Domů / Všechny články / První vesmírné FTF padlo!
První vesmírné FTF padlo!

První vesmírné FTF padlo!

Americký astronaut Rick Mastracchio (AstroRM) vstoupil do historie geocachingu. Jako první odlovil keš International Space Station, kterou před pěti lety založil na Mezinárodní vesmírné stanici ISS vesmírný turista Richard Garriott.

Byl jsem plný očekávání, kdy se Rick pokusí o FTF na téhle světově exkluzivní keši. Výjimečnost téhle mimozemské keše je v tom, že díky svému charakteru nemá pevné souřadnice. A navíc se pohybuje.
Už se mi to zdálo trochu dlouhé, a tak jsem měl v plánu se ho tento týden prostřednictvím jeho profilu na twitteru zeptat, jak to s odlovem vidí. Než jsem to však stačil udělat, přišla Rickova zpráva, že FTF padlo.

O historii téhle keše jsme psali v článku Geocaching in Space, nyní doplňujeme novinku. Rick do keše vložil International Space Station Travel Bug II, který s sebou na ISS přivezl. Do logu který AstroRM při vložení TB do keše napsal, přidal i několik fotografií keše i s vloženým TB. Tento Travel Bug bude mít trochu jiný osud než jeho předchůdce International Space Station Travel Bug. První TB zůstal na palubě ISS celé tři roky a obletěl kolem Země více než 560 milionů km. Zpátky na Zemi ho přivezla jedna z posledních misí, která byla na ISS ještě s americkým raketoplánem. TB „dvojka“ se nejspíš vrátí na Zemi s Rickem, aby splnila své poslání. Tedy aby se tag vrátil do rukou ownera a jednotlivé známky se dostaly do všech škol ve Watterbury, odkud owner i AstroRM pocházejí.

AstroRM poděkoval ownerovi ISS TB2 Robertu Cizauskasovi (Cizzors) za to, že  mu představil myšlenku geocachingu ve Vesmíru. Díky Cizauskasovu nápadu také proběhlo v den startu rakety prakticky po celém světě více než 1200 eventů s touto tématikou a zúčastnilo se jich neuvěřitelných 26 000 kačerů.

Od posledního vesmírného příspěvku uplynul nějaký čas, takže pro zajímavost připojujeme několik aktuálních snímků, které Rick na palubě ISS pořídil.

Scroll To Top