Domů / Aplikace / Geocaching Intro – Groundspeak rozhazuje sítě
Geocaching Intro – Groundspeak rozhazuje sítě

Geocaching Intro – Groundspeak rozhazuje sítě

Ať chceme nebo ne, geocaching se postupně stal během patnácti let své existence byznysem. Pryč jsou doby, kdy převládalo ryzí nadšení ze hry samotné, dnes ji ovládá komerce. Není na tom asi nic špatného, dnešní svět takhle prostě funguje. Na hře se více či méně úspěšně živí nebo alespoň přiživují firmy prodávající zboží, které s hrou přímo nebo nepřímo souvisí. Největší zájem na obchodní stránce hry má ale logicky samotný Groundspeak.

Matematika je v tomto ohledu úplně jednoduchá. Čím více rybiček uvízne v síti, tím více bude korunek (nebo chcete-li, v tomhle případě, dolárků). Proto začali zakladatelé hry mířit na nové hráče a připravili pro ně věc, která by jim vstup do hry měla zjednodušit. Z různých míst internetu se nyní znovu začíná vynořovat necelé dva roky starý klip, který v průběhu jedné a čtvrt minuty představuje, co to geocaching vlastně je. Intro je velice hezky udělané, některá data sice nejsou díky jeho věku úplně aktuální, ale dovedu si představit, že potencionálního hráče může klidně přilákat do hry.

 

 

Pro případné začínající hráče je důležitá herní podpora ve formě mapové aplikace. Naprostá většina začínajících hráčů jde totiž tou nejlevnější cestou, tedy cestou instalace nějakého programu pro geocaching do chytrého mobilu, který již vlastní. A je jedno, jestli to je na platformě iPhone a nebo Android. Outdoorovým GPS přístrojům propadají pak už jen opravdoví nadšenci pro hru, kteří později docení jejich smysl. Vypadá to, že v Groundspeaku toto všechno pochopili, a že část dolárků získaných ze hry celkem smysluplně investovali do vývoje aplikace, která by měla usnadnit začínajícím hráčům vstup na geocachingové hřiště. Tato aplikace se jmenuje Geocaching Intro, a najdete ji na Google Play Store pro platformu Android a nebo na App Store pro platformu iPhone.

GC Intro ikona

Geocaching Intro
Aplikace je na rozdíl od oficiální placené aplikace „Geocaching“ úplně zdarma. Je to ale samozřejmě obdobné, jako v mnoha jiných případech. Aplikace je sice zadarmo, ale je to za cenu omezení některých možností ve srovnání s aplikací placenou. Ale berme to tak, že cílová skupina aplikace Geocaching Intro jsou začátečníci, a pak není, co dál řešit.

My jsme se rozhodli pro vás otestovat aplikaci běžící na Androidu, popsat vám její funkce a zhodnotit její výhody a nevýhody.

 

Stažení a instalace
Stažení aplikace můžete provést prostřednictvím svého počítače na stránce Google Play Geocaching Intro. Jednodušší ale bude ji stáhnout přímo do svého mobilního zařízení. Do vyhledávacího řádku na Google Play zadejte text „Geocaching Intro“ a na první pozici se objeví odkaz na tuto aplikaci. Klikněte na tlačítko „Nainstalovat“ a nechte se instalátorem vést jednotlivými kroky.

 

Přihlášení
Po instalaci se můžete přihlásit prostřednictvím svého účtu na Facebooku a nebo přímo prostřednictvím stránek Geocachingu. Pokud jste úplný nováček a ještě nemáte svůj účet na geocaching.com, pak můžete registraci provést prostřednictvím aplikace.

 

Rozdíl v základním a prémiovém členství
Po přihlášení již nic nebrání tomu, začít hledat poklady. Nutno ale podotknout, že v této aplikaci se více, než kde jinde, projevuje rozdíl mezi prémiovým a základním členstvím. Prémiový člen vidí na mapě úplně všechny dostupné keše, kdežto kačerům se základním členstvím prográmek umožní detailní zobrazení pouze tradiček a eventů, a to ještě jenom některých. Ostatní keše jsou sice viditelné, ale jsou šedé a po kliknutí na ně se zobrazí pouze informace o možnosti zakoupení prémiového členství.

Další výhodou prémiových členů je, stejně jako ve webové aplikaci, možnost filtrování keší podle vybraných parametrů. Můžete volit zobrazení na mapě podle typů keší, podle obtížnosti a terénu (D/T), podle velikosti keše, dále v seznamu keše řadit podle vzdálenosti nebo bodů oblíbenosti, a konečně skrýt na mapě vámi nalezené keše.

 

Typy zobrazovaných keší
Prémiovým členům se po prvním kliknutí na libovolný typ keše zobrazí hláška o tom, jak s kterým typem keše nakládat. Tahle věc mi přijde trochu zbytečná, protože kdo má PM, takovéhle věci už dávno zná. Dříve aplikace nabízela možnost zobrazení jen některých typů keší i pro prémiové hráče, dnes jim zobrazí a zpřístupní všechny dostupné typy keší. U některých typů keší je zobrazena možnost spuštění videa. Tady je možné kliknout na obrázek a přehrát si tak třicetisekundový videonávod, jak hledat tento konkrétní typ keše.

 

Hledání keší – navigace na keš
Pro samotné hledání keší pak už nezáleží na tom, zda jste prémiový, či základní člen, tady se aplikace už chová ke všem stejně.
Program po spuštění načte nejbližší keše v okolí místa, kde se právě nacházíte. Toto místo, je v mapě označeno světle modrým bodem. Během několika málo okamžiků se do mapy načtou aktuálně dostupné keše. Kliknutím na libovolnou keš na mapě se zobrazí v dolní části obrazovky základní údaje o keši. Název, typ keše, počet bodů oblíbenosti a vaše vzdálenost od ní. Kliknutím na tlačítko „START“ spustíte mapovou navigaci ke keši z místa, kde se právě nacházíte. Současně se vám v mapě objeví i všechny waypointy keše. Kliknutím na kterýkoliv waypoint se spustí mapová navigace na něj. Kliknutím na ikonu kompasu se přepnete do navigace kompasem. Tento typ navigace opět funguje jednak přímo na samotnou keš, ale i na jednotlivé waypointy.

 

Volba mapy
Na obrazovce s mapou najdete dvě ikonky. První slouží k přesunu středu mapy na vaši aktuální pozici. Druhá pak slouží pro výběr mapy. Na výběr jsou k dispozici pouze mapy Google, aplikace neumožňuje žádné další řešení.

 

Detaily keší
Pokud se chcete o hledané keši dozvědět více, po jejím výběru klikněte na spodní část obrazovky a zobrazí se vám více detailů. Z této obrazovky můžete rovněž spustit mapovou navigaci a kliknutím na kompas se přepnout na navigaci pomocí kompasu.
Na záložce „O PROGRAMU“ najdete oddíl s detaily detaily keše jako jsou obtížnost, terén a velikost.
V oddílu s nickem ownera můžete využít ikonku obálky k tomu, abyste ownerovi napsali zprávu.
Pod tímto oddílem je umístěn listing, na jehož konci najdete důležité věci, jako je „Nápověda“ a „Fotky“.
Na další záložce, která je celkem zvláštně nazvaná „Aktivita“ najdete poslední logy. No a na záložce „Trasové body“ najdete seznam waypointů, tentokrát nikoliv v grafické podobě na mapě, ale jako jejich textový výčet.

 

Logování
Prostřednictvím aplikace je možné odeslat do systému geocaching.com pouze tři typy logů. Found it, DNF a poznámku. Pro logy jako Needs Maintenance a nebo Needs Archived budete muset použít jiné prostředí.

 

Výhody:
+ Aplikace je kompletně lokalizovaná do Češtiny, takže ji může okamžitě bez potíží začít používat i jazykově méně vybavený uživatel.
+ Úplný nováček, který se dostane ke geocachingu prostřednictvím GC Intro se v podstatě nemusí zatěžovat webem geocaching.com a může prakticky okamžitě začít s hledáním keší, tedy alespoň některých (snadných) tradiček a dozvědět se o eventech, které se v nejbližší době konají.
+ Aplikace je velmi snadno ovladatelná a jednoduše pochopitelná, prakticky bez návodu ji zvládne i úplný laik. Všechny dostupné funkce jsou celkem logicky uspořádány na jednotlivých obrazovkách tak, se dají bez problému najít.
+ Program obsahuje průvodce geocachingem ve formě odkazů na videa na portálu YouTube. Dále osahuje textové návody pro úplné začátečníky.

Nevýhody:
V aplikaci chybí složitější funkce, které nabízejí konkurenční programy, ale vzhledem k tomu, že je určena pro začátečníky, není toto žádný zásadní problém.
Lze vybírat pouze z omezeného množství nabízených map a nelze importovat mapy vlastní. Je nasnadě otázka, zda by začátečník byl vůbec schopen něco takového řešit.
Program je určen pro začínající kačery, kteří logicky nemají prémiové členství, ale neumožňuje jim zobrazit všechny typy keší i přesto, že portál geocaching.com jim to umožňuje.

Závěrem
Groundspeak nazval testovanou aplikaci „Geocaching Intro“. Pokud má program skutečně sloužit jako seznámení s tím, co to geocaching je, tak je to v pořádku. Pro začátečníky bez PM, je ale z hlediska možnosti odlovu jiných typů keší, než tradiček, prakticky nepoužitelný, takže si nejsem úplně jistý, jestli plní Groundspeakem zamýšlený účel.

Scroll To Top