Domů / Seriál / Prosil bych 1000 keší
Prosil bych 1000 keší

Prosil bych 1000 keší

Jakmile začneme geocachingu propadat víc a víc často, přijdeme na to, že ulovit několik kešek za den, je málo. Jasně, jak jsme psali v jednom z minulých pokračování, geocaching není o číslech… Ale třeba taková tisícovka ulovených keší by našemu profilu určitě slušela víc:).

Nechceme-li na první tisícovku keší na kontě čekat několik (desítek) let, začneme se brzy poohlížet po tzv. powertrailech, či sériích. To jsou místa, kde jsou desítky, či stovky až tisíce keší na relativně malém prostoru. Samozřejmě stále při zachování jednoho z hlavních pravidel pro zakládání keší a to, že dvě keše musí být od sebe vzdáleny minimálně 161 metrů.

A jak se od sebe powertrail a série liší? Máme za to, že v tomto smyslu neexistuje žádná oficiální kategorizace, tak se o ni pokusíme:).

Powertrail
Powetrail v překladu znamená trasu elektrického vedení. Těmto „sériím“ keší se tak říká proto, že kdysi vznikla v USA trasa právě pod sloupy elektrického vedení. U powertrailů jde hlavně o body – co nejvíc bodů v co nejkratším čase. Odlovitelné jsou většinou jak autem, tak na kole i pěšky. Největším powertrailem v ČR je v současnosti JTJPT – Je to jen powertrail a čítá 274 keší. Najdete ho mezi dálnicemi vedoucími na Mladou Boleslav a Poděbrady. V Evropě a hlavně v USA jsou powertraily o mnoha stech až tisících keší.

U powertrailů většinou nepočítejte se složitým listingem, jde opravdu jen o body. Často se nedočtete skoro nic, jen technické detaily o odlovu. Ze stejného důvodu zakladatelé powertrailů nemají šanci číst tisíce logů, takže chcete-li jim něco vzkázat (třeba poděkovat), obvykle se dočtete, že to má smysl pouze u první, popř. poslední keše celého powertrailu.

Nabízí se otázka, kolik keší powertrailu se vlastně dá ulovit za den? Před nějakou dobou vyšel zajímavý rozhovor s FilemoniCZ, kteří měli dlouho nejvíce odlovených keší u nás (aktuálně k 2.9.2014 mají v ČR nejvíce odlovených keší Werg a Otasparta). A to se samozřejmě bez powertrailů nedá – tedy hlavně těch velkých, zahraničních. To číslo je někde okolo 1500, ale jak se dočtete v rozhovoru, je to číslo teoretické.

Powertraily jsou pro kačery poměrně kontroverzním tématem. Existují tací, kteří ve snaze získat co nejvíc bodíků, objíždějí jeden powertrail za druhým. Ti si pak vyslouží přezdívku „honibodi“. Dále existují tací, kteří si dají powertrail pro zpestření, k těm se řadíme my (ale po odlovu výše zmíněného českého powertrailu jsme asi dva týdny neměli na nic podobného náladu). No a pak existuje i skupina, která proti těmto sériím (veřejně) vystupuje, protože jim to přijde proti smyslu celé hry.

Série
Série tvoří větší množství keší, které mají společné téma. Proto často nemusí celá série vzniknout najednou. Keše mohou být od sebe vzdálené i mnoho kilometrů. To podle toho, co je spojuje. Mezi série můžeme zařadit např. Prague Bridges – Pražské mosty, kde první z této série – Karlův most, je stále nejvíce navštěvovanou keší na světě. Další půvabnou sérií je třeba Alkeho Geo-Earth-Cache Tour. Keše z této série najdete po celé České republice.

 

 

Obrazce
Jde o série nebo powertraily, jejichž vyznačením v mapě vznikne obrazec. Na obrázcích můžete vidět hned dvě takové série. Jsou kousek od sebe v Californii. Jedna tvoří znak geocachingu (geosymbol), druhá pak „jakýsi záhadný obličej”:). Protože ne každá země disponuje neomezeným prostorem jako USA a ne každý terén je schůdný, tvůrci obrazců si často pomáhají jiným typem keší, než tradičkami. To můžeme vidět například na jedné z nejnovějších sérií – Buď Fit, která na mapě tvoří písmena BF složená z velmi jednoduchých mysterek.

 

V dalších pokračováních seriálu se budeme každé z výše zmíněných kategorií věnovat mnohem podrobněji a uvedeme více příkladů, kde je možné tyto série najít v ČR i ve světě. Třeba vám budou inspirací, kam se vydat na výlet. Také se dozvíte, jak se doporučuje powertraily lovit a určitě i nějaké praktické zkušenosti z jejich odlovu.

Scroll To Top