Domů / Seriál / Vyměnit CWG za vajgl je normální, ne?
Vyměnit CWG za vajgl je normální, ne?

Vyměnit CWG za vajgl je normální, ne?

Hurá, už je to tady, teploty venku stoupají, zimní bunda zůstává čím dál tím častěji na věšáku a jak se říká v jedné klasické průpovídce „ptáci řvou a kytky smrděj“:). Prostě jaro je tu! Ne, že by se přes zimu nedalo lovit, ale teď se rozhodně do přírody vydává mnohem víc kačerů, než v předchozích měsících. A tak si myslím, že je v našem seriálu čas na téma nikoliv technické, ale tak trochu „povídací“. Bude řeč o etice.

Než se do toho pustíme, trochu teoretického úvodu. Nejprve si odskočíme do Wikipedie pro definici etiky:

Etika

„Etika (z řeckého ethos –- mrav), nebo též teorie morálky je filozofickou disciplínou, která zkoumá morálku nebo morálně relevantní jednání a jeho normy. Zabývá se zkoumáním hodnot a principů, které usměrňují lidské jednání v situacích, kdy existuje možnost volby prostřednictvím svobodné vůle. Hodnotí činnosti člověka z hlediska dobra a zla.

Zkusíme to vysvětlit ještě tak, jak to chápeme my. Pokud je vaše chování etické, ostatní ho nebudou posuzovat negativně. Co je skutečně etické, ale často nebývá nikde napsáno. A jak se k sobě má etika a zákon? No, skoro nijak, co je zákonné, ještě nemusí být etické a nezákonné chování klidně může být považováno za etické (radši se nebudeme pouštět do příkladů:)).

Tak dost teorie. Etikou v geocachingu máme na mysli takové chování, které povede k tomu, že si hru všichni účastníci užijí. Co se tedy považuje za etické?

  • Předně, jedná se o hru v přírodě a příroda tu byla dříve než geocaching. Byli bychom tedy rádi, kdyby tu příroda byla i po geocachingu. Nic nepoškozujeme, nelámeme stromy, nepřehazujeme hromady kamení, nerozebíráme zídky nebohých majitelů. Z vlastní zkušenosti víme, že často se vyplatí dlouho hledat jen očima a pak „šáhnout najisto“, než vyhloubit okno do Austrálie.
  • Umístění kešek by nemělo být prozrazováno. Jednak kvůli mudlům (nekačerům), ale i ostatní kačeři si rádi užijí hledání tak, jako vy. Pokud jsou okolo lidé, je vždy lepší počkat, radějí odejít s nepořízenou, než odlovit za každou cenu. To už pak kešku skoro ani nemusíte schovávat zpět do úkrytu. Mimochodem je také etické uložit keš tak, jak jste ji našli a nevymýšlet nové úžasné uložení. To necháme na vlastníkovi.
  • Neprozradit umístění či jiné detaily kešky platí i později, tedy při logování. Nepřikládáme fotografie, které by mohly být nápovědou ostatním, stejně tak si dáváme pozor na to, co píšeme do logu. I psaným textem se dá napovědět. Samozřejmě to platí i pro příspěvky na fórech a sociálních sítích. Dopřejte ostatním také radost z vlastního nálezu např. velmi neobvyklé kešky.
  • Je etické nějak (logem, zprávou) upozornit autora na problémy s keší – medvědem rozšlápnutá krabička, plný logbook, chybějící tužka, … Sami, když máme tu možnost, drobnosti rovnou opravíme, třeba v keši necháme tužku.

 

Pravidla k logování

  • Do logbooku je opravdu třeba se fyzicky zapsat, nestačí keš vidět (vysoko na stromě), či být poblíž. Obvykle se zapisuje datum, případně čas, váš nick a můžete zanechat i vzkaz majiteli (ownerovi).
  • Při logování v keši je dobré používat selský rozum: Pokud se jedná o nanokeš, asi nepoužijete k logu vaše razítko 5×5 cm a dvě věty pochvaly k tomu. Naopak pokud je logbook notýsek o velikosti A6, určitě ownera chvála potěší. To samé platí i pro nálepky – pokud je v logboocích, které jsou např. svinuté ve filmovce, použijí všichni, naroste objem logbooku na dvojnásobek a do keše pak nevejde. Sami máme razítko (dokonce 2, velké s datem a malé), ale používáme ho tak v polovině případů, jinak logujeme tužkou.
  • Že není etické si logovat nález vlastní keše, či logovat vícekrát nález té samé keše (např. když tam jdu znova s jiným kačerem), je asi zřejmé. Nicméně obojí je technicky možné.
  • Také je dobré logy opravdu na server psát, a to delší než „TFTC“ (Thanks For This Cache – díky za keš). Je to jediná „odměna“, kterou autor keše obdrží.
  • Logujeme i nenalezené keše – samozřejmě logem „DNF“ (Did Not Find – nenalezeno). Jednak není ostuda keš nenajít, bodík se vám rozhodně neodečte a také je to vzkaz autorovi, či dalším kačerům. Možná opravdu keš není na místě, možná je jen dobře ukrytá.

 

Pravidla k (trackovatelným) předmětům

  • Když berete z keše Travel Bug, či GeoCoin, je dobré ho do další keše vložit aspoň do 2 týdnů. Pokud tak nemůžete z určitých důvodů učinit, je etické upozornit vlastníka. Když už dopředu víte, že nebudete moci v krátkém čase předmět „posunout“, doporučujeme logovat jen „viděl jsem“. Předmětu sice v cestování nepomůžete, ale ve statistikách se vám to počítá stejně, jako kdybyste ho poponesli.
  • Pokud z keše bereme jiný (netrackovatelný předmět), je etické ho vyměnit za předmět stejné či vyšší hodnoty. Nikdy nedělat tzv. „downtrade“. A jak posoudít hodnotu? No, vždy je to na nás, nikde není oficiální „ceník“ předmětů.
  • Samostatnou kapitolou jsou CWG (Czech Wood Geocoin). Pro nás je etické měnit CWG jen a pouze za CWG. Je etické nechat v keši o nějaké CWG více, ale nikdy o CWG méně. Když v naší keši mizí CWG, zlobí nás to – považujeme to ze neetické chování. Nicméně už jsme o tom psali minule, pro některé kačery je CWG předmět o hodnotě asi desetikoruny a klidně ho vymění za obdobný předmět. Zde můžene vidět, že ani v geocachingu není etika jen jedna.
  • V jednom z minulých článků jsme psali o tom, že není etické dávat do keší předměty, které tam nepatří. Jaké? Co by se vám nelíbilo ve vaší keši? Jídlo, brouci, vajgly, pornografie, granát:), …

 

Ještě jedna maličkost na závěr

Kačer je diagnóza, a protože máme všichni stejnou nemoc, považuje se za etické, že si kačeři mezi sebou tykají. Při náhodných setkáních u keše, na eventech, ve fórech a mailech, …

Samozřejmě etiku nelze vymáhat, není žádná „geopolicie“, která vás za neetické chování zatkne. Dodržování pravidel je čistě na nás a jedinou odměnou nám bude to, že hra bude čím dál lepší a lepší a nadšených kačerů bude přibývat.

Scroll To Top