Domů / Seriál / A hele, co jsme to v kešce objevili?
A hele, co jsme to v kešce objevili?

A hele, co jsme to v kešce objevili?

Vítejte u dalšího pokračování seriálu o geocachingu, ve kterém bychom rádi dali dohromady všechny podstatné informace o této hře. Články jsou tedy určeny spíše začátečníkům, ale věříme, že i zkušení mazáci se dozvědí něco zajímavého. V předchozím díle jsme dokončili přehled všech typů keší a dnes se budeme věnovat předmětům, se kterými se v nich můžete setkat.

Je mnoho keší, do kterých se nevejde nic jiného, než logbook. Někdy jsou dokonce tak malé, že se do nich i ten logbook vejde jen stěží. Ale pak je mnoho dalších, ve kterých je dostatek prostoru na předměty, které se v zásadě dělí na dvě skupiny:

  • Trackovatelné/trasovatelné − jsou označeny jedinečným číslem evidovaným na serveru geocachingu, mají svého majitele a putují z keše do keše
  • Ostatní − slouží jen k výměně a potěšení, zejména malých lovců

Vezměme to odzadu a podívejme se nejprve na druhou skupinu.

 

PŘEDMĚTY K VÝMĚNĚ

Jak je poznáme?
Nemají na sobě žádné číslo − kód. Nebojte, časem získáte cvik. Jde často o figurky z Kinder vajíček (kačery často zvané jako „kinderbordel“), sběratelské karty (Pokémoni, fotbalisti,…) nebo jiné drobné hračky, pastelky, korálky, popř. předměty, které souvisí s tématem samotné keše. Nedávno jsme potkali keš věnovanou náušnicím, či dokonce dámským kalhotkámA možná jste se již setkali s tzv. Travel Bug hotelemNěkdy předměty ani nemusejí být drobné. Mysterka Ostrov pokladů je toho důkazem.

Tyto předměty slouží pouze k výměně kus za kus. Předpokládá se, že pokud si něco vezmete, vložíte předmět stejné nebo vyšší hodnoty. Z toho plyne, že vám nic také nebrání v tom, do keše něco vložit a nic si neodnést. Opačná situace by však nastat neměla.

Co lze do keše vkládat?
Na serveru geocaching.com se to dočtete podrobně, nicméně myslíme si, že se stačí řídit „zdravým selským rozumem“:

  • Keše často hledají děti − nedávejte tam proto nic, co byste nechtěli, aby se jim dostalo do ruky. Máme na mysli jakékoliv nebezpečné, či potencionálně nebezpečné předměty typu nábojů, zapalovačů apod.
  • Nikdy nevíte, jak dlouho předmět v keši bude − takže potraviny, živé rostliny (či zvířátka:)) tam také rozhodně nepatří.
  • Předmět by měl mít pro ostatní hodnotu − položte si jednoduchou otázku, zda byste si něco takového chtěli odnést. Např. jízdenka z tramvaje (pokud se tedy zrovna nejedná o keš, která je tomuto tématu zasvěcena a autor sám v listingu vyzval k jejich vkládání) rozhodně není předmětem, který bychom třeba my chtěli přijmout.

Samostatnou kapitolou předmětů, které můžete v keších, zejména u nás, vidět, jsou tzv. CWG − Czech Wood Geocoin.

 

CWG
Za jejich vznik v roce 2005 vděčíme kačerům Poník a JPAgeo. Původní myšlenkou bylo vytvořit předmět určený pro výměnu v keších, místo obvyklých výše zmíněných. Navíc se mělo jednat o předmět umožňující každému kačerovi vytvořit si něco originálního. CWG poznáte snadno, je to dřevěné kolečko o průměru 35 mm. Na přední straně nahoře je laserem gravírovaný nick kačera, kterému CWG patří, obrázek a dole pak nápis geocaching.cz. Zadní stranu mají všechna CWG stejnou.

Jak je to s jejich výměnou?
No, o tom se vedou diskuse − často dlouhé a stejně nekonečné, jako mezi fanoušky Sparty a Slavie, nebo zastánci Microsoftu a Apple. Když se budeme držet původní myšlenky, platí pro ně to, co již bylo řečeno − vyměňují se za předmět stejné nebo vyšší hodnoty, přičemž jejich hodnota je orientačně 10 Kč. Jenže je mnoho těch, kteří zastávají názor, že jde o úplně samostatnou kategorii předmětů, a proto jediné správné je vyměnit CWG zase jen za CWG. My dodržujeme právě toto pravidlo a prosíme o stejný postup i v listingu našich keší. Stejně tak to doporučují autoři CWG, ale opravdu jen doporučují.

CWG existuje již přes 10 tisíc druhů. Nejlepší sběratelé jich vlastní i 8 tisíc. Částečně se rozšířily i do zahranicí (SWG − Slovak Wood Geocoin, GWG − German…). Vznikl dokonce jejich katalog a kvůli výměně se pořádá mnoho eventů. Protože o CWG se toho dá napsat skutečně mnoho, podíváme se na ně ještě podrobněji v nějakém dalším pokračování.

Teď už pojďme na druhou skupinu předmětů, se kterými se můžete setkat.

PŘEDMĚTY TRACKOVATELNÉ

Jak je poznat už víte, je na nich číslo, resp. jedinečný trackovací kód složený z písmen a číslic. Kód může být buď přímo na předmětu nebo na cedulce, která je k předmětu připojena. Tyto předměty se dělí na dvě kategorie: Travel Bug a GeoCoin. Jsou zajímavé tím, že můžete na svém profilu sledovat jejich putování po světě. Předměty, které mají štěstí (nejsou ztraceny nebo zcizeny), mohou pomocí kolegů kačerů nacestovat i desetitisíce kilometrů a dostat se bez vašeho přičinění do všech koutů světa po neuvěřitelných trasách. Například tento GC The European Castles – Krásna Hôrka Geocoin dokázal během roku a půl urazit přes 35 tisíc kilometrů. Kudy a kam se toulal můžete vidět na mapě zde.

Travel bug (TB)
TB mají většinou číslo na samostatné cedulce připevněné k předmětu řetízkem. Cedulku si můžete koupit například zde. Pořizovací cena není velká. A co může být samotný předmět? Vlastně cokoliv, viděli jsme malá plyšová a plastová zvířátka, autíčka, půllitr, medailonky všeho druhu, golfový míček, ořezávátko, co vás jen napadne.

U každého předmětu se na serveru geocaching.com dočtete, co od něj majitel očekává. Většinou je to cestování z keše do keše, ale některé mají i speciální úkol. Třeba doputovat do konkrétní keše, země nebo určitých míst (např. na hrady a zámky).

Existuje také zvláštní skupina TB, kterou v keších neuvidíte. Třeba trackovatelný pes. Jak už víte, psa se nedoporučuje do keše dávat:). Můžete ho ale potkat na eventu spolu s jeho majitelem a zalogovat si, že jste ho viděli. Stejně tak mnoho kačerů nosí trička nebo batohy s kódem nebo jezdí v autech označených trackovacím kódem. My máme dokonce trackovatelného georobotka (pro neznalé, dítě věnující se geocachingu). Když jdeme na event, dá si na krk cedulku s kódem. Nejodvážnější kačeři si nechávají trackovací kód vytetovat.

 

GeoCoin (GC)
GC jsou trackovatelné mince rozličných tvarů a od TB se liší tím, že trackovací kód mají vyražen přímo na sobě. Na lícové nebo rubové straně, ale někdy také na boční hraně. Vyrábějí se v sériích o různých počtech. Může tak jeden a ten samý druh vlastnit více kačerů, ale nikdy nemají stejný kód, a tak jsou vždy originálem. Nemají tedy již k sobě připojený žádný další předmět ani cedulku.

I GC již na světě vzniklo přes 10 tisíc druhů, často velmi nápaditě a precizně provedených. Jejich majitelé za ně zaplatili třeba i několik set korun. Nevím jak vy, ale my je poslední dobou v keších už moc nepotkáváme. Možná právě i pro jejich pořizovací cenu se začínají stávat předmětem sbírek. Čím dál častěji je možno je vidět na eventech v albech kačerů. Také je raději moc „do světa“ nepouštíme, protože se, bohužel, ztrácejí. Například GC Lary Fáro 911 turbo Geocoin zmizel nenávratně z dohledu asi měsíc po té, co se vydal na cestu.

 

 

GC mívají na rozdíl od běžných mincí většinou v průměru alespoň 3−4 cm. Osobně, když jsme našli naši první, překvapila nás velikost a grafická propracovanost. GC se vyrábějí opravdu v zajímavých provedeních a existují i vzácné limitované edice vyrobené jen v několika kusech. Opravdu unikátních kolekci geocoinů jsme vám představili v článku z loňského září. V českých podmínkách, kde se běžně vyrábí něco mezi 50 až 100 kusy, jsou vlastně limitované edice skoro všechny. Neformálním „guru“ tvorby českých GC je kačer Hoblík.

Jak s nimi zacházet?
Trackovatelný předmět můžete z keší brát bez výměny, vždy se ale podívejte, zda mu „pomůžete“ v jeho misi. Některé předměty mohou třeba v kešce u letiště čekat na cestu za oceán, kam majitel určil cíl jejich putování. Pak vlastníka asi nepotěší, když předmět před zimou přesunete do málo navštěvované keše na Šumavě.

Pokud TB či GC z kešky nevezmete, můžete si aspoň zalogovat, že jste ho viděli. I to se počítá do statistik. U předmětů typu trackovatelného auta, trička, či georobotka ani jinou možnost nemáte, majitel vám ho asi bez násilí nevydá. TB a GC proto mají dva typy logů – „viděl jsem“ a „vzal jsem“.

 

No, a tím jsme dnešní téma vyčerpali. Snad jen můžeme nám, kačerům, popřát hodně keší se zajímavým obsahem. Předměty jsou kořením celého geocachingu a není nad rozzářené oči georobotka, který v keši objeví něco, co ho opravdu potěší!

A praktický úkol na konec:)
Pokud si chcete vyzkoušet logování TB, máte možnost. Tento článek je trackovatelný pod kódem 9AA8BW. Budeme rádi, když do logu napíšete i své postřehy, náměty či připomínky. A to jak k článku samotnému, tak k celému seriálu nebo k serveru www.geocacher.cz.

Obrázky: hagglecoins.com, drowned.cz, meivoi, sigma1, miiike, geocacher.cz
Scroll To Top