Domů / Všechny články / Virtuálky přibývají, jako houby po dešti
Virtuálky přibývají, jako houby po dešti

Virtuálky přibývají, jako houby po dešti

Minulý týden jsme mohli zaregistrovat informaci o tom, že bude opět možné zakládat virtuální keše. Tahle zpráva vyvolala poměrně rozporuplné reakce. Na jedné straně panovalo nadšení z toho, že se objeví více virtuálek na mapě a bude více možností k jejich odlovu. Na druhé straně panuje mezi některými kačery znechucení, že až do minulého týdne poměrně vzácná ikona, bude tímto počinem značně devalvována.

Druhý den poté, co se objevila zpráva o nové možnosti zakládání virtuálek, byla publikována virtuální keš u Sloupu nejsvětější trojice v Olomouci. Byla to po dlouhých dvanácti letech první „novodobá“ virtuální keš u nás. Jejím zakladatelem nebyl nikdo jiný, než Chasseur.cz. Místní kačer, reviewer a spolupořadatel GIGA eventu Great Moravia 2017 v jedné osobě. Proč zrovna on dostal možnost založit tuhle speciální keš, se dozvíte v následujících odstavcích.

 

Bryan Roth z Groundspeaku při odlovu virtuálky na Karlově mostě

Bryan Roth z Groundspeaku při odlovu virtuálky na Karlově mostě

 

To, že začaly vznikat nové virtuální keše, automaticky neznamená, že je může zakládat každý. Je známo, že virtuální keše byly Groundspeakem poslány v roce 2005 do kešerského důchodu a od té doby jich postupně ubývalo. V našich končinách do minulého týdne zůstaly pouhé dvě osamocené virtuálky. První na Staroměstském náměstí v Praze a druhá Cache my Czech (Prague) rovněž v Praze, tentokrát na Karlově mostě. Tu si dokonce nenechali ujít ani Groundspeak Lackeys Bryan Roth a Annie Love, kteří tu byli v roce 2013 na historicky prvním evropském GPS MAZE EUROPE 2013.

U virtuálek platí obdobné pravidlo, jako například u WEB CAM keší, že se nedají adoptovat a proto po archivaci postupně mizely z map. Takhle například zmizela 15. května 2010 virtuální keš Ruprechtický špičák. Její zakladateI skončil s geocachingem a s ním odešla do věčných lovišť i tato keš. Přesto, že již léta není na mapě, je možné ji dosud jako archiválii po splnění podmínek zalogovat. Určitě není bez zajímavosti, jaké emotivní reakce její archivace způsobila a neméně emotivní reakce vzbuzuje i její logování po archivaci. Ostatně zkuste nahlédnout do logů keše.

Rozhledna na Ruprechtickém Špičáku, kde bývala třetí česká virtuálka

Rozhledna na Ruprechtickém Špičáku, kde bývala třetí česká virtuálka

 

Jak to všechno vzniklo?
Koncem minulého týdne se na jednom českém facebookovém GC fóru objevila zpráva kačera, který nemohl uvěřit nabídce, kterou dostal mailem z Groundspeaku. Jednalo se o nabídku na založení virtuální keše. Stejná nabídka byla zaslána čtyřem tisícům kačerů ze 63 zemí. A kdo tuto nabídku tedy vlastně dostal?
Byl vytvořen určitý algoritmus pro výběr zmíněného množství kačerů, Groundspeak však nechce prozradit kritéria. Dále byli možností založení obdarováni dobrovolníci, kteří významným způsobem přispěli k tomuto projektu. A to byl i případ Chasseur.cz

Neuplynul ani týden, a po bližším zkoumání české mapy bylo jasné, že se pobídka Groundpeaku neminula účinkem. Ke dvěma aktivním starým pražským virtuálkám jich přibylo do dnešního dne hned jedenáct dalších. Kromě toho se dá očekávat jejich pokračující nárůst, protože termín jejich publikace je celý rok od zaslání nabídky, tedy až do 24. srpna 2018.

 

Kde tedy hledat nově založené virtuální keše?
Většinu nově založených virtuálek, konkrétně osm z nich, najdete u historických staveb. Další dvě jsou věnovány modernímu umění a ta poslední je věnována jednomu ze symbolů města. Památky hned tak někdo nepřemístí, takže virtuálky u nich založené, by mohly vydržet poměrně dlouho. Ovšem jak tomu bude s těmi zbývajícími třemi, to ukáže čas.

 

 

Odkazy na všechny dosud publikované „nové“ virtuálky
Mobilis in mobili (Brno)
Ctyri zarovky / Four light bulbs (Brno)
Kasna Parnas (Brno) 
HAVLICKUV DUM (Havlíčkův Brod)
17. pramen Karlových Varů (Karlovy Vary)
GOETHOVA VYHLIDKA / GOETH’S VIEW (Karlovy Vary)
Pamatnik obetem hor (Krkonoše)
Pamatkova rezervace Loket. (Loket)
Sloup Nejsvětější Trojice / Holy Trinity Column (Olomouc)
Plzensky andelicek pro stesti (Plzeň)
Katedrála sv. Víta || St. Vitus Cathedral (Praha)

Virtuálek je tedy u nás už zase na delší dobu dost, je tedy co lovit a rozšířit si tak počet těchto dosud vzácných ikon ve svém seznamu odlovených keší. Na druhou stranu je zde předpoklad, že keše nějakou dobu na mapě vydrží a tak radíme s jejich odlovem počkat minimálně do doby konání eventů GPS MAZE EUROPE – Czech RepublicGreat Moravia 2017. Kdo si totiž jejich odlov „vyplácá“ do doby konání eventů, bude pak možná litovat. V následujícím článku vám prozradíme proč.

Scroll To Top