Domů / Tipy redakce / MAKER MADNESS aneb jak se dělá hezká keška
MAKER MADNESS aneb jak se dělá hezká keška

MAKER MADNESS aneb jak se dělá hezká keška

Období mezi 28. březnem a 7. dubnem vyhlásil Groundspeak „svátkem“ zakladatelů keší a jejich tvůrčích aktivit. Chce tak prostřednictvím setkání na tématických eventech poděkovat za jejich přínos geocachingu. Každý, kdo se v těchto dnech zúčastní oficiálně schváleného eventu MAKER MADNESS dostane suvenýr. A pokud se vám poštěstí navštívit „ten správný“ event, budete mít příležitost seznámit se s šikovnými tvůrci keší, jejich nápaditými výtvory a dalšími zajímavostmi a osobnostmi.

Z oficiálního bookmarku je vidět, že eventů bylo po celém světě publikováno nespočet. Za to v Čechách je situace horší, a to přesto, že jsme geocachingovou velmocí. V tomto ohledu zklamaly například takové bašty českého geocachingu jako GeoJih či Geocaching Plzeň. Ve výseči od Prahy směrem na jihovýchod a na západ dokonce nenajdete event ani jeden. A to do začátku akce MAKER MADNESS zbývá jen několik málo dní.

Dnešek je posledním dnem, kdy je možné zaslat listing MAKER MADNESS keše k publikaci. Věříme, že pokud během dneška ještě nějaký event vznikne, bude naplňovat hlavní záměr GS. Nejde jen o oslavu tvůrců keší, ale zejména o předvedení jejich umu a výtvorů ostatním, kteří se dosud neměli možnost s nápaditou a důmyslnou skrýší setkat. Z jedenadvaceti dosud publikovaných eventů toto zatím splňuje jen třetina z nich.

Převážná většina eventů má, jak jsme se mohli dočíst z listingů, běžnou náplň a s původní myšlenkou GS mají pramálo společného. Některé s ní nemají společného dokonce vůbec nic. Takové akce poznáte podle toho, že lákají slovy jako „…zvu všechny na krátké setkání…“, „…logbook bude dostupný 30 minut…“ apod. Nechť si autoři sáhnou do svědomí, jestli jim nešlo víc o získání suvenýru než o naplnění smyslu celé akce.

Mapa se všemi českými eventy MAKER MADNESS

Rádi bychom tedy v našem magazínu upozornili na „ty správné“ eventy, kde budete mít možnost vidět nevídané a v neposlední řadě si budete moci třeba i vyzkoušet, jakou práci tvorba důmyslné kešky vyžaduje.

Jedním z takových by mohl být event Pohledy do hlubokého vesmíru – Maker Madness, který se bude konat ve Žďáru nad Sázavou. Na programu je přednáška o Vesmíru, ale dalším tématem jsou ukázky keší, které by měly návštěvníky inspirovat k tvorbě a celá akce by tak mohla napomoci zvyšování úrovně místního geocachingu.

Na outdoorovém eventu Schovka – Maker Madness v Brně Kohoutovicích budou účastníci v přírodě vymýšlet schovky pro keše. Pro tvůrce nejlepší skrýše mají pořadatelé připravený malý dárek.

Event MAKER MadnESS with BEER in Ceska Trebova se podle názvu tváří sice jako pivní event, ale není tomu tak. Koná se v salonku místního českotřebovského pivovaru Faltus, kde vaří opravdu dobré pivo. To ale nebude tím hlavním tématem. Na programu je promítání fotek a tipů na zajímavé keše, ale hlavně možnost si na místě zkusit vytvořit vlastní keš. No, a že při tvůrčím posezení přijde chuť na nějakého toho místního „Kohouta“, není nic proti ničemu.

Dalším tvořivým eventem je PIP PIP – Maker Madness v Držovicích nedaleko Prostějova. Pod vedením autorů eventu zde budou mít účastníci možnost vyrábět ptačí budky pro kešky. Kapacita eventu je však omezená a je již vyhlášen stop stav. Škoda.

Olomoucký BAHNO EVENT – MAKER MADNESS CELEBRATION slibuje účastníkům, že si v rámci oslav MAKER MADNESS vytočí svou vlastní užitečnou nádobu na střádání geomincí, CWG, nebo dokonce schránku na novou keš na hrnčířském hruhu. Vše, co půjde přenést do hrnčířské pece, bude vypáleno a tvůrce si odnese své dílko domů.

V nejrůznějších geocachingových e-shopech mohou ti méně zruční zakoupit důmyslné skrýše

 

To nejlepší nakonec

MAKER MADNESS OSTRAVA!!!

Není to tak dlouho, co vznikl server bogeo.cz. S každou akcí, pod kterou jsou kačeři z BO!!!GEO podepsaní, je vidět, že to myslí s geocachingem v Beskydech a na Ostravsku opravdu vážně. Event MAKER MADNESS OSTRAVA!!! je toho jasným důkazem. Tady na 100 % pochopili, o čem výzva MAKER MADNESS je.

Pořadatelé připravují dvě soutěže. V první z nich se bude soutěžit o nejhezčí kešku. Event se koná v areálu Myslivna, který je v podstatě v přírodě, a tak bude možné vyrobit keš z „místních surovin“. A samozřejmě bude možné donést soutěžní výtvor i z domova. Druhá soutěž bude spočívat ve výrobě nejhezčího logbooku. Stejně tak jako u kešky bude možné logbook vyrobit na místě nebo si ho přinést již hotový, vyrobený v předstihu. Na závěr proběhne opékačka buřtíků. Vypadá to na pěknou akci, na které by nikdo z místních kačerů neměl chybět.

 

MAKER MADNESS WORKSHOP

Opravdovou perlou mezi MAKER MADNESS eventy bude dozajista MAKER MADNESS Workshop. Tento workshop je z dílny ČAGeo. Oproti ostatním mají pořadatelé zjednodušenou pozici díky zdařilému loňskému GPS MAZE EUROPE. Přesto je potřeba se sklonit před tím, že mají chuť pustit se po krátké době znovu do akce velkého rozsahu.

Event se koná v restauraci Na Ořechovce, kde je velký sál s kapacitou 200 míst k sezení. Sedět se ale tentokrát moc nebude. Stolů bude méně, aby se sem vešlo víc lidí. U stolů se tentokrát nebude převážně jíst a pít, ale budou na nich vystaveny výtvory. Keše budou nejen k vidění, ale bude možné si je hned na místě vyrobit. Výroba se nebude týkat jen skrýší samotných, ale i například předmětů na výměnu.

Ti, kteří se necítí být dostatečně šikovnými na vlastnoruční výrobu, budou mít možnost si na místě již hotové výrobky zakoupit.

Na tento event jsou pozváni autoři nejlépe hodnocených keší v Čechách podle počtu dosažených FP. Jeden z nich je dokonce nejlépe hodnoceným kačerem na světě. V  následujících dnech se vám chystáme přinést rohzovor s ním.

Účast na eventu přislíbili také téměř všichni čeští revieweři. Bude tak mít možnost v rámci moderovaného večera dozvědět se odpovědi na dotazy ohledně schvalování keší. Dotazy budou směřovat i na nejúspěšnější tvůrce keší, takže se rozhodně bude co dozvědět. Na závěr se mohou účastníci těšit na pěkné překvapení.

Termín a čas eventu je přizpůsoben tomu, aby se ho mohli zúčastnit i kačeři ze vzdálenějších míst a pohodlně se zvládli vrátit zpátky domů. MAKER MADNESS event je tedy otevřen všem zvídavým kačerům, v jejichž regionu se v tomto ohledu nic nechystá.

Jak je vidět, je přece jen z čeho vybírat. Neváhejte, najděte si ten svůj MAKER MADNESS event a získejte za jeho návštěvu suvenýr. A nebo ještě lépe: Vyberte si TEN SPRÁVNÝ EVENT, na kterém se něco dozvíte, na kterém něco pěkného uvidíte a na kterém potkáte spoustu zajímavých lidí, kteří toho pro český geocaching hodně dělají a mají vám co říct.

Scroll To Top