Domů / Seriál / Střed vesmíru nalezen: geocaching.com
Střed vesmíru nalezen: geocaching.com

Střed vesmíru nalezen: geocaching.com

Mohlo by se zdát, že geocaching je ryze „přírodní“ zábava. Chodíte si tak po krajině a sem tam zakopnete o nějakou krabici se sešitkem, do kterého se radostně zapíšete. Tak to je omyl, geocaching tvoří technologie:). Potřebujete celkem dost družic, přijímač GPS signálu, který ty družice vysílají, a hlavně internet! Vítejte u dalšího dílu seriálu o základech geocachingu. Tentokrát se podíváme na to, co nám nabízí server geocaching.com. A zvlášť detailně se podíváme na rozdíl standardního a tzv. prémium účtu.

Geocaching vznikl jako spojení technologií a pohybu v přírodě. Určitě můžete krabičky pouze sbírat. Potkal jsem pár kačerů, kteří říkali, že je sice sbírají, ale na serveru už nelogovali víc, než rok (data mají v GPSce a prý je tam někdy nahrají). Stejně tak se nějakou dobu dá lovit i bez GPS. Doma si vytisknete mapu a pak hledáte keše podle ní. Myslím si ale, že geocaching je také o porovnávání se s ostatními, o statistikách a číslech…

Serverů o geocachingu je mnoho. Samozřejmě nejprve byste asi měli jít na geocacher.cz, kde právě jste:). Když ho celý 3× přečtete, narazíte určitě na geocaching.cz. Tam najdete mnoho informací a diskusní fóra a můžete virtuálně poklábosit s dalšími kačery.

Nejdůležitějším serverem, bez kterého se opravdu neobejdete, ať už jste více přírodní typy, nebo spíš tíhnete k technologiím, je geocaching.com. Nebojte, je celý v češtině. Registrace je zdarma. Zvolíte si nick, vyplníte pár údajů a můžete jít na věc. Doporučujeme vyplnit i vaše domovské souřadnice. To proto, že až budete hledat nejbližší keše, můžete si je zobrazit jednoduchým kliknutím na lupu vpravo přímo na domovské obrazovce. Doporučujeme také chvilku přemýšlet nad nickem. Ano, můžete ho sice kdykoliv změnit, ale myslete na to, že ho od prvního úlovku budete psát do všech logbooků. Možná chcete, aby vás nějak charakterizoval, aby zohledňoval, že lovíte celá rodina, atd.

Nechceme zde dlouze popisovat všechny možnosti serveru, spíš vám chceme dát představu o možnostech. Co se tedy na serveru všechno dá dělat:

  • Podívat se na krátká videa o geocachingu – v záložce „Průvodce“.
  • V záložce Můj profil“ je vše o vás – kdo jste, kolik jste toho ulovili, jaké jste našli trackovatelné předměty, atd.
  • V záložce Hrát“ je vše o hře – můžete zde najít keše dle adresy, kódu a jiných parametrů, stejně tak zde najdete podle kódu trackovatelné předměty a jak keš, tak předmět zalogovat. Také zde můžete keš založit – o tom ale někdy později, v některém z dalších dílů seriálu.
  • V dalších záložkách („Komunita, Obchod, Partneři, …“) naleznete mnoho různých informací. Když si je projdete, určitě je pochopíte i bez našeho komentáře.

 

Dá se říct, že 99 % času strávíte nejspíš v sekcích „Můj profil“ a „Hrát“. Jak jsme říkali na začátku, registrace je zdarma. Ale existují dva typy členství: Základní (BM – Basic Member) a prémiové (PM – Premium Member). To už ale stojí 30 € na rok. Protože téma zda koupit, či nekoupit PM řeší mnoho kačerů, zkusíme sepsat, co za to dostanete:

  • Uvidíte na mapě keše, které majitelé označili, že jsou viditelné jen pro PM – tzv. Premium Member keše. Třeba z toho důvodu, že jsou v exponované oblasti a příliš mnoho návštěv by mohlo být pro keše nežádoucí.
  • Můžete generovat a stahovat tzv. Pocket Query – jednoduše soubory, kde si pro vaši GPS připravíte seznamy keší dle různých kritérií, např. podle místa, typu keše (tradiční, mysterka, …). To je výhodné hlavně, když lovíte se standardní GPS, ne s chytrým telefonem. Takto můžete jednoduše stáhnout až 1000 keší najednou. Jinak musíte tyto soubory generovat mnohem pracněji.
  • Můžete generovat speciální Pocket Query okolo vámi zadané trasy. Představte si třeba, že jedete do Chorvatska na dovolenou a chcete něco ulovit po cestě. Tak zadáte trasu a necháte si vytvořit soubor keší, které jsou třeba jen tradiční a maximálně 1 km od silnice.
  • Za každých 10 ulovených keší dostanete jeden tzv. Favorite point (FP), ty pak můžete rozdávat keším, které se vám líbí. Také můžete podle těchto FP keše vyhledávat. Uvidíte tak, které vám rozhodně stojí za návštěvu.
  • Můžete vytvářet svoje seznamy keší a ty pak stahovat do GPS. Např. seznamy typu moje FTF, či seznam eventů, na které chcete jít, apod.
  • Můžete si vytvořit upozornění e-mailem (a tedy i prostřednictvím sms), pokud je ve vašem okolí publikována nová keš. Pak můžete vyrážet na lov FTF.
  • Získáte dokonalejší práci s mapami – můžete přímo v mapě filtrovat keše podle typů, také můžete přepnout typ mapy (Google, OpenStreet, …).
  • Dostanete podrobné statistiky – grafy, historii, milníky, … Statistiky také uvidíte u svých přátel na geocaching.com.
  • A pár dalších maličkostí, jako přenášení více údajů do vašich GPS zařízení a telefonů apod.
  • No, a ještě jedna „maličkost“: Podpoříte organizaci, která za vaší oblíbenou hrou stojí. Ta jinak dostává peníze nepřímo, např. když si koupíte Geocoin, či Travel bug (poplatek za trackovatelný kód).

 

Malé shrnutí na základě vlastních zkušeností
Ano, 30 € není malá částka, začali jsme to řešit v okamžiku, kdy jsme zjistili, že PM keší máme v okolí celkem dost. Lákaly nás i detailní statistiky našich aktivit. Také když jsme si kromě telefonu pořídili i GPS a chtěli jsme efektivněji pracovat s Pocket Query. Práci se seznamy keší umožňují samozřejmě i jiné programy, ale o tom až někdy příště. Zatoužili jsme občas ulovit nějakou tu FTF, což bez upozornění nejde. A myslím, že přidělování bodů oblíbenosti je částečně odměnou pro nás, a částečně poděkováním zakladatelům opravdu hezkých keší.

Na fórech o geocachingu se dočtete, že existuje možnost za PM trochu ušetřit. Buď ho koupit v některém z on-line obchodů, protože ty ho mají zpravidla trochu lacinější – kupují „ve velkém“. Nebo využijete z našeho pohledu nelogické cenové politiky geocachingu – v USA stojí členství také 30, ale dolarů. Když bude vaše domovská lokace na serveru nastavena na adresu v USA, zaplatíte v dolarech a ten je lacinější. Zda to takto chcete dělat, záleží jen na vás.

Obrázky: miiike, antifan-real.deviantart.com a geocaching.com
Scroll To Top