Domů / Všechny články / Keška „Pro Jana Palacha“
Keška „Pro Jana Palacha“

Keška „Pro Jana Palacha“

V pátek 16. ledna uplynulo 45 let od doby, kdy na Václavském náměstí vzplála první československá lidská pochodeň, Jan Palach. Psal se rok 1969.  Univerzita Karlova připravila při příležitosti tohoto smutného výročí kešku „Pro Jana Palacha“.

Jan Palach byl studentem Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Odbor vnějších vztahů univerzity každoročně pořádá akci pro připomenutí tohoto odvážného činu. Jedna z organizátorek vzpomínkových akcí, Pavlína Dvořáková, říká: „Všichni jsme tak trochu cítili, že letošní kulaté výročí by si zasloužilo něco navíc. Dostali jsme s tatínkem a bratrem, kteří jsou dlouholetí kačeři, nápad, že bychom mohli k výročí udělat tématickou keš pod záštitou Univerzity Karlovy. Říkali jsme si, že keška by mohla zaujmout více, než přednáška, která by nakonec mohla být obsažena v listingu. Vedení univerzity se náš nápad líbil a nakonec ho schválilo.“ Vznikla tak první keška Univerzity Karlovy.

Aby byla zřejmá provázanost univerzity s touto keší, byl založen profil Univerzita Karlova. O vznik fyzické keše, komunikaci s reviewerem se starala Pavlína se svým otcem a bratrem. Do listingu byly použity texty z univerzitního webu www.janpalach.cz. Na vzniku tohoto webu a tedy i textů má obrovskou zásluhu historik Dr. Petr Blažek.

Keš bylo v plánu publikovat v den aktu upálení Jana Palacha, tedy 16.1.2014. Vzhledem k tomu, že listing byl odeslán ke schválení teprve dva dny před výročím upálení, se toto ukázalo jako zcela nereálné. Jednak byly problémy s umístěním finálních souřadnic a také bylo ještě nutné do určité míry upravit texty v listingu, protože politická témata jsou pro Groundspeak obzvláště choulostivou záležitostí.

Nakonec se podařilo najít místo bez kolize, které zároveň tématicky zapadá do celého příběhu. Finálka musela být schvalována na výjimku, protože její vzdálenost od výchozích souřadnic je více, než tři kilometry. Díky logice jejího umístění to ale nebyl problém. Keš byla publikována 19.1.2013. V tento den Jan Palach na následky popálenin zemřel.

Osud Jana Palacha přibližuje film Hořící keř, který měli možnost účastníci vzpomínkové akce shlédnout.

 

Samotná keška je pojata jako mysterka s jedním zastavením na úvodních souřadnicích (budova univerzity na náměstí Jana Palacha, kde je jeho posmrtná maska vytvořená Olbramem Zoubkem). Tady je potřeba spočítat obdélníky z dlaždiček. Pak už stačí dohledat dva údaje na zmiňovaných stránkách www.janpalach.cz a cesta k finále je volná.

Listing je profesionální, jak by také ne, když ho tvořil odborník historik. Musíme doufat, že si ho přečte dostatečný počet lidí, kteří o důvodech smrti Jana Palacha dosud netuší. Možná by bylo smysluplnější udělat listing, který by kačery nutil víc přemýšlet o tom, co se vlastně stalo a jaké byly důvody. Ale rozhodnutí bylo učiněno, keš publikována, nezbývá než doufat, že napomůže osvětě, jak bylo jejím cílem. Tím bylo jednak připomenout 45. výročí, ale hlavně dát vědět o projektu webových stránek www.janpalach.cz.

Keška naštěstí není takzvaně „na dožití“, bude o ni dobře postaráno, aby i nadále připomínala Palachův odkaz.

Ptali jsme se Pavlíny Dvořákové na to, zda tento projekt je ojedinělou záležitostí, nebo zda budou v rámci univerzity uskutečněny ještě nějaké podobné akce. Ta k tomu dodává:„Prvního února bude mít univerzita nového rektora a s ním i nové vedení. V tuto chvíli samozřejmě nemůžeme vědět, jaká bude nová koncepce vnějších vztahů univerzity. My nějaké nápady a představy máme, tak uvidíme, jak se na ně bude dívat nové vedení.“

V době publikace tohoto článku byly již zalogovány první nálezy. Od publikace k odlovu FTF uběhla hodina a čtvrt.

Scroll To Top