Domů / Tipy redakce / První GIGA event u nás?
První GIGA event u nás?

První GIGA event u nás?

Zpráva první
Někdy v polovině dubna jsem do své emailové schránky dostal zprávu, ze které jsem si skoro sedl na zadek. Zpráva zněla takhle:

 „GPS MAZE CZ 2017 – úvodní schůzka.
Potvrzuji schůzku s organizátory moravského Mega 2017: Sobota 23. 4. v 11.30 h v restauraci Di Carlo v Šeberově. Z jejich strany tam bude marram.cz + další dva, z naší strany určitě HKA a já, předpokládám, že i Martin Š.; Martin H. zatím neví (?). Předseda nemůže.
Cílem je zjistit něco o jejich plánech, vysvětlit jim základní principy pořádání MAZE a společně udělat cenovou kalkulaci. A taky si dát oběd – prý tam dobře vaří.“

Úplně přesně jsem nevěděl, jak s touhle informací naložit, co že se to vlastně chystá. Tak zkouším přemýšlet nahlas. GPS MAZE 2017 bude znovu u nás? Jak je to možné? Vždyť tady byl teprve nedávno. Vlastně před třemi lety. A co znamená to „moravské Mega 2017“? Bude tedy MAZE a MEGA někde na Moravě?

ANO, ANO, ANO, je to tak!

Zpráva druhá
V polovině srpna jsem na dovolené ve Slovenském krasu. V okamžiku, kdy si to funím do neuvěřitelného kopce, abych na jeho vrcholu našel super krabici, mi cinkne zpráva na mobilu. A je to tady, říkám si, když čtu Standův text.

Standa: „Ahoj Petře, ještě vydáváš geocacher.cz?“
Já: „Teď jsem to trochu flákal, protože jsem měl hodně práce a nějaké osobní problémy. Situace se naštěstí zlepšila, a tak se chystám k novému nadechnutí. Proč se ptáš?“
Standa: „No, zatím je to tajné, ale 1. až 3. 9. 2017 chystáme akci Great Moravia 2017 na Plumlově u Prostějova. Dohodli jsme s ČAGeo a bude tu i GPS MAZE Europe. A tak si myslíme, že bychom měli reálnou šanci na první giga event v ČR.Chtěl jsem se s tebou domluvit, jestli by byla přes geocacher.cz možná nějaká propagace.“
Já: „Na 100 % se mnou můžeš počítat, bude to perfektní restart magazínu.“

A jaká je skutečnost?
Před několika málo minutami byly publikovány dva eventy, které se budou konat ve dnech 1. Až 3. Září 2017 v Plumlově. Jedním z eventů je GPS MAZE EUROPE 2017 a druhým je GREAT MORAVIA 2017.

Maze logo

Je určitě dobře, že se naučný event ve formě bludiště vrátí po čtyřech letech opět do Čech, tedy na Moravu. Kešerská obec neustále roste a proto není od věci, že si geocachingoví zelenáči budou moct na vlastní oči prohlédnout a vlastníma rukama osahat nejrůznější věcičky, o kterých geocaching je. No, a v neposlední řadě budou mít za rok příležitost si zalogovat event s ikonou, která se zase tak často nevyskytuje. A pak to bude opět příležitost pro lovce největšího možného počtu odlovených ikon během jediného dne. Zkrátka event jistě udělá radost mnoha kačerům.

Na druhou stranu už tuším negativní reakce těch, kteří jsou hlavně milovníci přírody, lovci, a hromadné akce tohoto typu je vůbec nezajímají, nechávají je chladnými (pokud se k nim nemají potřebu vyjadřovat na nejrůznějších GC fórech) a v době konání MAZE půjdou lovit keše, nejraději někam do hlubokého lesa, co nejdále od vřavy…

MAZE, který nás čeká přesně za rok, nebude v zásadě odlišný od těch, jaké se v Evropě už konaly. Bude to event ve své podstatě naučný, který představí geocaching ve všech svých podstatných podrobnostech.

Provázanost GPS MAZE EUROPE 2017 s eventem GREAT MORAVIA 2017 mi nedala nevzpomenout si na podobnou „double“ akci, která před čtyřmi lety proběhla také na Moravě a také byla „GREAT“, neboť se konala ve Velké Bystřici nedaleko Olomouce. Tehdy šlo o  první moravský mega event MEGA MORAVIA 2012 a tím druhým eventem byl ČAGeo’s Flying Circus, jakési malé „domácí“ minibludiště. Naučný stan měl tehdy obrovský úspěch a určitě přispěl k tomu, že se ČAGeo stala evropským partnerem Groundspeaku pro pořádání MAZE na našem kontinentu.

Tisk

Asi vás napadne otázka, odkud se vzal název GREAT MORAVIA? Proč se event nejmenuje přímo MEGA MORAVIA? To už tady přece bylo v roce 2012, a jak se říká – dvakrát do stejné řeky nevstoupíš. Ale přece poblíž místa konání MAZE bývá obvykle nějaký „velký“ event. Vzpomeňme na pražský GEOCOINFEST EUROPE 2013. Tak kde je tedy zakopaný pes? No přece v Seattlu, konkrétně v Groundspeaku. Pravidla jsou dnes neúprosná a event i přesto, že v jeho blízkosti se koná současně MAZE, nedostane ikonku Mega natož Giga, dokud počet WA logů nedosáhne požadované hranice. Pro Mega event 500 zalogovaných návštěvníků a pro Giga event 5000 zalogovaných návštěvníků. Navíc od doby konání Mega Moravia uplynulo již hodně vody a Groundspeak měl tedy v otázce přidělení či nepřidělení ikony předem, celkem jasno.

 

Je vůbec možné, aby se „obyčejný“ plumlovský event proměnil v event s přídomkem Mega? Nebo snad dokonce Giga? To bude záležet na tom, jaký program organizátoři eventu pro nás, kačery, připraví. A nebude toho málo, do dnešního dne bylo odvedeno na přípravě eventu obrovské množství práce. Jak je to možné? Jednoduše. U zrodu celé akce je část týmu, který připravoval před čtyřmi lety Mega Moravia. Už to samo o sobě by mělo být zárukou, že o event bude velký zájem. Za těmito nadšenci stojí také obrovský tým dobrovolníků, kteří velkou měrou přisívají k jeho vzniku.

Core team

Hlavní postavy GREAT MORAVIA 2017 (zleva marram.cz, chasseur.cz a michgo)

 

Event má již funkční prezentaci na webu www.greatmoravia.cz, kde se dozvíte podrobnosti o tom, co se pro nás chystá. Nenajdete tam zatím přesný ani podrobný rozpis jednotlivých aktivit, ale máte k dispozici alespoň jejich hrubý nástin. Podle něj si snadno dáte dohromady, že to bude opravdu velkolepá akce. Kdo jste navštívil Mega Moravia, tak jistě ví, o čem mluvím.

Shrňme si hlavní důvody, proč se na Plumlov na event GREAT MORAVIA 2017 vydat:

  • GPS MAZE Europe – putovní výstava o GPS technologii zaměřená především na geocaching – stále se vyvíjí a doplňuje
  • Great Match – soutěž týmů, obdoba soutěže z roku 2012 v novém kabátě
  • LAB keše – na takové, jaké budou na Plumlově, budete dlouho vzpomínat
  • Nové keše v okolí – chystá se mnoho nových keší různých typů, které budou publikovány v době konání eventu, opět se máme na co těšit. Příkladem za všechny budiž miniMatrix nebo Hanácký Power Trail
  • Ikona MAZE a možná ikona MEGA či GIGA získaná do profilu na domácí půdě bez nutnosti cestovat bůhví jak daleko

Na stránkách eventu najdete i info o ubytování, takže si můžete vše dopředu s přehledem naplánovat.

Stejně jako před čtyřmi lety, kdy vycházely eventové novinky „The Mega Moravia Times“, bude od nynějška, až do doby konání eventu vycházet blog „The Great Moravia Post“. Odpoví vám na otázky, co nového pro vás organizátoři připravili a jak se vše vyvíjí ke zdárnému startu. Blog pro vás bude připravovat opět Dalibor Hřib alias hrib_team.

mapa1 copy

 

Změníme statistiky?

První Mega event v Čechách si svou ikonku Mega vysloužil více než šestistovkovou návštěvou běžného eventu Adventní geoskořápky 2009. Od té doby do současnosti se u nás konalo dalších 17 eventů s přídomkem MEGA. Můžeme myslet ještě výš? Není k vyšší metě příležitost právě v příštím roce? Zkusíme zmobilizovat všechny síly, aby se na naší mapě zaskvěla ikonka GIGA?

NO JASNĚ!!!

Předpoklady tu jsou! Výborně vymyšlený a propracovaný event, super organizační tým, MAZE, natěšení kačeři. A co pro to udělat? Stačí vlastně jen málo –  aby se o eventu dozvědělo co nejvíce lidí, kteří si ho zalogují WA logem. A tak sdílejte informace v komunitě prostřednictvím různých fór, prostřednictvím regionálních GC webů, diskutujte o akci, aby se co nejvíce kačerů, i těch bez PM o ní dozvědělo. Třeba ještě koncem letošního roku oslavíme novou ikonu na naší mapě.

Mimochodem, už máš zalogováno?:)

Scroll To Top