Domů / Reviewers / Češi po čtyřech letech opět ve finále GIFF
Češi po čtyřech letech opět ve finále GIFF

Češi po čtyřech letech opět ve finále GIFF

V prvním listopadovém týdnu proběhne již třetí veřejná celosvětová projekce kešerských filmů známá pod zkratkou GIFF. Příjemným překvapením je, že po čtyřech letech má ve finále své zastoupení znovu Česká republika. Je to opět díky skupině nadšenců působících pod značkou Brute Film.

Poprvé se dostal Brute Film do povědomí kešerské veřejnosti tvorbou videoklipu FTF. Není snad u nás kačera, který by tenhle klip neznal, nebo který by neznal alespoň titulní píseň. Klip se před čtyřmi roky dostal do finále festivalu a v něm obsadil neuvěřitelné druhé místo. Kdo jsou vlastně lidi, kteří se skrývají za značkou BF a podíleli se na vzniku tohoto klipu?

 

 

Kdo jsou Brute Film
Brute Film vznikl právě při tvorbě klipu FTF song. Nápad na jeho natočení byl z hlavy kačera s nickem St@nda. Ten měl vymyšlený text a inicioval na fóru serveru geocaching.cz diskusi s výzvou, že by k němu chtěl natočit hudební klip, a že shání lidi, kteří by do toho šli. Díky této výzvě se dal dohromady s Agim a jeho skupinou Bojánci, kteří text zhudebnili a nahráli hudbu. Díky ní sehnal kačera Wetu, kameramana a střihače v jedné osobě, a hlavně spoustu herců, kteří se při nejrůznějších příležitostech a na nejrůznějších místech účastnili se štábem natáčení jednotlivých scén. Hlavními postavami klipu FTF byli Zličíňák a Lucík7.

V roce 2011 se konal v Nebílovech Mega event, kde se díky velké účasti kačerů podařilo natočit hodně záběrů k tomuto klipu. Nebílovy bylo také místo prvního oficiálního představení titulní písně na eventovém pódiu. Další záběry se pak dotáčely na několika dalších eventech, které byly publikovány právě za účelem dotočení potřebných záběrů. V roce 2012 na dalším, tentokrát moravském eventu Mega Moravia, měl klip FTF svou premiéru. Po úspěšném přijetí eventovým publikem právě tady padlo zlomové rozhodnutí přihlásit klip do historicky prvního ročníku festivalu GIFF.

Videoklip FTF nakonec obsadil ve finálovém souboji nádherné druhé místo. Svým způsobem k tomu přispěl i Martin Seidler alias Sigma 1, který byl tehdy pracovně v USA, zúčastnil se finálového promítání v Seattlu a radil při hlasování divákům, který film je ten správný a pro který tedy mají hlasovat. Martinovu reportáž z festivalu jsme publikovali hned po jeho návratu domů a kdo ji tehdy nečetl, může si ji přečíst nyní.

 

 

Ten, kdo si hraje
Po úspěchu s klipem FTF a ročním odpočinku, začal Brute Film natáčet druhý klip s názvem TKSH. Klip opět vznikal na základě St@ndova scénáře, kde chlapík ve středním věku najde zálibu v geocachingu, a o něm je celý příběh. Ke klipu opět dodali hudbu Bojánci a vznikl tak příspěvek pro GIFF 2015. Klip se ale nedostal do finále a zůstal těsně před poslední postupovou pozicí. Autoři sami mluví o tom, že se tentokrát nepodařilo úplně dobře přeložit český text skladby, který byl jednak velice obsáhlý, a obsahoval mnoho specifických českých výrazů, které se do angličtiny překládaly velmi složitě. Celosvětově tedy klip pohořel na tom, že titulky nevyjádřily přesně odzpívaný text a nebylo tedy snadné zachytit jeho smysl.

Přestože klip na festivalu GIFF 2015 nepostoupil do finále, měl nakonec přece jen přínos alespoň pro kešerský svět. Autoři totiž do jedné verze klipu ukryli v rámci patnáctého výročí vzniku geocachingu deset indicií, vedoucích ke vzniku série keší TKSH. Ta by údajně měla mít ke dnešnímu dni celkem 24 keší, my jsme však objevili jen 23 keší v tomto bookmarku, jedna z keší je aktuálně disablovaná. Keše TKSH jsou mysterky, které se na základě indicií dají zakládat prakticky kdekoliv u nás, pravidla pro jejich publikaci se dozvíte například v listingu jedné z publikovaných keší. Dvě základní pravidla pro založení keše v sérii jsou, že listing musí obsahovat indicie z natočeného klipu a musí mít v názvu keše na začátku řetězec TKSH.

 

 


Klip TKSH měl svou premiéru v náchodském hotelu Bonato na jednom z eventů ze série Čaj o páté, jejichž pořadatelem není nikdo jiný než M@x (znáte ho také jako Alex reviewera). Spolupořadatelem byl Wetu, M@x celý tento event moderoval a zároveň na něm publikoval první dvě keše ze série TKSH v přímém přenosu. Těmi kešemi byly TKSH – Ten kdo si hraje v Pustovětech, a TKSH – Bo na to sa musime napit!, která byla umístěna hned vedle hotelu Bonato, ve kterém se event právě konal. Během několika minut po publikaci se z eventu začali ztrácet návštěvníci, aby si keš mohli odlovit a zalogovat.

Zajímavostí je, že M@x se v rámci produkce Brute Film poprvé objevil už v klipu FTF, pozorný divák ho tam mohl zaregistrovat jako jednoho z komparzistů posilňujícího se v hospodě, odkud startují FTFkaři za svými úlovky. Další zajímavostí je, že M@x se v době české premiéry TKSH stává součástí Brute Filmu.

 

 

The Reviewer’s Day (Revírníkův den)
M@x se tedy sává součástí Brute Filmu a zároveň se na jednom z jeho dalších letošních čajů o páté dozvídáme, že Brute Film opět vystrkuje růžky a míří po neúspěchu z roku 2015 opět k vyšším metám. Navíc má jako Alex Reviewer v letošním klipu i svou životní hereckou roli, tak kdo jiný by nám o tom tedy měl vyprávět, než právě on.

Před pár týdny mohli čtenáři zaregistrovat, že má Česká republika po čtyřech letech znovu zastoupení ve finále GIFFu. Jaké bylo natáčení klipu, který se znovu dostal do finále spolu s šestnácti dalšími filmy?

Myšlenka byla stejně jako v předchozích dvou případech z hlavy St@ndy. St@nda je scénárista, režisér, všechny ty nápady a myšlenky jsou z jeho hlavy. Vždycky něco plácne do prostoru, někam nás natlačí, a my kolem toho hned začneme lítat. V roce 2016 přišel s tím, že by to chtělo natočit něco poučného pro kačery. Věděli jsme, že by to nemělo mít slova, nebo by jich tam mělo být minimálně, protože s texty by mohl být zase problém, jako v případě klipu TKSH. St@ndův nápad byl, že veškerá slova, indicie a otázky v klipu, budou nahrazeny obrázky atributů, které jsou v listingu každé keše. Mělo to být video, které mělo mít nějaký edukativní základ. Tenhle super nápad se spojil s myšlenkou, že se v týmu objevil revírník Alex, který je v klipu hrdinou dohlížejícím na nejčastější základní chyby v geocachingu.

Ukazuje tam tedy a radí, jak by to mělo být správně?

Naopak, je to ukázáno spíš obráceně, tedy tak, jak by se ty věci dělat neměly. Zásadní problém byl v tom, že jsme se museli dostat stopáží do stanoveného limitu čtyřech minut a zároveň aby video mělo maximální povolenou velikost zasílaného souboru. Díky tomu jsme museli pečlivě vybírat, které scény, rozuměj nešvary, v klipu použijeme a které nikoliv. Celkem jsme natočili osm scének a uvidíte sami, kolik jsme toho nakonec použili.

Je mi jasné, že ani náznakem nemůžeš prozradit podrobnosti o klipu, natož aby nám BF poskytl nějaké záběry. Jako dodavatelé klipu jste vázáni určitě nějakými pravidly, jejichž porušení by mohlo klip z finálové skupiny diskvalifikovat. Přesto: Je něco, co můžeš čtenářům prozradit, aniž bys účasti klipu ve finále přivodil nějaké problémy?

Jak jsem naznačil už předtím. Alex dohlíží nad dodržováním pravidel, navíc dokáže levitovat, a díky tomu může být rychle u problémů, které v geocachingu vznikají. Všechno je podáváno divákům s humorným nadhledem.

 

 

V jakých lokalitách se klip natáčel tentokrát?

Část se natáčela na Náchodsku, část v Pustovětech a v okolí Karlštejna.

V předešlých dvou klipech FTF a TKSH byli hlavními herci Zličíňák a Lucík7, našli si své místo i v Revírníkově dni?

V tomto klipu nahrazuje Zličíňáka,  jakožto hlavního hrdinu, revírník Alex, ale dohlíží na chyby osvědčených hrdinů Zličíňáka a Lucíka7.

Kameru a střih měl pod palcem opět Wetu?

Samozřejmě.

A jak to bylo tentokrát s hudbou?

Poprvé hudbu nedělali Bojánci, podle doporučení organizátorů festivalu jsme sáhli po hudbě, která by nezavdala příčinu k tahanicím o autorská práva po uveřejnění klipu na YouTube. Vybrali jsme volně dostupnou hudbu z žánru grotesky, protože klip je koncipován jako zábavný a tento typ hudby k němu vyloženě sedí.

Na zmíněném eventu Čaj o páté GIFF 2017 v Bonatu jste poprvé zmínili to, že Brute Film má opět horké želízko v ohni. Měli možnost účastníci vidět nějaké záběry z výsledného klipu?

Sám jsi zmínil, že jakékoliv zveřejnění záběrů před oficiálním uvedením na festivalu by mohla znamenat diskvalifikaci. Proto jsme se omezili pouze na propagaci klipu a účastníkům eventu jsme ukázali pouze záběry, o kterých jsme věděli, že ve výsledném klipu nebudou. Promítali jsme hlavně bonusová videa, která byla pořízena při natáčení a velký prostor jsme věnovali besedě.

Čaje o páté se zúčastnili i ostatní členové štábu, kteří se podíleli na produkci klipu?

No jasně, na eventu byli Lucík7, Zličíňák, samozřejmě přijel Wetu, já jako pořadatel, a dokonce jsme udělali „mimořádný vstup televize Nova“ do eventu, kde bylo oznámeno, že Wetu za svůj dlouholetý přínos Brute Filmu dostal Oscara, kterého si také na eventu osobně převzal. Nakonec se ukázalo, že soška není mužského pohlaví a že je to tedy vlastně Oskarka.

 

 

Brute Film natočil tři klipy, které poslal do GIFFu. První z nich velmi úspěšný, druhý řekněme méně úspěšný… A co ten třetí? Jaký pocit z něho máte jako tvůrci? Má šanci opět prorazit? Už jenom s ohledem na to, že se v něm zbytečně nemluví, a tedy mu bude snad každý rozumět.

Přání je otcem myšlenky. Klip jsme natáčeli s cílem dostat se do finále. Ve finále jsme, no a kdybychom se dostali na bednu, tak bychom byli hodně spokojení. Tajně si myslíme na metu nejvyšší, ale každopádně i umístění do třetího místa by bylo super.

Děkuji za rozhovor.

 

Ve finále GIFFu 2017 mají své zastoupení i Slováci
Kromě Čechů se do finále dostali i Slováci s nickem svieca s jejich filmem Antarctica. Trochu jsme se snažili zapátrat po tom, jakým bude slovenský klip pro BF soupeřem. Jediné, co se nám však podařilo zjistit bylo, že kačeři pod tímto nickem uspořádali v červnu letošního roku v Bratislavě event se stejným názvem, jako je název finálového klipu. Event byl pojatý jako flash mob, tak uvidíme, zda se potvrdí naše domněnka, že snímek bude založený právě na záběrech z tohoto flash mobu, kdy se účastníci v parném létě budou pohybovat v centru hlavního města oblečení jako polárníci.

 

Kliknutím na mapku otevřete seznam všech oficiálních GIFF 2017 eventů

 
Navštivte promítací GIFF event a získejte suvenýr
Do dnešního dne bylo u nás publikováno celkem šestnáct eventů, na kterých můžete vidět všech sedmnáct finálových snímků. Seznam eventů si zobrazíte kliknutím na mapku níže. Nezapomeňte, že návštěvou oficiálního GIFF eventu dostanete do své sbírky suvenýr.
Za zmínku stojí určitě dva eventy, které se do určité míry vymykají těm běžným, ale my jsme rádi, že máme i ty běžné.

Prvním je GIFF Weekend 2017 s GPS MAZE, na kterém kromě festivalových filmů uvidíte doposud nezveřejněná videa z letošního GPS MAZE 2017, konaného na Plumlově. Tento event má v tuto chvíli více, než 130 WA logů a určitě bude mít tradičně vysokou úroveň. Míst v promítacím sále je zatím ještě dost, to kdybyste ještě přemýšleli o návštěvě na poslední chvíli.

Druhý event, který doporučujeme navštívit, je GIFF 2017 – Nova Paka Czech republic. Kromě soutěžních filmů dojde na promítání kačerských snímků s geocachingovou tématikou. Čím je ale tenhle event zajímavý, je účast takřka kompletního teamu Brute Film ve složení St@nda, Wetu, Zličíňák, Lucík7 a M@x. Návštěvníci se tedy mohou těšit na historky z natáčení.
 

Seznam soutěžních finálových snímků

 
Uspořádejte svůj vlastní GIFF event
Nemusíte se spokojit s pouhou návštěvou některého z již publikovaných eventů a můžete uspořádat svůj vlastní. Na rozmyšlenou vám už ale zbývá opravdu jen pár dnů. Co tedy udělat pro to, abyste úspěšně zorganizovali GIFF 2017 event?

  1. Zvolte si promítací místnost v závislosti na předpokládaném počtu účastníků. Při malém počtu bude stačit malá klubovna či salonek restaurace s větší TV obrazovkou a připojeným počítačem. Při středním počtu účastníků zvolte větší místnost s projektorem a plátnem. Při velkém počtu účastníků si zkuste rovnou domluvit pronájem regulérního kinosálu s digitální promítačkou.
  2. Na vybraném místě publikujte event, který vám musí nejdříve schválit místní reviewer. Po publikaci eventu vyplňte webový formulář, který odešlete. Zhruba do týdne obdržíte informaci o schválení a event se dostane do oficiálního bookmarku. Pouze schváleným eventům bude poskytnutý film s finálovými snímky.
  3. Po 23. říjnu dostanete emailem film, který pak budete moct promítnout na eventu. Délka celé stopy bude v délce asi jedné hodiny. Kromě filmu obdržíte v digitální podobě i podklady pro tisk plakátů, vstupenek apod.
  4. Uspořádejte v rámci eventu hlasování o nejlepší snímek a dejte vítězům vědět, jak v rámci vašeho eventu uspěli.

Podle pravidel geocachingu musí být event publikovaný nejméně dva týdny před jeho konáním. Proto nezapomeňte, že pokud budete chtít uspořádat event hned v prvním z pěti dnů, jeho publikace reviewerem musí proběhnout nejpozději 19. října., tedy již tento čtvrtek.

 

Scroll To Top