Domů / Tipy redakce / GPS MAZE přijel do Německa z Horoměřic
GPS MAZE přijel do Německa z Horoměřic

GPS MAZE přijel do Německa z Horoměřic

Již tento týden mají kačeři druhou příležitost získat pro svůj profil ikonku GPS MAZE EUROPE na našem kontinentě. Druhý podnik tohoto typu v Evropě začíná už tuto středu a potrvá do neděle. Kdo neměl možnost navštívit geocacherské bludiště před dvěma lety v Praze, může to nyní napravit v Mohuči. Na dlouhé rozmýšlení však už mnoho času nezbývá.

Pražský GPS MAZE EUROPE – Czech Republic byl vůbec prvním v Evropě. Do té doby se tyto naučné výstavy konaly pouze na severoamerickém kontinentu, v USA a Kanadě. Byla to právě Česká asociace geocachingu, které se podařilo navázat na své úspěšné eventy ČAGeo’s Flying Circus a adoptovat do Evropy, do Čech, do Prahy, do Stromovky, věc v Evropě dosud nevídanou. Perfektně připravené prezentace o geocachingu ve stanu létajícího cirkusu totiž pomohly přesvědčit Groundspeak, že právě u nás dokážeme takovouhle akci dokonale připravit.

Třídenní pražský GPS MAZE dopadl na výbornou. Proto nebylo překvapením, když se ČAGeo objevila jako spolupořadatel loňského GPS MAZE EUROPE na Slovensku. Z projektu ale nakonec sešlo, důvodem bylo to, že se ho díky velké náročnosti nepodařilo zajistit po organizační ani finanční stránce.

 

Německo hraje dlouhodobě první evropskou geocachingovou ligu (v těsném závěsu následováno Českem), a tak bylo jen otázkou času, kdy po GIGA eventu v Mnichově přijde další pecka. Od prvního GIGA eventu na světě neuplynul ani rok a je to tady. Německo, jakožto evropská geocachingová velmoc dostalo od Groundspeaku důvěru pro uspořádání druhého GPS MAZE Europe – Germany 2015. Jedním z důvodů, proč Groundspeak souhlasil s uspořádáním bylo i to, že akci zajišťuje naše osvědčená geocachingová asociace. Bez zkušeností a podpory lidí z české asociace by pořadatel jen stěží dokázal akci zorganizovat v tak krátké době a v takovém rozsahu. Dalším pozitivem je, že město Mainz si vzalo akci za svou a zastřešilo ji finančně prostřednictvím své organizace „Mainzplus CITYMARKETING GmBH“, která má pod svými křídly kulturní akce a propagaci města.

Abyste se ve frontě nenudili
Německý GPS MAZE se koná ve městě Mainz na hranici spolkových zemí Porýní-Falcko a Hessensko. Ikonka je umístěna na levém břehu Rýna, tedy v Porýní-Falcku, ve vnitřních prostorách haly Rheingoldhalle. V tom je tedy rozdíl od pražského GPS MAZE, který se konal v příjemném venkovním prostředí pražské Stromovky. Pozitivní však je, že v případě nepříznivého počasí si mohou návštěvníci užít čekání ve frontě bez deště. Aby zájemcům o bludiště čas ve frontě lépe ubíhal, připravili si pořadatelé malé zpestření. Ve stanu budou nainstalovány tři kamery.
První bude snímat a zároveň počítat příchozí návštěvníky. Pořadatelé tak získají přehled o skutečném počtu návštěvníků bez ohledu na počet Attended logů.
Druhá kamera bude časosběrná, později si možná budeme mít možnost prohlédnout zrychlenou podobu záznamu cupitajícího davu. Tato kamera bude zároveň přenášet stream z GPS MAZE EUROPE, takže si budete moct v klidu doma u počítače prohlížet, co se to vlastně v hale nad Rýnem aktuálně děje. Tento stream bude možné od středy sledovat i na našich webových stránkách.
Třetí kamera bude umístěna před vchodem a čekající návštěvníci si na ni budou moct nahrát své vlastní video, které se po ukončení záznamu automaticky uploaduje na server YouTube, kde se každý aktér následně bude mít příležitost najít.

Doprovodný program
Pokud během soboty navštívíte nedaleký event GUTENBERG GIGA, můžete rozšířit svou sbírku ikon i o GIGA event.

GIGA Mainz

 

Jako doprovodný program těchto eventů jsou připraveny stále více oblíbené LAB keše. Jde celkem o tři tematické série. První bude spuštěna pod názvem „First MAZE in Germany“ ve středu v 7:00 hodin, a jak název napovídá, souvisí s konáním GPS MAZE. Další dvě série LABek budou spuštěny ve čtvrtek v 9:00 hodin. Série „Mainz Gutenberg 2015 – Das ist GIGA“ souvisí s konáním GIGA eventu a poslední série „Roemisches Mainz – The Roman Mainz“ je zaměřená na město Mainz z doby osídlení oblasti Římany.

Církevní provincie Svaté říše římské po roce 1344. Mohučská a Pražská.

Církevní provincie Svaté říše římské po roce 1344, mohučská a pražská.

Tady bych rád udělal malou odbočku: Na území Svaté říše římské existovala v letech 780 – 1805 římskokatolická církevní provincie, jejíž metropolí byl právě Mainz. V roce 1344 bylo pražské biskupství povýšeno na arcibiskupství a česká církevní provincie byla osamostatněna vydělením z mohučské. V tomto čase se tedy mnoho Čechů bude vracet do míst, kde se v minulosti rozhodovalo o volbě králů a symbolicky tak budeme sbližovat naše historicky spojené regiony a národy.

(zdroj: vikipedia)

 

 

 

 

Lákadlo pro sběratele
Soutěživí kačeři budou mít příležitost během soboty získat dvanáct ikon během jednoho jediného dne. Pouze v tento den bude možné navštívit zároveň GPS MAZE, GIGA event, odlovit si doprovodnou LABku, navštívit nedaleký snídaňový event a k nim pak přidat ještě dalších 8 ikonek (tradičku, multinu, mysterku, earthku, letterbox, wherigo, virtuálku, webcamku).

Kdo by chtěl přidat ještě ikonu CITO a dostat se tak na úplný vrchol díky třinácti odloveným keším, musel by odlov naplánovat na brzké ráno, kdy se koná jedno CITO nedaleko Mainzu. Je ale téměř nemožné stihnout dorazit během půl hodiny na zmíněný snídaňový event, takže cestou do Mainzu je rozhodně lepší se zastavit na eventu GIGA – ntisch

Možná si ještě vzpomenete, že v době konání pražského GPS MAZE hned několik kačerů pokořilo vysněnou metu dvanácti ikon v jeden den a někteří se s námi dokonce podělili o své zážitky v oceněných reportážích z odlovu (janca361, MirekaOne).
Tipujeme, že odlov sobotní „třináctky“ bude pro některé nadšence opravdovou výzvou a třináctka se pro ně nakonec stane tou šťastnou. Každopádně na naplánování a uskutečnění tohoto husarského kousku je právě nejvyšší čas.

Dalším důvodem proč jet do Mainzu, může být pro sběratele možnost získání minimálně dvou suvenýrů spolkových zemí, které ještě ve své sbírce nemají. A to nepočítám průjezdní spolkové země, ale pouze Porýní-Falcko a Hessensko.

MAZE přijíždí z Horoměřic
Jak již bylo řečeno, ČAGeo díky svému know-how poskytlo veškeré zkušenosti pro vznik německého GPS MAZE. Bludiště je obdobou toho ze Stromovky s hlavním rozdílem, a to že panely budou v Němčině a místní reálie budou upraveny pro místní prostředí. Cizojazyčné bludiště vznikalo u nás v sídle ČAGeo v Horoměřicích a právě v těchto dnech bylo odvezeno do Rheingoldhalle, kde aktuálně probíhá jeho instalace v režii ČAGeo. Budou k vidění i novinky, které v Praze chyběly, ale nebudeme zde nic víc prozrazovat. Nechte se překvapit přímo na místě, a pokud se do Mainzu nedostanete, tak se o nich dozvíte v nejbližších dnech z naší plánované reportáže.

 

 

Chtěli jsme vám, našim čtenářům, alespoň částečně zprostředkovat, jak taková velká akce vzniká. Položili jsme tedy několik otázek Martinu Šimkovi z České asociace geocachingu.

Martine, kdy se Němci poprvé ozvali, že chtějí MAZE pořádat, nebo odkud vlastně ta iniciativa vzešla?
Němci se nám ozvali loni v květnu, že mají zájem organizovat GPS MAZE EUROPE v Německu, že se chtějí stát hlavním německým Mega eventem pro rok 2015. V červnu 2014 se Jirka Ledahudec (alias kulhal) v rámci své pracovní konference ve Waldorfu setkal v Mainzu s německým orga-teamem, kde společně nastínili první obrysy. Pak jsme si jen sporadicky mailovali, řešili spíše koncepční věci a v listopadu 2014 se náš ČAGeo team byl podívat na eventové prostory a dohodli jsme se na konkrétních pracích, které začaly okamžitě v listopadu a trvají vlastně až do dnešního dne, kdy instalujeme expozici zde v Rheingoldhalle.

Na čem se podílel německý tým a co připravovala ČAGeo?
ČAGeo je plně zodpovědná za celý GPS MAZE EUROPE – Germany 2015. Jsme dodavatelem a garantem, zajišťujeme tisk bannerů i celou stavbu MAZE, tisky brožurek a výrobu dalších materiálů. Jsme za celý projekt plně odpovědní, ačkoliv listing publikoval německý team, to bylo ale hlavně kvůli schvalování eventu německými reviewery. GPS MAZE celý vyjednalo u Groundspeaku ČAGeo, je to náš projekt a do Německa jsme ho přivezli my. Celé vyjednávání bylo pod hlavičkou ČAGeo.
Němci sháněli lokální sponzory a pomáhali s pokrytím nákladů na pořádání výstavy, dále pak zajišťovali lokalizaci do Němčiny, německé reálie, a kontrolovali německý obsah.

Proč byl za místo konání eventu vybrán zrovna Mainz?
V Německu se ročně koná hned několik tradičních Mega eventů a jeden z nich se každý rok stává hlavním německým Mega eventem. O tom, který z nich to bude, hlasuje nějaká skupina lidí organizující tyto Mega eventy. Hlavním projektem roku 2014 byl zvolen Giga event v Mnichově. Letos se jím chtěl stát právě Mainz, a také proto si díky nám zajistili možnost konání GPS MAZE, aby se hlavním Mega eventem skutečně stali. Nakonec jim ale bylo řečeno, že již mají MAZE a že se tedy nestanou hlavním Mega event projektem pro rok 2015. Tím že se stane druhý letošní německý Giga event Project GeoXantike, konaný někde u holandskych hranic. Takže Mainz nakonec není letošním hlavním Mega event projektem a panují kolem toho špatné nálady. Orga-team z Mainzu to ale přesto nevzdal a vypadá to, že společně s námi udělají opravdu největší letošní akci – Maze společně s Giga eventem, který jim původně Groundspeak nechtěl přidělit z důvodu, že v Německu nebudou schopní naplnit dva Giga eventy v průběhu jednoho roku. Když však měli v Mainzu 4000 WA logů, na GPS MAZE i na GIGA eventu, psal kulhal Bryanovi a díky tomu Mainz dostal také ikonu Giga a v Německu budou tedy letos Giga eventy dva, o čemž se předtím nikomu ani nezdálo.

V Mainzu je úžasný tým, opravdu jedou, a vybojovali si velké jméno. I přesto, že je ostatní nefavorizovali, tak se favority skutečně stali.

Kolik lidí se podílelo na organizaci MAZE za německou stranu a kolik lidí se podílelo za ČAGeo?
Na přípravách se podíleli asi jen 3 lidi za německou stranu a za ČAGeo to bylo asi 20 lidí. Na samotný GPS MAZE jede z Česka cca 15 lidí.

Díky moc za odpovědi.

Scroll To Top