Domů / Tipy redakce / Geocaching in Space
Geocaching in Space

Geocaching in Space

Starší z nás si možná vzpomenou, že před Sametovou revolucí se 7. listopadu slavilo výročí Velké říjnové socialistické revoluce. Letos na tento den připadá událost, která je mnohem zajímavější, a pro kačery obzvlášť. Z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu odstartuje raketa Soyuz 37(TMA-11M), která poveze posádku na Mezinárodní vesmírnou stanici ISS. Jedním z členů posádky bude Rick Mastracchio alias AstroRM. Bude mít s sebou International Space Station Travel Bug II a zároveň se očekává, že se stane prvním FTF lovcem keše, která byla založená před pěti lety na ISS.

Co je ISS
ISS (International Space Station) je mezinárodní vesmírná stanice, která je od 2. Listopadu 2000 trvale obydlená. Posádka se na ní střídá každých šest měsíců. Stanice obíhá Zemi na orbitě ve výšce 400 km rychlostí 7 700 m/s (27 720 km/h), Zeměkouli tedy obletí přibližně každých 90 minut.
Dopravu posádek na ISS a zpět na Zemi nyní zajišťují pilotované kosmické lodě Soyuz. Do roku 2011 dopravu zajišťovaly také americké raketoplány Space Shuttle.
Zajímavostí aktuální mise je, že teprve podruhé v historii ISS budou na vesmírné stanici zároveň 3 rakety Soyuz a celkem 9 členů posádky. 

Trocha z historie vesmírného geocachingu
TB, který Rick veze na ISS, bude druhým v pořadí. Tím prvním byl International Space Station Travel Bug. Na mezinárodní vesmírnou stanici ISS ho s sebou vzal vesmírný turista, astronaut Richard Garriott de Cayeux alias Lord British dne 12. října 2008. Richard pak založil 14. října přímo na ISS keš s názvem International Space Station. ISS TB pak vložil 15. října do této keše. Zpět na Zemi se pak TB vrátil 1. června 2011. Nyní je v držení Geocaching Headquarters, kde ho při návštěvě sídla GS můžete vidět, nebo je příležitostně vystavován na výročních eventech. Naposledy se objevil na letošní srpnové Block Party v Seattlu.

 

Extrémní keše
Richard Garriott se může pyšnit hned dvěma prvenstvími. Má na světě nejvýše založenou keš, právě tu na ISS a nejníže (rozuměj nejhlouběji) založenou keš na světě Rainbow Hydrothermal Vents na dně Atlantského oceánu v hloubce 2300 m.

 

 

Geocaching in Space, listopad 2013
Na 7. listopad ve 04.08 GMT (u nás 05.08 CET) je naplánován start vesmírné rakety Soyuz 37(TMA-11M), vezoucí posádku na ISS. Na palubě rakety bude i náš “kolega”, geocacher Rick Mastracchio. Spolu s ostatními kosmonauty by měl strávit na mezinárodní vesmírné stanici šest měsíců.

Příběh International Space Station Travel Bug II
Robert Cizauskas alias Cizzors, rodák z Watterbury (Connecticut) si v srpnu v místních republikánských novinách přečetl článek o tom, že Rick, rovněž rodák z Watterbury, poletí do vesmíru. S kamarádem naplánovali, že aktivují TB a pokusí se ho dát Rickovi, aby ho vzal s sebou. V základní škole ve Watterbury, kterou Mastracchio absolvoval, vznikly fotky TBčka s dětmi a vše pak poslali Rickovi. Ten se rozhodl pro, neboť spatřoval v misi možnost využít ji pro vzdělávání studentů na Zemi, převážně v jeho rodném Connecticutu. TB pak doplnil o 11 visaček označených „EXP 38“. Ty chce po návratu z ISS věnovat všem jedenácti školám ve Waterbury.

 

 

Pro geocaching je tato mise výjimečnou událostí, a proto se Groundspeak rozhodl přidělit suvenýr každému kačerovi, který se 6. nebo 7. listopadu zúčastní jakéhokoliv eventu. Sedmého listopadu, v čase startu rakety z Bajkonuru, bude například na západním pobřeží USA podle kalendáře ještě šestý listopad. Proto jsou oba tyto dva dny suvenýrové. Po uveřejnění zprávy o „vesmírném suvenýru“ začaly po celém světě okamžitě vznikat eventy s tématikou “Geocaching in Space”. K dnešnímu dni je jich publikováno více než 1100 ve 40 zemích světa. Všechny tyto eventy si můžete prohlédnout na této interaktivní mapě. My jsme pro vás vybrali eventy, které se konají v České republice a mají jako hlavní téma právě Geocaching in Space.

Seznam Geocaching in Space eventů v ČR
Blansko – Geocaching in Space – Blanenske geopivko
Bruntál – Geocaching in Space – GeoBruntal
Česká Třebová – Geocaching in Space – Ceska Trebova
České Budějovice – Geocaching in Space – Ceske Budejovice
Jablonec – Geocaching in Space – Jablonec nad Nisou
Liberec – 3, 2, 1, START
Litoměřice – Zamáváme TBčku do vesmíru
Olomouc – Geocaching in Space – Olomouc
Ostrava – Geocaching in Space – Ostrava
Pardubice – Raketak
Planá – Geocaching in Space – Plana
Plzeň – Geocaching in Space – Pilsen, CZ
Praha 11 – Vesmirny Geocaching / Geocaching in space
Prostějov – Geocaching in Space – Prostejov
Svatý Kopeček (Olomouc) – Zapad slunce nad Olomouci
Šumperk – Geocaching in Space – Sumperk
Třebíč – Geocaching in Space – Trebic
Třinec – Geocaching in Space – Gorolia
Velké Pavlovice – Sekvence S-IC (T0: 18:19:20) – Flash Mob
Zlín – Geocaching in Space – Zlin
Žerotín (Strážnice) – Space Event

Některé eventy se konají přesně v čas startu rakety nebo jen v den startu či v předvečer startu. Na některých eventech pořadatelé plánují i sledování přímého přenosu ze startu rakety. Přenos by měl být snad dostupný na NASA TV. Není to ale zatím jisté díky rozpočtovým škrtům, které naordinovala administrativa USA. Pokud nebudete v době startu u svého počítače, stáhněte si aplikaci NASA pro svůj Android nebo iPhone.  Ta vám v případě uskutečnění přímého přenosu umožní sledovat start rakety na vašem mobilním zařízení.

 

 Foto: blog.geocaching.com
       NASA
Scroll To Top