Domů / Všechny články / Čísla nikdy nelžou
Čísla nikdy nelžou

Čísla nikdy nelžou

I když geocachingová sezóna je v plném proudu, jsme rádi, že jste si našli čas na další pokračování našeho seriálu pro (nyní už středně pokročilé) začátečníky. Minule jsme se věnovali možnostem serveru geocaching.com a zejména rozdílu mezi základním a prémiovým členstvím. No, a dnes na téma navážeme.

Pokud si zakoupíte premium účet, dostanete mimo jiné do ruky i zbraň každého správného analytika – statistiky. V jedné písničce se zpívá, že „statistika nuda je“, jiné rčení říká, že v číslech je vždy pravda. Ano, geocaching určitě nikdo z nás nedělá primárně kvůli číslům. Ale je to výborný způsob jak se inspirovat nebo poměřovat s ostatními. Často to je i téma k hovoru a v neposlední řadě pro mnoho lidí motivace – překonat sám sebe, překonat ostatní. Je dobré, že v geocachingu se dají čísla jen zlepšovat. Na rozdíl od mnoha sportů, kde se s přibývajícím věkem výsledky mohou spíš zhoršovat.

Co se dá v geocachingu převést na čísla? Stručně řečeno všechno – možné i nemožné:). Předně samozřejmě celkový počet kešek, které jste již posbírali. Chcete-li mít nejvíce v ČR, musíte jít přes 29 tisíc, celosvětově pak přes 100 tisíc.

Ale je mnoho dalších oblíbených „soutěží“, které kačeři sledují, například:

  • Počet dní v roce, kde jste byli na lovu – ve statistikách na geocaching.com je kalendář na každý den v roce a ten se můžete pokusit zabarvit. Kačerů s plným kalendářem je v ČR okolo stovky.
  • Počet dní na lovu v řadě – schválně, jak dlouho vydržíte každý den ulovit aspoň jednu kešku? 10, 20…100 dní? No, nechci vás zklamat, ale se stovkou nebudete v ČR ani v první třístovce, naopak třeba na Slovensku byste byli bezpečně v první padesátce a v Chorvatsku s velkým přehledem první.
  • Nejsevernější, nejjižnější, nejzápadnější, nejvýchodnější, nejbližší a nejvzdálenější keš od vašich domácích souřadnic. Jen vzdálenost se samozřejmě počítá vzdušnou čarou. Když jedete do Itálie na lyže 600 km autem, tak zde ulovená keš bude vzdálená třeba jen 400 km. Maximální vzdálenost neuvádím. My, analytici, samozřejmě víme, že to je ½ obvodu zeměkoule. Ale dobrá zpráva je, že když budete hóóódně daleko, ulovíte nejzápadnější a nejvýchodnější keš najednou:). Znáte to z Cimrmana – „jdu na sever a už jdu na jih“.
  • Počet zemí, kde jste ulovili aspoň jednu kešku. Abyste byli v první stovce žebříčku za ČR, potřebujete se podívat aspoň do 30 zemí.
  • Zaplnění D/T matice. V jednom z minulých dílů seriálu jsme popisovali stupně obtížnosti a terénu. Obojí je na stupnici 1–5 a po půlkách bodů, takže celkem vychází 81 kombinací. Máte je už všechny? Gratulujeme! Jenže takových kačerů je v ČR okolo sedmi tisíc:) Chcete být první? Musíte od každé kombinace ulovit 45 keší.
  • Soupeřit se dá i v tom, kolik různých D/T kombinací ulovíte za jeden den… A věřte, že zaplnit celou matici v jeden lze. V ČR budete první, komu se to povede – je spousta druhých míst s 80 kombinacemi. Dokonce před nedávnem byla zveřejněna již druhá série Matrix, kde máte jedinečnou šanci všechny kombinace ulovit pěkně pohromadě na relativně malém prostoru. Takže oprašte mozek (na kešky obtížnosti 4+), lana a sedáky (na kešky terénu 4+) a hurá do toho:).
  • Nejvíce keší za jeden den, nebo nejvíce typů keší za jeden den. V prvním případě jich dejte 1100 a budete v ČR první (celosvětově pak 2600.). Ve druhém případě musíte počkat, až budou nějaké speciální eventy, jinak moc nemáte šanci. Jedinečnou událostí bylo konání megaeventu v Praze loni v září. Konaly se i GPS Maze a CITO, takže celkem se dalo ulovit 12 různých typů keší.
  • Nejvíce FTF – v ČR vám bude stačit mít jich 1250, celosvětově pak potřebujete na první místo 3000 keší, kam dorazíte první. Nebo FTF v jednom dni? Když se vám jich povede 651, budete první na světě, v ČR bude stačit pouhých 70, což je pohodička.
  • A tak dále až do úplného zblbnutí…:).

A kde bereme tato čísla? Vaše konkrétní čísla najdete přímo ve vašem profilu na geocaching.com, ale existuje server Project Geocaching, kde najdete jak svoje ještě podrobnější statistiky, tak statistiky dalších kačerů. A to buď pod konkrétním nickem, nebo si můžete nechat vyjet statistiky podle států. Vše je v základu zdarma a účet se vám při registraci automaticky propojí s účtem na geocaching.com.

Project Manager GC Project Magnus Månsson (ganja1447) se objevil loni v září na na GPS Maze Europe v Praze.

Magnus Månsson (ganja1447) vpravo

Zleva Jirka Ledahudec, Honza Martínek (spolupořadatelé GPS Maze Europe) a Magnus Månsson

Tento server může být i pomocníkem, třeba pokud chcete zaplnit matici D/T, jednoduše vám ukáže všechny keše s kombinacemi, které nemáte, ve vašem okolí. Pak se můžete rozhodovat, zda např. budete luštit těžkou mysterku, nebo zkusíte odlovit tradičku v místech, kde to asi nebude tak jednoduché.

Také zde existuje prémiové členství, výhody, které získáte ale nejsou pro normálního kačera tak velké, jako u geocaching.com. K nejzásadnějším patří to, že vaše data jsou aktualizována denně, u ostatních neplatících je to 1× týdně. Ještě nedávno to bylo 1× za cca 3 dny, takže interval se prodlužuje. Členství stojí 18 € (opět nedávno byla sleva za polovinu) a platí jeden rok. Kompletní soupis výhod najdete zde.

Když jsme u soutěží, existuje další server, který se jmenuje Badgegen. Myšlenka je jednoduchá – podle vašich „výkonů“ v různých kategoriích získáváte odznaky (Badge). Dosažená čísla se taky bodují a podle počtu bodů máte pásek (Belt) podobně jako např. v karate. Tak například za 400 ulovených tradiček dostanete bronzový odznak. Body pro pásky i odznaky získáváte za množství různých „výkonů“, třeba i za průměrný počet slov u zalogovaných keší, počet fotek nahraných k logům, počet zaplněných dní ve vašem keškovacím kalendáři apod. Pokud chcete vědět, jak si stojíte, tak na výše zmíněném serveru Project Geocaching najdete u statistik svého profilu i vaše aktuální odznaky a pásek.

Nutno říct, že serverů, které se věnují statistice v geocachingu je víc, namátkou Cacherstats, My Geocaching Profile, Geocaching online, … Poslední zmíněný je vlastně informačním portálem, kde najdete odkazy na další servery.

Ještě je zajímavé vědět, že statistiky z Project Geocaching a My Geocaching Profile lze jednoduše propojit do vašeho profilu na geocaching.com. Když se pak vaši přátelé podívají na to, jak si vedete, uvidí tato mnohem detailnější data. Návody, jak to udělat, najdete přímo na obou těchto serverech a zvládne to i člověk, který se počítači neživí.

Titulní foto: freeimages.co.uk
Další obrázky: project-gc.com a badgegen.com
Scroll To Top