Domů / Soutěže / Padlo 14 ikon! Soutěžní geocoin putuje do Bástru
Padlo 14 ikon! Soutěžní geocoin putuje do Bástru

Padlo 14 ikon! Soutěžní geocoin putuje do Bástru

Když jsme před pár týdny vyhlásili soutěž o limitovaný geocoin za reportáž o odlovu třinácti ikon, nikomu z nás v tu chvíli nedošlo, že se jich dá posbírat dokonce čtrnáct. Tak nějak jsme pozapomněli na to, že existuje něco, čemu se říká waymark. Je otázka, jak moc plnohodnotná ikona ve srovnání s ostatními to je, nechť si tedy laskavý čtenář tuhle věc přebere po svém.

V čem je rozpor?
Waymarking je v podstatě samostatná hra, stejně jako například wherigo. Obě hry jsou stejně jako geocaching pod křídly Groundspeaku. Každá z nich má své vlastní webové stránky. Rozdíl je ale v tom, že wherigo má kromě herní podpory poskytované na vlastních webových stránkách, zastoupení i ve formě ikony v geocachingu. Ikona je prostě a jednoduše „vidět na mapě“. Tohle waymarkům chybí. Je to vlastně stejné, jako s LAB kešemi. Ty mají také svoji vlastní ikonu a přesto ji na mapách geocachingu zřejmě nikdy neuvidíte.

Waymarking je samostatná hra, která je stejně jako geocaching pod křídly Groundspeaku

 

S tím pak také souvisí i statistiky v geocachingu. Do těch se zapisují všechny nálezy kromě LAB keší, ty uvidíte pouze v profilu jako odlovený počet a jsou započítány i v celkové sumě nalezených keší, ale to je vše.
Když se dnes podíváte do statistik na portálu project-gc.com, tak tam uvidíte stejně jako před GPS MAZE v Mainz maximální počet typů keší odlovených v jeden den, a to dvanáct.

Čtrnáctka po Irsku
Ještě v průběhu GPS MAZE se k nám do redakce dostala informace, že namísto očekávaných třinácti ikon jich někdo dal dokonce čtrnáct. Pátrali jsme po tom, jak je to možné, a nakonec jsme našli kačera, který o sobě dal vědět, že skutečně pokořil hranici čtrnácti ikonek v jeden den. Kupodivu to nebyl Němec, ale Ir. Jeho nick je GoldCircle a vydal se společně se dvěma dalšími přáteli žijícími v Irsku, Irem a Australanem, na tuhle dobrodružnou cestu. Sám „čtrnáctku“ bere s nadhledem a v odpovědích na moje dotazy vše popisuje takto:

„Říkal jsem kámošům, že díky GPS MAZE a GIGA eventu bychom si mohli vylepšit naše statistiky, týkající se počtu ulovených typů keší v jeden den. No a ke dvanácti typům těch „správných“  keší přidáme LABky, a budeme mít ikon třináct. A když k tomu budeme chtít připočítat i waymark, no tak dobrá, budeme jich mít čtrnáct! Já sám si osobně myslím, že 13 je to správné číslo.“

Jak jste se na těch čtrnáct ikon vlastně připravovali?
„Nějakou domácí přípravu jsme si dělali. Hledali jsme, jaké běžné typy keší jsou v Mainz dostupné – letterboxy, webcamky, virtuálky atd… Nějak jsme ale nebyli schopní najít v Německu běžný event a CITO, a tak jsme si je oba zorganizovali sami, tady doma, v Dublinu.“

Jak jste to všechno dokázali stihnout?
„Malý event jsme uspořádali brzy ráno před odletem letadla, speciálně pro kačery odlétající na GIGA. Dali jsme si ranní kávu, a abychom měli život snazší, odlovili jsme si ještě před odletem za tmy tradičku, multinu a mysterku. Chtěli jsme mít jistotu, kdyby byly některé keše v místě konání GIGA zavřené. Po odlovení zbývajících keší v Mainz jsme se vrátili letadlem zpět do Dublinu a vyrazili  jsme na naše vlastní, pozdně noční CITO v centru.“

Irský kačer GoldCircle přišel na to, že ikon se dá získat dokonce čtrnáct

 

Tak to vidíte, i takhle se to dá zvládnout, jen se u toho musí trochu přemýšlet. Někdy ale nestačí jen přemýšlet, ale ještě je potřeba k tomu mít tak trochu štěstí, jako tomu bylo v následujícím případě:

miiike nám do soutěže poslal reportáž „13“ je nešťastné číslo, kde v závěrečném epilogu svého článku zmiňuje neznámého kačera, který odlovil namísto třinácti dokonce čtrnáct ikon (mimochodem se jedná právě o irského kačera GoldCircle). Hned druhý den po publikaci miiikeho reportáže mi od něj přichází mail, ze kterého se dozvídáme, že oni tu čtrnáctku dali také. Na můj nechápavý dotaz, jak je to možné, přichází v dalším mailu vysvětlení:

Epilog 2
„13 nebo 14, trochu jsem to pustil z hlavy, i když tam někde na pozadí mi stále něco říkalo, že to byla nevyužitá příležitost. Jenže když vyšla moje reportáž, píše mi Xork42: “To dáme taky!” a přikládá waymark. Otevírám ho a hele! Pozorně si prohlédněte fotku u ikony číslo 10 – LAB cache. Čím je zvláštní? Té fotce se říká „dvě mouchy jednou ranou“. Ano, tahle LABkeš je zároveň i waymark. Shodou okolností s podobnou vlastností, jako LABka, protože ani ten v řadě ikon na project-gc.com nebude vidět. Ale je to 14. ikona!“

 

První LABka...

První LABka…

…byla zároveň waymarkem

 

Tak to bychom měli…
Do redakce nám od vás přišlo mnoho zajímavých příběhů, jsme rádi, že se nebojíte psát, a že jste ochotní se s námi o své zážitky podělit. Nyní je na čase vyhlásit vítěze soutěže, toho, kdo od nás dostane limitovaný geocoin z GIGA eventu, který vlastní výhradně pořadatelé GIGA a GPS MAZE. O vítězi jste rozhodli i vy, naši čtenáři, kteří jste zvedali palce jednotlivým příspěvkům. Geocoin tedy putuje do Brna Bystrce k autorovi Martuli, který nám zaslal pěknou reportáž Jak jsme šlapali do keší.

Martuli, autor vítězné reportáže na fotografii vlevo

Martuli, autor vítězné reportáže na fotografii vlevo

Scroll To Top