Domů / Rozhovory / Byl to ten slavný den, kdy k nám byl zaveden… GEOCACHING
Byl to ten slavný den, kdy k nám byl zaveden… GEOCACHING

Byl to ten slavný den, kdy k nám byl zaveden… GEOCACHING

Ve čtvrtek dopoledne mi zvoní mobil a na displeji neznámý volající. Nic neobvyklého. Než telefon zvednu, představuji si, kdo asi bude na druhé straně. Obchodník z banky s nabídkou výhodného účtu, zástupce konkurenčního mobilního operátora s vynikajícím tarifem a nebo že by nějaká úplně jiná, výhodná nabídka, která se jen tak neodmítá?

Jaké je moje překvapení, když se ze sluchátka ozve: „Dobrý den, tady redakce zpravodajství České televize. Geocaching má v neděli patnácté výročí. Právě v tento den bychom chtěli odvysílat na kanálu ČT24 tematický příspěvek. Mohl byste nám při té příležitosti poskytnout rozhovor?“

Tak jestli jsem něco nečekal, tak právě tohle. Uvědomil jsem si, že už mám na neděli jiné plány a tak jsem se z rozhovoru snažil vykroutit s tím, že za sebe seženu nějakého náhradníka. Z původního plánu ale nakonec sešlo a tak jsem rozhovor přislíbil.

To jsem ale netušil, do čeho jsem to vlezl. Připravit se na rozhovor byla celkem hračka a nakonec i času na přípravu bylo celkem dost. Problém byl úplně někde jinde.
Ale popořádku. V 7:30 jsem dorazil do recepce zpravodajství na Kavčích Horách. Než si mě vyzvedli, potkal jsem se s Václavem Moravcem, který se hrnul do budovy zpravodajství jako velká voda. Měl jsem chuť na něj zavolat něco jako „nazdar kolego“, ale naštěstí jsem si to včas rozmyslel. Nebylo by to vhodné, protože Václav jistě nemá na geocaching čas.

Pak si pro mě přišli a všechno šlo ráz naráz. Maskérna, napudrovat obličej, přesun o patro výš před studio, odložení věcí, připnutí mikroportu a hurá do studia. Najednou jsem seděl v křesílku a než jsem se nadál, byli jsme ve vysílání. Tréma udělala svoje, režie však naštěstí zařadila do příspěvku hodně obrazového materiálu, takže se jím divák mohl rozptýlit. Příspěvek se z původně plánovaných sedmi až devíti minut protáhl na třináct a přesto jsem v něm zdaleka nestačil zmínit všechno, co bylo původně v plánu. Proto na řádcích pod televizním příspěvkem přinášíme alespoň některá fakta, která stojí za to zmínit v souvislosti s dnešním kulatým výročím naší skvělé hry.

Pokud by se nespustilo video kliknutím na obrázek, zkuste Studio 6 víkend. Na stránce pořadu si vyberte příspěvek „15 let s geocachingem“ ze seznamu reportáží.

 

Právě dnes je tomu 15 let, co byla založena úplně první keš na světě.
Prezident USA Bill Clinton prohlašuje 1. května 2000, že v budoucnu dojde k odstranění chyby v armádním systému GPS, která do něj byla úmyslně vložena, aby systém nemohli zneužívat nepřátelé. Ke skutečnému odstranění chyby dochází hned druhý den po oznámení.

Dave Ulmer ukládá  3. května 2000 v Oregonu nedaleko Portlandu historicky první keš na světě. Tehdy se úkrytu říkalo „stash“, výraz cache se začal používat později.

Uložení první cache na světě

 

Keš byla poměrně veliká, byl to dvacetilitrový kbelík s víkem, který obsahoval logbook, topo mapy USA na CD nosiči, rekordér, VHS kazetu, pár dolarů a plechovku s fazolemi. Základní myšlenky geocachingu přetrvaly v původní podobě, jak je Dave definoval ve své první keši: Když si z keše něco vezmu, měl bych do ní na oplátku něco dát a svůj nález zapíšu do logbooku.

Původně založená první keš zanikla poměrně rychle, jsou na ní pouze 3 nálezy. Na jejím místě však byla v září 2003 instalována pamětní deska a u ní byla založena připomínková keš, která funguje dodnes a má přes 8,5 tis. nálezů. Na vzniku a instalaci pamětní desky se podílel sám zakladatel první keše na světě Dave Ulmer. Z první keše se dodnes zachoval artefakt O.C.B – plechovka fazolí.

 

 

 

 

Jak vypadá geocaching po 15 letech od svého vzniku?
Geocaching je dnes rozšířený doslova po celém světě. Ukryto je přes 2,6 mil. keší a hru hraje přes 6 mil. hráčů. A jak si stojí český geocaching v celosvětovém měřítku? Češi jsou jednou z nejvíce aktivních komunit na světě, jsme snad asi třetí hned po Američanech a Němcích. V Česku je založeno asi 42 tis. keší a hru hraje u nás bezmála 80 tisíc aktivních hráčů. Nejnavštěvovanější keš na světě, která má téměř 21 tisíc nálezů, je právě u nás na Karlově mostě.

Kdo může za to, že hra prodělala takový obrovský rozmach?
Po založení a uveřejnění první keše začaly vznikat další, ale neexistoval žádný systém, nadšenci se informovali o jejich existenci na různých fórech s GPS tématikou. Chlapík jménem Jeremy Irish si po setkání s aktivitou ukrývání a hledání schránek zaregistroval doménu geocaching.com a vytvořil stránku se seznamem všech dosud založených keší.

Obrovský rozmach hry pak nastartoval článek v magazínu Slashdot ze září 2000 a následně převzatý říjnový článek v NewYork Times. Ten spustil dominový efekt článků a reportáží ve všech médiích po celém světě.

Dnes za hrou stojí americká společnost Groundspeak ze Seattle a zejména dva ze tří jejích původních zakladatelů Jeremy Irish a Bryan Roth, kteří se aktivně věnují rozvoji hry a celé komunity.

Bryan Roth (vlevo) a Jeremy Irish

Aby hru podpořili, jezdí oba osobně na velká setkání kačerů. Mohli jsme je vidět předloni dokonce i u nás na prvním evropském setkání GPS MAZE Europe, které pořádala Česká asociace geocachingu a kde jsem s nimi měl příležitost dělat rozhovor pro náš magazín.

 

Groundspeak a Geocacher.cz na GPS MAZE EUROPE (Zleva Bryan, autor článku, Jeremy, Annie Love)

A jak se rozrůstala hráčská komunita u nás?
V začátcích byla hra spíše undergroundovou záležitostí. Bylo zde založeno jen několik málo keší a kačerů bylo rovněž poskrovnu. Kešeři, kteří byli u zrodu geocachingu u nás vzpomínají na tyto doby s nostalgií.

Největší rozmach u nás asi nastal v době, kdy jistá firma nabízela k zakoupenému bicyklu zdarma GPS navigaci. Tehdy začalo s geocachingem opravdu velké množství lidí a dá se říct, že od té doby bylo po undergroundu. Obdobný nárůst český geocaching zaznamenal s prodejem levných chytrých telefonů, které si mohl dovolit téměř každý. Obě tyto věci však nebyly přínosem pro hru samotnou, protože někteří noví hráči do ní vnesli slušně řečeno nepořádek.

Jakým způsobem se hra rozšiřovala mimo Spojené státy?
Stejným způsobem, jako se rozšiřovala po USA. Kešeři prostě začali zakládat keše mimo území USA a při tom využívali portál geocaching.com. Tak jako nezná hranice internet, neznal je po svém vzniku ani geocaching.

Tak vznikly keše v Chile, Austrálii a nebo keš na Novém Zélandu, která byla úplně první keší založenou mimo území USA.
Za zmínku stojí určitě první evropská keš založená v Irsku 3.6.2000, která je dodnes živá a letos v červnu se zde bude konat výroční event – pochod po pobřeží s odlovem asi 10 keší.

Europe’s First

Do Čech dorazil geocaching 1.6.2001 s Američanem hledajícím své předky na Moravě. Ten založil první českou keš ve Štramberku. První česká keš je také dosud živá hlavně díky tomu, že se o ni stará česká kešerská komunita, keš má aktuálně přes 3 tis. nálezů.

Oslavy 15. výročí
Groundspeak věnuje suvenýr každému kešerovi, který v průběhu včerejšího nebo dnešního dne našel nějakou keš a nebo se v tyto dny zúčastnil některého eventu.

Suvenýr 15 let geocachingu

 

Další akcí k 15. výročí je možnost získání šestého suvenýru v případě získání pěti suvenýrů v období mezi 19.6 – 2.9. Podobné prázdninové akce jsou každý rok, ale letos je to spojeno právě s 15. výročím.

A jak je to s oslavami u nás? Ty si vytvážejí samotní kačeři tím, že pořádají ve dnech výročí eventy, tedy společná setkání při této příležitosti. Na tento víkend bylo v Čechách naplánováno osm takovýchto setkání.

 

Scroll To Top