Domů / Všechny články / GIFF vyráží do světa
GIFF vyráží do světa

GIFF vyráží do světa

Groundspeak letos pořádá již třetí ročník Mezinárodního festivalu geokešerských filmů GIFF. První dva ročníky nepřekročily domovské hranice sídla v Seattle. Tady se vždy konalo velké finále, kdy o přízeň publika bojovalo šestnáct finalistů. Se třetím ročníkem však přichází obrovská změna. Letos si budou moct finálové filmy vychutnat příznivci geocachingu doslova po celém světě.

Ale nepředbíhejme a pojďme si udělat malou rekapitulaci toho, jak to s GIFFem vlastně bylo od jeho zrození.

První ročník festivalu se konal v Seattle před dvěma lety v srpnu 2013 pod mostem přes Union Lake a byl součástí kešerského svátku Geocaching Block Party 2013. Jedním ze šestnácti finalistů byla i skupinka tvůrců Brute Film, kteří na finálovém večeru nakonec obsadili se svým klipem FTF nádherné druhé místo. Ke klipu dodala hudbu skupina Bojánci.

Druhý ročník se konal rovněž v Seattle, ale posunul se do Gas Works Parku, který je vzdálený asi 15 minut pěšky od místa konání prvního ročníku. Tady jsme své zastoupení ve finále neměli, a tak šlo dění kolem tohoto ročníku tak trochu mimo nás.

Letošní, třetí ročník měl být opět součástí Geocaching Block Party 2015 a místo jeho konání měl být již z předchozího roku osvědčený Gas Works Park. Říká se „do třetice všeho dobrého“, ale v tomto případě to bohužel vůbec neplatilo. Díky prudkému lijáku v den konání akce byl park zcela pod vodou a Groundspeak musel přistoupit ke zrušení finálového promítání. Bezpečnost účastníků byla nadevše.

Groundspeak pak oznámil v Announcement logu festivalu, že udělá všechno pro to, aby finálové filmy byly v co nejširší míře zpřístupněny geocachingové komunitě. A jak řekli, tak také udělali. Nápad, jak promítnout filmy co nejširšímu kešerskému publiku měli opravdu skvělý. Rozhodli se, že uspořádají GIFF Weekend.

 

Co je to GIFF Weekend?
Je to šance vidět v průběhu jedné hodiny všech 16 finálových filmů. V průběhu víkendu od 5. do 8. listopadu může kdokoliv z kešerů uspořádat event, na kterém budou filmy veřejně promítnuty.

 

Jak můžu uspořádat svůj vlastní GIFF Weekend event?

  • musím mít alespoň základní vybavení pro promítání filmů. Nemusí to být zrovna plátno o velikosti 7×4 m, jako mají pro finálové promítání v Seattle, bude stačit třeba jen TV a počítač. Je jasné, že pro větší množství lidí přijde projektor s plátnem vhod. Podle předpokládaného počtu účastníků volím vhodný prostor pro konání eventu
  • uspořádám event s datem konání 5., 6., 7., nebo 8. listopadu a počkám, až bude event publikován mým reviewerem
  • jakmile bude event publikován, vyplním a odešlu formulář  GIFF Weekend Sign Up. Pokud Geocaching HQ shledá, že splňuji všechny požadavky, obdržím odkaz na stažení filmu a můj event se objeví v bookmarku všech schválených GIFF Weekend eventů

 

Jaké jsou požadavky na uspořádání GIFF Weekend eventu?

  • event musí být publikován na serveru geocaching.com
  • musí splňovat pravidla pro pořádání eventů včetně publikace minimálně 14 dnů před jeho konáním
  • event se musí konat ve dnech 5., 6., 7., nebo 8. listopadu 2015
  • pořadatel eventu musí mít možnost promítnout film, autoři schválených eventů si budou film moct stáhnout ve formátech .mov a .mp4

Přál bych všem kačerům, aby měli možnost najít ve svém okolí takovýto event. Měl jsem možnost na podzim 2013 navštívit event olomouckého kačera sigma 1, který na něm promítal filmy z prvního ročníku a musím říct, že to byly filmy opravdu zajímavé. Myslím, že se máme na co těšit.
A vy, co budete eventy pro ostatní pořádat, nezapomeňte při plánování termínu eventu myslet taky na naše nejmenší, kteří si finálové filmy taky nebudou chtít nechat ujít.

Scroll To Top