Domů / Reportáže / GeocoinFest Europe 2013
GeocoinFest Europe 2013

GeocoinFest Europe 2013

Začátkem září se v českých médiích hovořilo o Praze jako o hlavním městě geocachingu. Hlavním důvodem bylo konání GPS MAZE EUROPE, první akce tohoto druhu na našem kontinentě. Nelze ale opominout druhou zásadní akci, kterou mohli návštěvníci z takřka celé Evropy v Praze navštívit, a to GEOCOINFEST EUROPE 2013. Ten proběhl v neděli 8. září na Výstavišti v pražských Holešovicích.

Co předcházelo
GeocoinFest je dítětem Marka Clemense, který si celou věc vymyslel, patentoval a uspořádal první event ve Spojených státech v roce 2007 v Temecule (stát Kalifornia). V průběhu dalších let se GeocoinFest stěhoval každý rok do různých lokalit v USA. V roce 2008 do Pittsburghu (Pensylvania), 2009 do Salt Lake City (Utah), 2010 do Minneapolis a v roce 2011 do Rock Hill (Jižní Karolína). Rok 2011 je pro GeocoinFest přelomový, protože se poprvé dostává i za moře do Evropy. Konkrétně do německého Kolína nad Rýnem. Od té doby se začíná o GeocoinFestu mluvit oficiálně jako o „International GeocoinFest“. Zatímco v USA pokračuje GeocoinFest v roce 2012 v Denveru (Colorado), druhý evropský ročník se stěhuje z Kolína do portugalské metropole Lisabonu.

Praha
Původní záměr byl druhý ročník uspořádat v České republice, zejména díky silné kačerské komunitě, ale složitost příprav nedovolila českým organizátorům pořadatelství přijmout. Další rok navíc ale už byla dostatečná doba na to, aby GeocoinFest v české režii byl zárukou dobře připraveného megaeventu. Geocoinfestové šílenství v Kolíně a Praze nakonec vyvrcholilo více než 2500 logy, což celkem výstižně odráží obrovský zájem o geocaching v obou zemích. Praha na tom je se zalogovanými účastníky již nyní o něco lépe, a tak je jasné, že i kdyby se již žádný další účastník nezalogoval, tak máme na svém kontě nádherný primát!

V neděli se od časných ranních hodin k holešovickému výstavišti scházely z různých směrů davy kačerů ze všech koutů Evropy. Někteří se trousili z holešovického nádraží, někteří dorazili městskou dopravou, fronta postupovala i od GPS MAZE EUROPE z pražské Stromovky. Také díky tomuto eventu se mnozí rozhodli v Praze přenocovat, takže těsně před víkendem bylo prakticky nemožné sehnat jedinou postel.

Přestože před halou bylo otevřeno dostatečné množství pokladen a prodávající vyvolávali návštěvníky, kde je zrovna volná pokladna, před kasami bylo opravdu přehuštěno.

V 10 hodin proběhlo oficiální zahájení, otevřela se vstupní brána a davy kačerů začaly proudit dovnitř.

Pro hlavní moderovaný program bylo uprostřed haly připraveno pódium,a po obvodu byly rozmístěny stánky jednotlivých prodejců. Ty byly obklopeny natěšenými koupěchtivými kačery. Stání ve frontách zpříjemňovala skupina Beatles revival, zhruba po dvou hodinkách je vysřídala ABBA revival, která se postarala návštěvníkům o odpolední festivalovou pohodu.

 

Po hudební části přišel čas prezentace nám všem dobře známé společnosti GARMIN. Zde ji  reprezentoval Ivo Steiner, šéf marketingu české pobočky, a dále pak Martin Resch z oddělení vývoje a Christian Plötner z PR oddělení evropského Garminu. Pánové na pódiu k mému překvapení neseznamovali návštěvníky s nejnovějšími produkty, ale představili jakousi síň slávy svých starších výrobků se zajímavými příběhy. Tato síň byla součástí prezentačního stánku v hale, takže si každý mohl tyto staré dobré kousky prohlédnout a přečíst si o nich na panelech podrobnosti.

Po druhé hodině odpolední došlo k předání pořadatelství GeocoinFest 2014. Nové pořadatelské místo vyhlásili Guido Beckers, pořadatel prvního GeocoinFestu v Německu v Kolíně a otec zakladatel myšlenky geocoinfestů Mark Clemens. Pořadatelství se po třech letech vrací opět do Německa, tentokráte do Bádensko-Würtenberského města Ulmu. Mark popřál Ulmskému eventu, aby se na něm sešlo hodně lidí. Sám nemá odloveno mnoho keší, ale líbí se mu, když se lidé takto setkávají.

Z ohlášeného pořadatelství se nejvíce radovali početně hojně zastoupení příznivci geocachingu z Německa. Nebývalou radost projevovali kačeři z Mnichova, kteří pořádají v příštím roce megaevent v Mnichově, který byl shodou náhod (nebo záměrně?) publikovaný právě v době pražského kačerského svátku 8.září. Ti se pak při té příležitosti vyfotili společně s Jeremym Irish, Bryanem Roth a Annie Love (představiteli Groundspeaku) před halou na červeném putovním megaeventovém sofa.

Bojánci
Co by to bylo za megáč, kdyby se na něm neobjevili Bojánci. Ti na závěr svého vystoupení zahráli svou nejznámější kačerskou píseň FTF, se kterou tak skvěle zabodovali na prvním ročníku GIFF. (Psali jsme o tom v článku dříve zde.) Po interview s Groundspeakem zahráli skladbu ještě jednou speciálně pro hosty z USA.

Interview s Groundspeakem
Po celý den měli návštěvníci GeocoinFestu možnost psát a házet do připravené schránky své dotazy na Groundspeak. Asi půl hodiny před začátkem řízeného rozhovoru s představiteli Groundspeaku bylo vybráno několik dotazů, které pak byly zodpovězeny.

První dva dotazy se týkaly znovuobnovení virtuálních keší a webcam keší. Od Jeremyho a Bryana jsme se dozvěděli, že se obnova nechystá a že náhradou by měl být waymarking.

Další dotaz se týkal rozdílnosti cen za prémiové členství v EU a USA. Jeremy sdělil, že delší dobu plánují otevření pobočky v Evropě, a díky nižšímu zdanění by se pak měla cena poplatku za prémiové členství snížit.

Vzápětí se nabídla otázka, jestli tedy bude skutečně otevřena pobočka v Evropě a kde. Na to odpověděl Jeremy, že o otevření evropské kanceláře je již rozhodnuto, je to nyní jen otázka času a vhodného místa. Tady jsme si my, Češi, přihřáli svou polívčičku, když jsme se díky dvěma skvěle zvládnutým akcím vytáhli. Jeremy řekl, že by mu bylo ctí umístit evropskou centrálu právě do Prahy, kam velice rád jezdí s rodinou na dovolenou.

Na dotaz, kdy přijdou aplikace, které budou použitelné na iPadu, Bryan odpověděl, že aktuálně mají relativně malý IT team, který dosud nebyl schopen toto řešit, ale plánují rozšíření tohoto týmu, aby tuto věc mohli nabídnout.

Poslední dotaz odlehčil atmosféru: Kde se konal druhý největší megaevent na světě? Tento dotaz bezprostředně souvisel s tím, že si po celý den dělali všichni legraci z přítomného Andrease Krammera, německého reviewera Stash-lab, který měl na svém kontě prozatím největší uspořádaný event na světě, a všichni ho stresovali, že právě tady bude překonán. Na otázku odpověděla Annie trochu diplomaticky. Řekla, že byla překvapená, že úplně na každém kroku potkávala kačery, v podstatě kamkoliv přišla. GPS MAZE EUROPE ve spojení s megaeventem je silná kombinace. Prý uvidíme, jak to nakonec dopadne, třeba bude právě Praha bude dějištěm největšího eventu na světě.

Na závěr odpověděl Bryan na otázku, jak Groundspeak vnímal vznik prvního GPS MAZE v Evropě. Bryan poděkoval všem, kdo na něm pracovali. Zmínil, že se přesně před rokem dozvěděl o existenci Flying Circusu, a řekl si, že by to byl dobrý základ pro první MAZE v Evropě. Ta myšlenka pak postupně rostla a výsledek mohli všichni vidět v Praze. Za perfektně zvládnutou akci pak předal organizaci ČAGeo ikonku s právem používat a provozovat GPS MAZE EUROPE. Pořadatelé prvního GPS MAZE v Evropě ikonku podepsali a vrátili Bryanovi s tím, že by jim bylo ctí, kdyby visela v centrále Groundspeaku. Tam by si ji mohl prohlédnout každý, kdo si pojede odlovit keš Groundspeak Headquarters.

Subeventy
Součástí GeocoinFestu bylo i několik doprovodných subeventů, z nichž právě dva se konaly přímo v téže hale, jako hlavní megaevent. Jednalo se o výstavu 10 000 CWG a dále výstavu geocoinů Geocoin Show 2013. Geocoiny byly na výstavu zapůjčeny ze sbírek kačerů a byly předmětem nebývalého zájmu. Zejména ty mince, které byly otočeny trackovacím číslem nahoru:).

Další subeventy se konaly mimo výstavní halu i mimo Výstaviště a probíhaly v podstatě od pátku až do neděle. S několika eventy se přidali i němečtí kačeři, takže o eventové ikonky nebyla v průběhu víkendu opravdu nouze.

Dojmy
Je obdivuhodné, jak mají v Groundspeaku propracované PR. Všichni tři přítomní lackeys byli prakticky na všech akcích, které se okolo eventů točily. Všude, kam přišli, rozdávali úsměvy, ukazovali vztyčené palce, s každým byli ochotni na požádání pózovat při společném fotografování. Musím říct, že kdyby všechna setkání v životě byla takhle příjemná a vřelá, tak by se nám všem žilo o mnoho lépe.

Připadá mi velká škoda, že beseda s Groundspeakem byla v hlavním programu naplánována až po vylosování cen fotografické soutěže Garmin GeoPicture. Podle toho také potom vypadal sál. Po převzetí cen výherci a většina přítomných definitivně zmizela a hosté potom odpovídali poloprázdnému sálu. Sice nedali najevo, že by pro ně byla situace jakýmkoli způsobem nepříjemná, ale nepřišlo mi to vůči tak významné návštěvě úplně zdvořilé.

Rychlý úbytek návštěvníků zřejmě souvisel i s tím, že byla neděle pozdě odpoledne. Vzhledem k tomu, že se počítalo už od samého začátku se silnou účastí zahraničních návštěvníků, dalo se předpokládat, že se budou potřebovat nejpozději v neděli po obědě vydat na cestu domů. A to platilo i pro domácí návštěvníky ze vzdálenějších koutů naší republiky. Nehledě na to, že zrovna začal školní rok a mnoha dětem i jejich rodičům nastaly povinnosti, které o prázdninách neměli. Důsledkem potom bylo to, že se už při vyhlašování fotografické soutěže v půl čtvrté horko těžko hledali náhradníci za nepřítomné vylosované výherce. Konání festivalu v sobotu by možná bylo bývalo lepší volbou. Důvody, které vedly k uspořádání akce v tomto termínu, ale neznám.

Přesto pražský GeocoinFest zanechal ve většině zúčastněných velmi pozitivní dojmy. Jeden z nich se mi podařil zachytit úplně na konci dne, kdy Jeremy na závěrečném rautu předával cenu TOP CACHER 2013 za přínos pro hru geocaching. Tady jsem měl možnost zeptat se Bryana, jak hodnotí ty čtyři dny, které v Praze strávil. Odpověď mi vyrazila dech. Bryan s obrovským zapálením řekl: „Jsem zcela unesen. Tohle byl ten nejlepší GeocoinFest, na kterém jsem kdy v životě byl. Je vidět, že tady lidi udělali obrovský kus práce, a patří jim za to velký obdiv a veliký dík. Stejně tak hodnotím i GPS MAZE EUROPE. Všechno dokonale připravené, výborné prostředí, výborní lidé. Nezbývá než si přát, abychom se ještě někdy mohli setkat právě tady.“ A můžu ještě dodat, že se mu velmi líbil i logbook, který byl vyřešen opravdu nápaditě.

Scroll To Top