat kešky, pořádat eventy apod. Kandidáta musí také jednomyslně schválit tým reviewerů ČR.

A jak to bylo u mě? Prvního září na eventu Mega Moravia 2012 za mnou přišel Moravian Reviewer s tím, že chce s revírničením skončit. Říkal, že by byl rád, kdybych to po něm převzal. Poslal jsem ho do … totiž, vlastně jsem ho slušně s díky odmítnul (a pak ještě dvakrát). On si však nedal pokoj a pořád mi to podsouval (jinými slovy, mazal mi med kolem huby tak dlouho, až mi ji zalepil). Myslel jsem, že mě jen tak prudí, protože věděl, že revírníka dělat nechci. Ale někdy začátkem října už jsem začal tušit, že tu svou penzi myslí vážně, a tak bylo na čase přemýšlet, jestli do toho teda jít.

Nebylo to snadné rozhodování a značnou roli v něm hrála i zvědavost. Také se říká „Co tě nezabije, to tě posílí“, tak jsem na to v listopadu kývnul.

Někdy v prosinci začalo kolečko složitého prověřování na HQ (Headquarters – vedení Groundspeaku, pozn. red.). Tento proces jsem později dvakrát sledoval (když nastupovali kolegové Rico a Valen, mimochodem oba tyto revírníky jsem navrhnul já), HQ zkoumá snad úplně vše, co se na vás dá najít, včetně příspěvků na regionálních fórech. Prověřování trvalo cca 6 – 7 týdnů a další týden to pak vyhodnocovali. Výsledek: Approved.

14. února 2013 v noci mi z HQ přidělili reviewerská práva a 15. února jsem publikoval svou první kešuli Vyhled na Bridlu II. Od toho dne jsem schválil 7811 keší a 2741 archivoval.

 

Průměrně jsi publikoval mezi čtyřmi až pěti kešemi denně. A to nepočítám další statistické ukazatele, jako jsou disable a archivace keší. K jakým statistikám jsi se dostal na vrcholu kariéry?

Má reviewerská statistika je na mém profilu, komentář to asi nepotřebuje. Snad jen zajímavost: Někdy na přelomu let 2013 a 2014 jsem si vyjel statistiku, a měl jsem víc keší archivovaných, než publikovaných. Ale jen o 2 kousky.

 

 

Teď už to můžeš prozradit, i když to určitě není žádné tajemství vzhledem k některým tvým příspěvkům na facebooku (ty se týkaly hlavně komentování odpočinku od publikování). Jak probíhalo publikování keší v tvém případě? Měl jsi nějaké pravidelné schéma, které jsi dodržoval, nebo jsi se ke schvalování „dokopal“ až v okamžiku, kdy byla fronta čekajících keší plná?

Tak samozřejmě jsem se snažil nebýt čitelný, ale ono se to vždy nepodaří, protože člověk má spoustu jiných povinností. Většinou jsem s publikacemi začínal už ráno před pátou. Když já musím do práce, proč by měli FTFkaři vyspávat, že? Ale když jsem se doslechl, že někteří FTFkaři si natahovali budíka už na 4:30, tak jsem s ranními publikacemi chvíli přestal a přešel na jiný čas. A tak pořád dokola.

Také jsem se snažil pravidelně zpracovávat frontu, protože když na to člověk celý týden nesáhne, o víkendu má o zábavu postaráno.

 

 

 

Reviewerem jsi od poloviny února 2013. Když se podívám na tvé kolegy, tak jich je většina služebně starších, takže by asi nepřekvapilo, kdyby to na hřebík pověsil spíš někdo z nich.

Tohle si musí rozhodnout každý sám.

 

Co bylo hlavním důvodem, že jsi ukončil svou kariéru reviewera? Chápu, že čtyři a půl roku takovéto práce zanechá v člověku stopu v podobě stovek hodin strávených nad publikacemi, urovnáváním nejrůznějších sporů, odpovídání na dotazy na internetových fórech atd. Na druhou stranu je to vyvažováno určitou publicitou, která může být do určité míry člověku příjemná. Dá se říct, že negativa v určitém okamžiku převážila nad pozitivy?

Pokud se člověk chce věnovat práci reviewera pořádně, stojí to opravdu spoustu času. Revírničení totiž není jen publikování nových keší, ale zahrnuje i dohled nad již publikovanými keškami, schválení posunů souřadnic, řešení návrhů k archivacím a dlouho disablovaných keší, obnáší ale i studování speciálního reviewerského fóra, komunikace s vlastníky nebo správci nemovitostí, ochránci přírody, úřady, policií atd.

Neřekl bych, že tohle se dá vyvážit publicitou. Možná, že některým kolegům je nějaká ta publicita příjemná, ale u mě tomu tak není.

 

Fotky s kolegy revírníky ze společných akcí

 

Tvůj odchod by mohl působit, jako že je to okamžité rozhodnutí, ale ukončit tuhle kariéru asi není jen tak, hlavně vzhledem k tomu, že má člověk závazky vůči GS a vůči komunitě. Navíc můžeme spekulovat o tom, že když se letos v polovině června objevil nový kolega Valen Reviewer, tak možným důvodem jeho příchodu byly právě tvé úvahy o konci kariéry. Jak dlouho jsi se tedy připravoval na to, že skončíš?

Každý revírník by si měl být vědom svých závazků a určitě by nebylo fér skončit ze dne na den. U mě přibývaly myšlenky na odchod do výslužby zhruba od poloviny loňského roku a začátkem toho letošního sem už na 100% věděl, že dál revírničit nechci. Kolegy jsem o svém rozhodnutí informoval a začal za sebe hledat náhradu. Nebylo to úplně snadné, protože vhodných hráčů, kteří by měli o tuto práci zájem, moc není. Také může zasáhnout HQ a navrženého kandidáta z nějakého důvodu odmítnout. A to se opravdu stává.

Za svého nástupce jsem vybral Valena, tým souhlasil a HQ ho schválil.

 

Bylo těžké Valena přesvědčit, aby po tobě převzal Cháronovo veslo, podobně jako když přesvědčoval Moravian Reviewer tebe?

To asi ani ne. Nebo to aspoň tak nevypadalo. Na jednom ze svých eventů jsem si ho vzal stranou a přímo se ho zeptal, jestli by do toho šel. Odpověď byla ano.

 

Jak probíhal ve Valenově případě přijímací proces? Měl to jednodušší než ty před těmi téměř pěti roky?

Prověřují se stále stejné věci, ale před dvěma lety HQ zkrátil termíny pro prověřování a připomínkování. Ve Valenově případě trval celý proces jen cca 3 týdny, takže nebyl jednodušší, ale rychlejší.

 

Jak to s tebou bude teď, když jsi odešel do předčasného důchodu? Zaregistroval jsem, že máš již nastavené notifikace. Budeš tedy dál fungovat jako běžný kačer s prémiovým členstvím, nebo se budeš díky dostatku času věnovat lovu FTF? Co znamená to ohlášené nastavení notifikací?

Nemyslím si, že můj odchod do důchodu byl předčasný. Jednoduše jsem během půl roku dospěl k závěru, že je už čas odejít do výslužby. Rozhodnutí to nebylo nijak zvlášť obtížné.

A k druhé části tvé otázky: Nejsem si jistý, jak by měl podle tebe správně fungovat běžný kačer s prémiovým členstvím, takže na to nemohu odpovědět. Každopádně co se FTF týká, tak jako reviewer jsem se boje o bednu účastnit nemohl, ale před revírničením jsem na eftéefka vyrážel, a rád bych se o to sem tam opět pokusil. Proto jsem avizoval nastavení notifikací, tedy upozornění na publikace nových keší.

 

 

Druhého září, v době konání eventu Great Moravia, jsi oslavil odlov své 8000. kešky. Vedle poctivé práce reviewera jsi se tedy poměrně intenzivně věnoval hře i jako hráč. Budeš mít teď čas i na jiné aktivity, nebo se budeš věnovat intenzivněji lovení keší?

Geocaching mě stále baví, a lovit keše zřejmě hned tak nepřestanu. Ale díky ušetřenému času se budu moct více věnovat i svým dalším koníčkům, hlavně četbě a střelbě. A také bychom s Mončou (Standova manželka – pozn. red.) rádi víc cestovali. Plánujeme začít hned tento týden, prodlouženým víkendem v Marjánkách a Regensburgu.

 

Na závěr nemohu nevzpomenout dvě významné akce, které zanechaly v myslích spousty kačerů nesmazatelnou stopu. Byly to dva eventy, na jejichž vzniku jsi měl významný podíl. První byl zmíněný Mega Moravia v roce 2012, vůbec první mega event uskutečněný na Moravě. Druhý byl právě před týdnem konaný giga event Great Moravia. Nepřispěl právě Great Moravia k tomu, že toho všeho bylo už dost a že jsi cítil, že si prostě potřebuješ odfrknout?

S mým odchodem do výslužby přípravy Great Moravia vůbec nesouvisí. I když to byl rok a půl opravdu náročné práce, nebylo to tak psychicky vyčerpávající, jako přípravy eventu v roce 2012. Tentokrát už jsme věděli, do čeho jdeme, a pokusit se o giga event byla zkrátka výzva. Bylo nám jasné, že když akce dopadne dobře, vejde do dějin geocachingu. A když dobře nedopadne, tak taky. Podle logů to vypadá, že se vše povedlo, takže celý náš tým může být spokojený. Jen počasí nás zase zradilo, bylo téměř úplně stejné, jako před pěti lety. Bohužel (nebo bohudík?) poručit větru a dešti zatím ještě stále neumíme.

 

Revírníci na Great Moravia: Zleva Alex, Sopdet, Rico, moderátor Dragon riders, Voyager, Tobias a Valen Reviewer

 

Olomoucký a Moravskoslezský kraj má tedy od 2. září 2017 pod palcem Valen Reviewer. Při příležitosti „střídání stráží“ pořádá Tobias Reviewer event, kde Valen Reviewera oficiálně přestaví. Dnes už ale není tajemstvím, že Valen Reviewera jste mohli doposud potkávat jako brněnského kačera s nickem niximor. Koneckonců jste ho mohli zahlédnout i na hlavním pódiu giga eventu Great Moravia.
No a na závěr nezbývá, než Standovi poděkovat za to, že měl čtyři a půl roku nervy a čas na to, se s námi trápit. Vítáme tě tedy, Stando, zpátky mezi námi, obyčejnými kačery! A díky za rozhovor.

Scroll To Top