Domů / Aplikace / Jepičí život keší na Mapy.cz
Jepičí život keší na Mapy.cz

Jepičí život keší na Mapy.cz

Hitem posledního týdne se stalo téma možnosti zobrazení keší na portálu Mapy.cz. Hned po uveřejnění prvních informací se na nejrůznějších fórech rozpoutaly diskuze o tom, jestli to je nebo není dobře. Zastánců i odpůrců bylo na obou stranách nespočet, a co kačer, to názor.

Co se během uplynulého týdne událo?

10. 9. 2015
Mapy.cz spouštějí projekt zobrazování keší na svých mapách.

11. 9. 2015
Mapy.cz vydávají prohlášení o tom, že po dohodě s Groundspeakem byla do jejich map přidána možnost vyhledání keší. Právě na facebookovém profilu Mapy.cz se pod příspěvkem objevily oslavné a děkovné příspěvky nadšenců, které byly ale mírněny některými střízlivými názory v opačném gardu.

Diskuse na facebookových geocachingových fórech narůstají do gigantických rozměrů. Na straně jedné panuje nadšení z toho, že keše bude možné zobrazit nad kvalitními (rozuměj turistickými) mapovými podklady. Na druhé straně se objevují obavy z toho, že se keše stanou díky tomuto způsobu uveřejnění snadným terčem pro nenechavce, kteří je hned všechny během jediného dne zlikvidují. Jedni měli radost z toho, že našli na mapách všechny své keše, druzí zjistili, že zdaleka ne všechny keše je na mapách možné vyhledat.

Česká asociace geocachingu se snaží korigovat nedokonalý projekt intenzivní komunikací se serverem Seznam.cz.

13. 9. 2015
Informuje o zobrazení keší na serveru Mapy.cz také server navigovat.mobilmania.cz. Omezil se na pouhé bleskové konstatování bez zabředávání do podrobností. Pod článkem můžete najít další diskusi o tom, jestli to byl rozumný počin či nikoliv.

14. 9. 2015
Bryan z Groundspeaku vypovídá tři roky starou smlouvu se Seznam.cz. Jako hlavní důvod uvedl, že podpora hry geocaching na serveru Mapy.cz představuje pro hru neúměrné riziko. V překladu to znamená, že zveřejněním některých informací o keších by Groundspeaku vyrostla z ničeho nic obchodní konkurence.

15. 9. 2015
Na facebookovém profilu Mapy.cz vychází informace, že po debatách s kačery ustupují od projektu a během týdne zcela odstraní keše z mapových podkladů. Odůvodnění: Keše nejsou veřejnými body zájmu a tudíž nemají na Mapy.cz co dělat.

Poté, co jsem poprvé zaregistroval zprávu o spuštění tohoto projektu, jsem zajásal. Vzpomněl jsem si, jak jsem se před pár lety snažil najít před dovolenou na Slovensku rozumné mapové podklady a nakonec jsem narazil na server mapy.hiking.sk. Jedny z map, které tenhle server používal a dodnes používá, jsou terénní mapové podklady Google. Na tom není nic až tak zvláštního, na Google mapy narazíte téměř na každém kroku. Co mě však zaujalo, byla možnost zobrazení několika dalších vrstev. Například turistické trasy, horské chaty, hrady, fotografie. Jednou z vrstev k zobrazení byly tehdy i keše. Data o keších však nebyla úplně přesně aktuální, ale pro naplánování trasy pro výlet to bylo naprosto super.

Fungovalo to asi tak: Chystám se na jednodenní výlet do Slovenského krasu. Vyberu si oblast v mapě, zobrazím si vrstvu s turistickými trasami, zobrazím si vrstvu s kešemi a v terénní mapě hned vidím, jak co nejjednodušším způsobem navštívit co nejvíce keší.

Podobně jsem si představoval i projekci keší na Mapy.cz, což by mohlo být přínosem jako v případě slovenských map. Díky mému nadšení pro věc jsem však nedohlédl negativa, která mohou svědčit proti takovému zpřístupnění informací o keších.

Když jsem chtěl porovnat oba mapové projekty, zjistil jsem, že mapy.hiking.sk stále fungují, ale vrstvu s kešemi již nad mapami zobrazit možné není. Že by je potkal stejný osud jako Mapy.cz, tedy zákaz ze strany Groundspeaku díky vzniku konkurence?

 

Závěr
Většina z nás běžně používá pro vyhledání keší náhled jiných aplikací. Možnost zobrazení keší nad mapovými podklady (například Mapy.cz) tedy nebude nikdy sloužit jako hlavní prostředek pro vyhledávání keší a práci s nimi. V naprosté většině případů by tato možnost nejspíš pouze usnadnila naplánování trasy celodenní túry. Jiný důvod pro používání tohoto zobrazení zřejmě neexistuje.

Naopak ideálním řešením by byla možnost zobrazení keší v určité oblasti přímo nad mapou, která je kterémukoliv kačerovi milá. A to přímo v prostředí serveru geocaching.com. Tedy mít na výběr víc možností, než jen mapy Google nebo OpenStreet, ale například národní mapy s turistickými trasami a cyklotrasami. U nás by to mohly být například mapové podklady SHOCart nebo SmartMaps. Jsou to sice mapy za úplatu, ale proč by nemohl Groundspeak svým prémiovým členům něco takového nabídnout?

Nebo jiné řešení: V současné době funguje v prostředí geocaching.com možnost zobrazení konkrétní keše nad mapovými podklady Mapy.cz. Proč by nad těmito mapovými podklady nebylo možné zobrazení úplně všech keší v ČR? Zde se otvírá prostor pro naši geocachingovou asociaci, která má u Groundspeaku dobré jméno, a díky tomu by mohla pomoci vzniku projektu na hony vzdálenému polovičatému řešení, které se právě poroučí ke dnu. Projektu, který by nekolidoval s obchodními zájmy Groundspeaku a byl by přínosem pro naši kešerskou komunitu.

Scroll To Top