Domů / Reportáže / Pražská premiéra Lab keší
Pražská premiéra Lab keší

Pražská premiéra Lab keší

Třetí nebo čtvrtá adventní neděle je již po několik let příležitostí k tomu, aby se část kačerské komunity setkala na pražské Kampě a po Čertovce vypustila svou lodičku, vyrobenou ze skořápky a svíčky. Letošní Geoskořápky se od těch předchozích lišily, protože přinesly milé vánoční překvapení.

Ale nepředbíhejme. Nejdříve vysvětleme nezasvěceným, co to vlastně Geoskořápky jsou. Původní myšlenka vznikla v roce 2006, kdy Šaman, vojrou a několik dalších přátel uspořádali na Kampě první adventní event. Tehdy šlo o běžný event a stejně tak tomu bylo i po následující dva roky. V roce 2009 byla tato akce již tak populární, že přilákala více než šest set kačerů. Díky tomuto počtu návštěvníků se eventová ikona poprvé změnila na megaeventovou. Od té doby již počet WA logů byl vždy dostatečný pro to, aby megaeventová ikona mohla být tomuto setkání přidělena už před jeho konáním. Pořadatelé ale tuto možnost využili poprvé až letos.

Letošní Geoskořápky byly výjimečné už jenom tím, že na event bylo zalogováno poctivých 818 WA logů! Ani jsem si nechtěl představit tu tlačenici u schůdků k Čertovce, když jsem si vzpomněl na rok 2009, kdy jsem byl na eventu poprvé. Tehdy tam bylo přes 600 kačerů a na vypuštění rozsvícené skořápky se stála v nepříjemném mrazu až dvouhodinová fronta. Letos se kupodivu očekávaná tlačenice nekonala. Kačeři čekali na vypuštění své skořápky a na CWG, ale nebyl to žádný dav. Komu to bylo divné, šel omrknout horní vstup na schodišti k Čertovce, kde zjistil, co je příčinou. U vstupu na schody rozdával Šaman letáky. Nebyl na to sám, letáky nabízeli další organizátoři hned na několika místech na Kampě. Kdo letáček dostal do ruky, zajásal: „Budu mít na profilu novou ikonu!“

LabCache_80

Lab Cache

Novou ikonkou je tzv. Lab keš, a právě ta byla oním zmíněným překvapením letošních Geoskořápek. Vlastně musíme říct lab keše, protože jich na Kampě bylo hned sedm. A jak se podařilo novou ikonu do českého kačáku dostat, jsem se v den konání akce zeptal Jirky Ledahudce, alias kulhala  z kladenské kačerské komunity a člena VV ČAGeo, který se o to zasloužil nejvíc.

 

Před spuštěním bylo potřeba ověřit funkčnost Lab keší. Šaman a kulhal u Hradníkovy komety.

 

Jirko, ty jsi byl důležitou osobou, díky níž jsme si mohli letos v září poprvé v Evropě zalogovat GPS MAZE EUROPE a získat tak novou ikonku. Jak se stalo, že jsme si dnes mohli zalogovat keše s další ikonou, která se v Evropě objevila poprvé teprve před nedávnem?
První myšlenka, přivézt Lab keše do Čech vznikla při mé návštěvě na srpnové Block Party 2013 v Seattlu, kde se kačeři mohli setkat s labkami, jakožto novým typem keše, úplně poprvé. Mě napadlo, že by to mohl být takový pěkný doprovodný program ke Geoskořápkám. Přišlo mi, že se taková dočasná keš hodí jako dárek pro návštěvníky eventu. Prezentovali jsme ten nápad při setkání s Groundspeakem na GPS MAZE EUROPE. Pak jsme s klukama z ČAGeo přesvědčili Šamana a vojrou, aby mohly být labky prezentované právě na jejich akci. Nebylo to až tak složité ve srovnání s přesvědčováním Groundspeaku o uvolnění těchto keší. Jsou totiž stále ve stadiu testování. Jejich provozní prostředí není ještě finálně doladěno, neměli tedy moc chuť labky uvolnit. Podařilo se nám to nakonec hlavně díky tomu, že jsme s lidmi z GS díky GPS MAZE EUROPE navázali výborné vztahy.

Byl tedy problém to celé zprovoznit, když je ten projekt někde na půli cesty?
Je pravda, že to prostředí dost intenzivně předělávají. Během mé práce na tomto projektu to každé tři dny vypadalo nějak jinak. Všechno se vyvíjelo za pochodu, ale nakonec výsledek byl v rámci očekávání skvělý. 

Zasahoval nějak GS do přípravy a realizace vámi vymyšlených Lab keší?
Pravidla jsou taková, že Lab keše se dají připojit pouze k megaeventu. To byl také důvod, proč Geoskořápky byly už od samého začátku publikované jako megáč. Od GS jsme měli v rámci tohoto eventu limit maximálního počtu deseti Lab keší. Jakmile schválili, že to můžeme udělat, dali mi přístup do vývojového prostředí pro labky, kterému se říká Lab builder a kde se keše zadávají. Co se týká praktické realizace jednotlivých labek, sešli jsme se se Šamanem, vojrou a klukama z asociace a rozdělili si keše. Během dvou posledních měsíců před spuštěním jsme koordinovali přípravu společně.

Až do dneška nikdo netušil, že se taková přelomová událost v dějinách středoevropského geocachingu chystá. Mělo to nějaký důvod?
Drželi jsme tu akci v utajení ze dvou důvodů. Jednak jsme chtěli, aby to bylo skutečně vánoční překvapení pro účastníky Geoskořápek a druhý důvod byl ten, že kapacita tohoto místa není taková, aby si v pohodě a bez tlačenice užilo akci třeba i 2000 lidí. Proto jsme to neavizovali dopředu. Groundspeak to moc nechápal, berou to naopak jako nástroj k propagaci eventu a přilákání co největšího počtu lidí. Snažili jsme se jim vysvětlit, že nepotřebujeme propagaci, protože sem přijde i tak 700 až 900 lidí. Byl to jeden z největších oříšků vysvětlit jim, proč to nechceme nikde publikovat a nechceme, aby ani oni to nikde nezveřejňovali.

Jak dlouho trvala příprava a výroba těch jednotlivých fyzických keší?
Doba, po kterou každý autor pracoval na své keši, byla různá. Dá se říct, že Groundspeak nám vše definitivně odsouhlasil koncem října, takže od konce října na svých keších začali pracovat všichni.

V srpnu jsme v našem magazínu publikovali reportáž Martina (sigma 1) z Block Party 2013, ve které odlov Lab keší zmiňuje. Dnes se tady podivoval nad tím, že u labek na Kampě jsou logbooky jako u klasických keší. S tím se v Seattlu nesetkal.
Když GS labky dělal pro sebe na Block Party, logbooky tam neměli, ale říkali, že by se to tak nemělo dělat. Ve dvoustránkovém seznamu pravidel, která jsem od GS obdržel, je dáno, že Lab keš musí mít logbook a nálezce se musí zapsat. Sami jsme navíc o ten logbook stáli, bylo nám jasné, že těch sedm kódů bude ještě druhý den cestovat po mailech. Chtěli jsme mít alespoň nějakou kontrolu. Kdo je v papírovém logbooku, labku skutečně odlovil.

Stál jsi u zrodu prvního evropského GPS MAZE, který díky ČAGeo konal letos právě v Praze. V labkách se ale bohužel z evropského prvenství těší Švédové, na které nemáme zrovna dobré vzpomínky díky třicetileté válce…
Ve Švédsku pořádají léta noční megaevent, který se letos konal někdy v prvním listopadovém týdnu. Tradicí bylo, že v období okolo tohoto magaeventu založili mnoho nových fyzických keší a labky byly pro tuto příležitost optimálním řešením. Důvod, proč nás Švédové předběhli, byl prozaický. V Čechách byly prosincové Geoskořápky prvním nejbližším megáčem po zářijovém GPS MAZE EUROPE. Osobně si myslím, že do budoucna jsou labky zajímavým doprovodným programem k megáčům a každý je bude chtít mít:).

Díky za rozhovor.

 

Jak se loví Lab keš?
Funguje to trochu jinak, než odlov běžné keše. V onu adventní neděli jsme měli dvě možnosti, jak Lab keše ulovit:

  1. Možnost pro majitele chytrých telefonů – z letáčku se načetl QR kód, který odkazoval přímo na stránku se seznamem Lab keší. Odtud bylo možné se nechat navigovat na správná místa. V okolí stačilo potom nalézt kód pro danou keš a jeho zadáním do telefonu se zalogovat. V telefonu se objevil smajlík, který byl neklamnou známkou toho, že bodík a nová ikona jsou doma. A samozřejmě bylo nutné se i zalogovat do fyzického logbooku. Z chytrého telefonu šlo také stáhnout gpx soubor se souřadnicemi keší a nechat se k nim navigovat prostřednictvím standardních zařízení a postupů, jak jste zvyklí.
  2. Možnost pro ty, kteří chytrý telefon ani mobilní připojení nemají – ti si mohli zadat souřadnice z letáku do své GPS, najít keše, opsat do letáku kódy a keše pak týž den (případně druhý den) zalogovat u PC na příslušné stránce podle návodu v letáku.

 

Jen si nejsem úplně jistý, že všechno fungovalo tak, jak jsme se mohli dočíst. Snažil jsem se dopátrat, zda se skutečně dá v případě možnosti B logovat až do půlnoci následujícího dne. Prý to tak bylo nastavené. Když jsem se ale snažil dostat na webovou stránku pro logování druhý den v půl páté, byl mi přístup zamítnut. Mohlo to být tím, že aplikace byla nastavena na dobu trvání 24 hodin a v 15:00 v pondělí skončila a pozdější potencionální logovači prostě měli smůlu. Doufejme tedy, že pokud tomu tak skutečně bylo, nebyl široko daleko nikdo, kdo by si nestačil alespoň jednu labku zalogovat. Ta baňka v profilu přece stojí za to:).

 

Fakta a čísla z letošních Geoskořápek
818 rekordních WA logů
1025 rekordních Attended logů (v době publikace tohoto článku)
7 Lab keší v blízkém okolí Kampy
999 nálezců labek
962 nálezů na nejnavštěvovanější labce
820 hledačů dokončilo celkovou misi, tedy našlo všech 7 labek
6261 nálezů na všech pražských labkách
555 přání ve schránce pro Ježíška
suvenýr získali návštěvníci megaeventu
5 českých reviewerů bývalých i současných jsme mohli potkat na Kampě

 

 

Odlišná zkušenost
Na Geoskořápkách jsem ještě potkal Maťa Bilaka (kamarád Annie Love z Groundspeaku a syn stále ještě aktivního slovenského reviewera Igi z Prešova), který byl na letošním GeocoinFestu v Las Vegas. Vyprávěl mi, že jeho zkušenosti s tamnějšími labkami byly mírně řečeno nemilé. „Asi dva týdny po GeocoinFestu mělo následovat ve Vegas setkání reviewerů. Labky, které byly připraveny na konání GeocoinFestu se nechaly puštěné kvůli tomuto setkání právě o ty dva týdny déle. My jsme tam přišli mezi tím, ale už to bylo v takovém tom stavu, kdy tam přijdeš, ten podnik je zavřený, muzeum, které bylo otevřené v době konání GeocoinFestu je taky zavřené. Jdeš, najdeš někde na okně heslo pro Lab keš a říkáš si, to asi nebude úplně to pravé, o čem by to mělo být. V každém případě je to ale zajímavý nápad, dělat takovéhle jednorázové akce.“

Co jsou Lab keše?
Je to experimentální typ keše, na kterém si GS testuje nové nápady. Jsou to keše dočasné, například jako součást megaeventu. Fungují po určitou omezenou dobu, po které už není možné keš odlovit ani zalogovat. Do dnešního dne bylo možné se s Lab kešemi setkat na čtyřech megaeventech. Premiéru měly na letošní Block Party 2013, podruhé se objevily na GeocoinFestu v Las Vegas. Druhá dvě místa pak už byla mimo Ameriku. Evropskou premiéru si odbyly 2. listopadu ve Stockholmu na eventu Mega Sweden FAD 2013. A po té se objevily už jen u nás na Kampě:).Existencí labek by měl být vyřešen problém zakládání fyzických keší jakožto taháku megaeventu. O tyto jednoúčelově založené keše se owneři většinou přestanou dříve nebo později starat a keš je vlastně už při svém vzniku určena k brzkému zániku.Lab keše jsou stále ještě ve fázi testování a vše zatím ještě nefunguje tak, jak by mělo. Například nálezy Lab keší jsou započteny v profilu v celkovém skóre a zobrazují se i v seznamu keší. Ale konkrétní logy se neobjevují v seznamu logů. Lab keše nemají svůj vlastní GC kód. Tím pádem budou zkreslené i statistiky. Doufejme ale, že jen do doby uvedení ostré verze. Oficiální zprovoznění definitivně dokončeného projektu se očekává někdy v příštím roce. Nechme se tedy překvapit. Díky labkám bude mít každý pořadatel megaeventu k dispozici nástroj, jak svůj ebeny podpořit, pokud o to bude stát.

 

 

 

Scroll To Top