Domů / Tipy redakce / Keše a coiny spadnou ze stratosféry
Keše a coiny spadnou ze stratosféry

Keše a coiny spadnou ze stratosféry

Již zítra proběhne u nás doposud nevídaná akce. Do stratosféry bude z areálu Českého hydrometeorologického ústavu v Praze Libuši vypuštěn balón s deseti stratokešemi. Z výšky třiceti kilometrů, tedy z hranice Vesmíru pak budou stratokeše z balónu uvolněny a pádem se vrátí zpět na zem. Po té je bude možné najít, snad někde na našem území.

Co je to stratocache (stratokeš)
Je to létající modul, který obsahuje vložený GPS tracker. Jeho tvar připomíná nažku javoru. Tvůrci stratokeše se inspirovali v přírodě. Jejich snahou bylo, aby pád stratokeše byl co možná nejpomalejší a nestalo se, že se bude řítit k Zemi volným pádem jako loni v polovině října Felix Baumgartner a aby někoho nezabila. Přesné místo dopadu jednotlivých keší nelze dopředu určit, přesto bude zcela jistě cílem kačerů je všechny najít.

 

 

Event
Při příležitosti vypuštění balónu se stratokešemi se pořádá v Meteorologické stanici Praha Libuš event Stratocaching – experiment na dotek vesmiru. Jeho kapacita je, bohužel, omezena na padesát účastníků. To ale neznamená, že se hledání keší nemohou účastnit i další lovci. K pátrání se může přidat každý z nás. A co udělat pro zapojení do hry? Zaregistrovat se na webu http://stratocaching.idnes.cz/. Po stisknutí tlačítka „chci hledat“ zadejte své jméno a email, obratem obdržíte osobní kód, pod kterým se dostanete na stránku se seznamem keší. Získáte tak přístup k souřadnicím dopadu, stavu odlovu konkrétních keší a dalším podrobnosti. Každou keš si ale může zalogovat maximálně deset nálezců. Pro sto úspěšných hledačů je připraveno v každé keši po deseti stratocoinech, které byly vydány právě pro tuto příležitost.

 

Start
Start balónu je v případě dobrých povětrnostních podmínek naplánován na devátou hodinu ranní ze souřadnic eventu. V případě nepříznivých podmínek bude čas startu posunut. Balón kromě deseti stratokeší ponese i dvě rádiokeše, tzv. radioseed, a hlavně tzv. dropion. Je to speciální gondola, která nese různá elektronická zařízení pro rádiové spojení a přenosy, kamery pro záznam videa v HD rozlišení, apod. Dropion bude předmětem hledání pouze pro organizační tým. Stejně tak radioseed budou hledat radioamatérské kluby, nikoliv kačeři.

 

Akci pořádá sdružení Žádná věda ve spolupráci s portálem Technet.cz a na financování se podílí soukromé společnosti s velice různorodými druhy podnikání. Do projektu se také zapojily i instituce jako Akademie věd, ČVUT a ČHMÚ. Od vzniku projektu se zaregistrovalo přes 11 000 zájemců o hledání keší. Registrovaní samozřejmě nejsou jen kačeři, pořadatelé doufají, že alespoň někteří ze sta očekávaných nálezců, budou vyznavači jiného životního stylu, než je geocaching.

Naše šance
Šance na úspěšný odlov některé z keší je vzhledem k počtu registrovaných asi 1:110 a na odlov FTF dokonce jen 1:1100. Většina hráčů by tedy měla jít do hry spíše pro radost ze hry nebo ze zvědavosti, než s ambicemi na získání nejvyšší dosažitelné mety. Uvidíme, zda tato nebude spíše dílem náhody. Všichni jsme zvědaví, jaké budou mít jednotlivé stratokeše časy a místa dopadu a rozptyl.

Diagram letu a dopadu jednotlivých částí

Kdy a kam to spadne?
Předpokládaný čas přistání stratokeší je ve 13 hodin. Lokalita dopadu vzhledem k poslední předpovědi vypadá na sever od Prahy. Ale nechme se překvapit. Všichni víme, jak to někdy s předpovědí počasí bývá. Navíc v horních vrstvách stratosféry může mít proudění vzduchu údajně úplně jiný směr, než v nižších vrstvách atmosféry. My budeme mít v terénu několik kolegů, kteří nám pomohou průběh akce zdokumentovat a v následujících dnech o tom přineseme zprávu.

Foto:    Technet.cz
Diagram: Žádná věda
Scroll To Top