Domů / Všechny články / Staň se mistrem Earth keší
Staň se mistrem Earth keší

Staň se mistrem Earth keší

Již několik let „jede“ geocachingový suvenýrový kalendář ve svých dobře vyjetých kolejích. S železnou pravidelností se každý rok těšíme na prázdninové suvenýry. To totiž většinou nebývá nuda a Groundspeak si dává záležet na tom, aby nám prázdninové hledání pokladů jaksepatří zpestřil. Každým rokem v srpnu máme příležitost dostat suvenýr za odlov keše nebo návštěvu eventu při výročí „Dne geocachingu“. Do loňského roku bylo možné získat jeden suvenýr za CITO event uspořádaný v konkrétním jarním termínu vyhlášeném Groundspeakem, od letošního roku k němu přibyl ještě jeho podzimní bráška.

No a konečně již tuto neděli můžeme získat další suvenýr za odlov EarthCache. Výročí „International EarthCache Day“ vychází vždy na první neděli „Týdne vědy Země“ nebo chcete-li na poslední neděli „Světového vesmírného týdne“. Že tomu nerozumíte? Nechte to plavat. Letos to prostě bude 9. října.

Namibia

The Geocaching Blog: 11 ohromujících Earth keší a kde je najít (klikni na obrázek)

Něco málo z encyklopedie pro ty, kteří toho o EarthCache mnoho nevědí.

Co je to EarthCache
Je to virtuální keš, která nemá vlastní krabičku. Jejím cílem je přivést kačera na nějaké jedinečné místo, které je zajímavé z hlediska geologie naší matičky Země. Keš má za úkol zejména plnit vzdělávací funkci.

Kdo je provozovatelem programu EarthCache
Partnery v provozování programu EarthCache jsou Groundspeak a GSA (The Geological Society of America). Podrobnosti o společném programu jsou k nalezení na webu www.earthcache.org.

Logování EarthCache
Zalogovat ji může kačer poté, co ownerovi odpoví prostřednictvím jeho profilu na otázky z listingu, týkající se daného místa.

Zakládání EarthCache
Založení tohoto typu keše není úplná legrace, existují pro něj celkem přísná a složitá pravidla. Aktuální podmínky pro založení EarthCache se můžete dozvědět na stránkách ČAGeo a nebo také na profilové stránce našeho reviewera pro schvalování Earth keší.

Reviewer pro ČR
Schvalování fyzických keší mají na starosti revieweři podle jednotlivých regionů. Schvalování všech Earth keší v Česku má pod palcem jeden jediný reviewer a to geoawareCZ. Kromě pravidel pro založení EarthCache se na jeho profilové stránce můžete dozvědět mnoho dalších užitečných rad, které se založení těchto virtuálek týkají.

Titul EarthCache Master
Tento titul uděluje GSA ve čtyřech úrovních podle počtu nalezených, případně založených Earth keší.

  • bronzový EarthCache Master – navštívit nejméně 3 earthcache v alespoň 2 zemích;
  • stříbrný EarthCache Master – navštívit nejméně 6 earthkeší v alespoň 3 zemích a založit alespoň 1 vlastní earthcache;
  • zlatý EarthCache Master – navštívit nejméně 12 earthkeší v alespoň 4 zemích a založit alespoň 2 vlastní earthcache;
  • platinový EarthCache Master – navštívit nejméně 20 earthkeší v alespoň 5 zemích a založit alespoň 3 vlastní earthcache.
Earthcache-odznak_bronz

V e-shopu si můžete objednat odpovídající odznak

 

Ocenění EarthCache Discovery
Je dalším možným titulem, v tomto případě ale pouze z hlediska nalezených Earth keší. Není nijak vázaný na titul Earth Cache Master a nálezy tak mohou být odměněny po splnění daných podmínek oběma tituly. Troufám si tvrdit, že ten, kdo má diamantové ocenění Earth Cache Discovery, musí toho o Zemi celkem dost vědět.

  • Quartz – za nález více než 50 EarthCaches
  • Mica – za nález více než 100 EarthCaches
  • Garnet – za nález více než 250 EarthCaches
  • Emerald – za nález více než 500 EarthCaches
  • Diamond – za nález více než 1000 EarthCaches

 

International EarthCache events
IEE jsou propagovány jako světová setkání účastníků, zájemců o EarthCaching. Všechny doposud uspořádané eventy byly publikovány jako Mega, ale počtem návštěvníků vyhověly vlastně pouze dva. Prvního ročníku pořádaného v USA se zúčastnilo něco málo přes 500 účastníků. Loňský čtvrtý event hostil rekordní počet téměř 1500 účastníků, poprvé se konal mimo americký kontinent a bylo to, světe div se, kde jinde, než v Německu.

PrintLetošní pátý ročník 5IEE se vrátil zpátky do USA do Colorada, tedy velice zajímavé lokality z hlediska Earthcachingu. Bohužel ho navštívilo pouhých 112 návštěvníků.
Účastníci letošního výročního eventu měli příležitost se setkat s autory Earth keší, s reviewery, mohli si najít místní earthky, byl pro ně připraven bohatý doprovodný program (mj. fosilie Colorada, průvodce EarthCachingem, různá EarthCachingová dobrodružství, seminář o tom jak vytvořit Earth keš, výstava minerálů a nerostů, v neposlední řadě LAB keše, které dnes neodmyslitelně patří ke každému velkému eventu). Nejsmutnější na celém projektu IEE je, že čtyři americké eventy navštívilo v součtu méně účastníků, než ten loňský německý. Přitom pouze první z nich měl podle pravidel nárok na ikonu Mega, protože jako jediný měl přes 500 WA logů. Nakonec ani jeden americký event nepřesáhl hranici pěti set účastníků.

No a my se tuto neděli nezúčastníme žádného IEE eventu, ale zato si ulovíme Earthku, za kterou nám Groundspeak pošle pěkně vybarvený suvenýr do sbírky. Děkujeme pěkně.

Scroll To Top