Domů / Všechny články / Kulaté výročí filmového festivalu GIFF
Kulaté výročí filmového festivalu GIFF

Kulaté výročí filmového festivalu GIFF

GIFF, neboli Geocachingový mezinárodní filmový festival se opět po roce vrací. Letos proběhne už pátý ročník.

Pokud jste filmaři, geocacheři, nebo něco mezi tím, GIFF 2017 vám dává šanci, aby váš film viděly tisíce lidí na plátnech kin po celém světě. Uzávěrka přihlášek pro doručení filmu je 1. srpna 2017. V průběhu srpna pak budou doručené filmy posuzovány hodnotiteli z ústředí Groundspeaku. 15. září bude oznámeno, které snímky, postoupily do finále a od 2. do 6. listopadu pak budou po celém světě probíhat eventy, na kterých se budou finálové snímky promítat.

Dříve, než začnete natáčet, podívejte se na následující tipy, kterými by se měli všichni GIFF filmaři řídit!

Šest tipů Groundspeaku pro podání filmu do GIFF 2017

housey

1. Pravidla pro podání

Vážně. Přečtěte si pravidla. V minulosti jsme museli odmítnout spoustu filmů, protože:

– Byly delší než 4 minuty. Tyto filmy jsme okamžitě vyloučili.

– Záběry ukazovaly existující keše takovým způsobem, že buď bez povolení prozrazovaly jejich ukrytí a nebo nedodržely základní požadavky na ukrytí keše. Jestliže jste dostali povolení od ownera ukázat jeho aktivní keš, pak o tom napište poznámku do formuláře pro podání filmu.

– Obsahovaly záběry, které nejsou vhodné pro rodiny s dětmi. Pod pojmem „family friendly“ máme na mysli: žádná nahota, sexuálně explicitní nebo obscénní obsah, vulgární výrazy, střelné či jiné zbraně, rasistický, obtěžující nebo jinak urážlivý obsah nebo násilný a děsivý obsah nevhodný pro děti. V minulosti, jsme museli několikrát diskvalifikovat filmy, které byly příliš děsivé pro malé děti.

– Používaly obsah, hudbu a fotografie, ke kterým chyběla autorská práva. Zde uvádíme některé zdroje hudby, které jsou použitelné bez omezení:

1gnome2. Natočte příběh, který je jen váš
Není nic špatného na tom, že váš příběh je geocachingovou „love story“, bojem o FTF a nebo sestřihem geocachingových momentů. Takovýchto témat jsme ale v minulosti viděli mraky. Po shlédnutí finálových filmů z předchozích ročníků zapřemýšlejte, co je pro vás to pravé umění. Dokážete to udělat po svém? A nezapomeňte, že váš film může být třeba fikce, a nebo dokument.

 

3. Buďte světoví
Geocaching je mezinárodní hra, a proto je každý kačer publikem GIFFu. Pokuste se ukázat část svých kešerských zkušeností, aby se lidé v různých koutech světa mohli připojit. Pokuste se najít rovnováhu mezi filmem, který je osobní pro vás, a tím, co se může týkat ostatních.

 

4. Vyprávějte obrazem
Nemluvte, ale ukazujte. Film je vizuální médium. Udržujte diváky v napětí krátkými a příjemnými dialogy a komentáři. Vítězný film roku 2015 toho udělat hodně i přes úplnou absenci dialogu.

 

5. Méně je někdy více
To, že stopáž videa může být maximálně 4 minuty, nemusí nutně znamenat, že to musí být právě 4. Zeptejte se sami sebe: „Jakým nejjednodušším způsobem, mohu odvyprávět tento příběh?“ Přidejte více teprve tehdy, pokud nemůžete odolat. To vám pomůže soustředit se na to, co je skutečně důležité a udrží pozornost diváků. Finalista GIFF 2015, film Travel Bug Story, odvypráví milý a jednoduchý příběh za necelé 2 minuty!

 

6. Zaměřeno na kvalitu
Chápeme, že jestliže se geocaching objevil na seznamu vašich koníčků ještě před filmováním, pak zde nemůžeme hledat žádný Hollywood. Nicméně hledáme videa, která budou vypadat a znít skvěle na velkém plátně. Ale ať milujete svou GoPro kameru jakkoliv, pouhým jejím nošením při geocachingu ten nejlepší film prostě neuděláte. Pokud je to možné, použijte při filmování stativ a externí mikrofon. A pokud to nejde, nechte vaše herce mluvit blízko mikrofonu vaší kamery, a jako stativ použijte větev stromu nebo rameno vašeho kamaráda.  Velkým příkladem za všechny je finalista GIFF 2015 The Future of Geocaching. Na další technické tipy, se zajděte podívat na video blog Vimeo’s Video School.

Zdroj: www.geocaching.com/blog/ 

 

Rekapitulace termínů GIFF 2017

1. srpna 2017              Uzávěrka přihlášek pro doručení filmu

15. září 2017               Vyhlášení finálových snímků

2.-6.listopadu 2017    Konání promítacích eventů GIFF 2017

Užitečné odkazy

Oficiální pravidla pro podání filmu do soutěže

Uložení filmu na server VIMEO

Vyplnění registračního formuláře

Oficiální stránky GIFF

 

Scroll To Top