Domů / Reportáže / Díky geocachingu jsou v pěkné bryndě!
Díky geocachingu jsou v pěkné bryndě!

Díky geocachingu jsou v pěkné bryndě!

Plakát k filmu

V německých a rakouských kinech bude uvedena 19. září letošního roku premiéra filmu Lost Place. Je to další umělecký žánr, kde se v poslední době objevuje jako téma geocaching. Film byl natáčen v německé produkci. Silné německé kačerské komunitě tento film udělá jistě radost. Menší radost však budeme mít my, čeští kačeři, protože do našich kin tenhle film, zdá se, vůbec nezavítá. Distributoři zjevně netuší, jak velký je potenciál místních kačerů a zřejmě proto nákup filmu ignorovali. V českých filmových vodách se o existenci tohoto filmu nedozvíte vůbec nic.

Kdo bude tedy stát o to film vidět, bude muset vyrazit do sousedního Německa, nebo si počkat, až vyjde na nějakém nosiči pro domácí kino. Jestli ovšem do té doby někomu dojde, že by se dal film na nosičích distribuovat i u nás. Pokud ne, tak těm, kdo se nedostali na německou premiéru, nezbude, než film shánět pokoutně. Tak jako tak to na dívání nebude žádný šlágr ve srovnání s kinem, protože film byl primárně natočen nejmodernější technikou jako 3D film a každá jeho reprodukce jinde než v kině mu hodně ubere na kráse.

 

Premiéra: 19. září 2013 v německých a rakouských kinech
Režie: Thorsten Klein
Scénář: Thorsten Klein, Lena Vurma
Hrají: François Goeske, Josefine Preuß, Jytte-Merle Böhrnsen, Pit Bukowski, Anatole Taubman
Hudba: Adrian Sieber
Nahrál: Filharmonici města Prahy

 

Text distributora

17letý Daniel (François Goeske) poznává na internetovém chatu stejně starou Elli (Jytte-Merle Böhrnsen). Oba jsou nadšení pro geocaching a na první společný výlet za kešemi Daniel přivádí svého kamaráda Thomase (Pit Bukowski). Elli přichází se svou kamarádkou Jessikou (Josefine Preuss), která je stále připoutaná ke svému smartphonu. Hledání pokladu zavádí 4 teenagery do zdánlivě nekonečného Falckého lesa. Spíše stydlivému Danielovi se během expedice podaří probudit zájem Elli, zatímco Jessica se zalíbí sportovně založenému Thomasovi. Idylický podzimní den však náhle končí, když se na scéně objevuje záhadný muž v ochranné kombinéze (Anatole Taubmann). Čtveřici mladých lidí ale příliš neznepokojí jeho varování o neviditelném nebezpečí v této části lesa. Situace se vyhrotí teprve poté, co Jessica náhle zmizí. V tu chvíli ještě není jasné, zda je za jejím zmizením podezřelý muž v ochranném obleku, nebo zda existuje daleko větší nebezpečí, o kterém čtyři přátelé nic nevědí. Navzdory varováním se mladí lidé vydávají hledat svou kamarádku. Uprostřed hlubokých lesů objevují někdejší vojenskou základnu, jejímuž středu vévodí mohutný vysílač. Zdá se, že z něj v pravidelných intervalech v podobě červeného světla vychází tajuplná síla, která ohrožuje život všech…

 

„Lost Place“ skutečně existuje

Vojenské základny „Langer Kopf“ („Dlouhá hlava“) ve Falckém lese mezi Leimenem a Johanniskreuzem byly po desetiletí využívány americkou armádou a NATO a na sousedící hoře Mosisberg byla v 50. letech umístěna řada radarů a vysílačů. Žily a pracovaly tu stovky vojáků. Poté, co se z místa stáhly US Air Force a po nějaké době jej přestala hlídat i soukromá bezpečnostní služba, oblíbili si oblast hráči paintballu, sběratelé šrotu a nakonec i geocacheři. Již v březnu 2011 byla na základně uložena první multicache a brzy sklidila chválu především díky úžasnému místu. Během natáčení byla v říjnu 2011 archivována. Po ukončení natáčecích prací ve Falckém lese byla na konci roku 2011 umístěna nová cache (GC39DXY). Tato noční cache se brzy stala veřejným tajemstvím a přilákala do Falckého lesa více než 1000 cacherů. 700 favoritních bodů hovoří samo za sebe, a kdo se začte do logů, rychle zjistí, jak velkou oblibu si toto dobrodružství získalo mezi geocachery. Na konci října byla cache kvůli ochraně netopýrů disablována. Následovaly však další logy, což následovně vedlo k její archivaci. Vzhledem k tomu, že majitel základny již obdržel všechna povolení k likvidaci objektů, a bourací práce měly začít již v minulém roce, nezbývá zřejmě již mnoho času do chvíle, kdy se i toto „Lost Place“ stane historií.

Odkaz na flicker

Odkaz na fotogalerii na flicker.com

Odkaz na fotogalerii stimpyrama.org

Odkaz na fotogalerii stimpyrama.org

 

 

O filmu

Navzdory poměrně nízkému rozpočtu se producentům filmu podařilo zajistit takřka hvězdné obsazení. Režisér Thorsten Klein pro příběh získal herce jako Josefine Preuss („Türkisch für Anfänger“, „Adlon“), François Goeske („Türkisch für Anfänger“, „Summertime Blues“), a Anatole Taubman („James Bond: Quantum of Solace“, „Die Päpstin“, „Die Säulen der Erde“).Berlínská firma MovieBrats si vytyčila ambiciózní cíl vyprodukovat žánrový film „made in Germany“ a spojila v něm dvě velmi zajímavá témata. Ústředními pilíři tohoto 3D filmu jsou dechberoucí „Lost Place“ a geocaching. V příběhu jsou šikovně propojena doložitelná fakta a události s fikcí a náležitou porcí napětí. Čtyři mladí lidé se při zprvu zábavné geocachingové výpravě do Falckého lesa ocitají uprostřed bývalé vojenské základny, kde Američané během studené války prováděli podivné experimenty s tajnými technologiemi, které měly tak hrůzostrašné vedlejší účinky, že byl celý projekt zastaven. Nebezpečí však stále přetrvává a přátelství čtyř protagonistů je vystaveno těžké zkoušce. Z geocachingového dobrodružství se stává boj na život a na smrt.

 

Ani na technickém zajištění se nešetřilo. Lost Place je jedním z prvních filmů, při jejichž 3D produkci byla, podobně jako při natáčení „The Amazing Spider-Man“, použita nová a velmi drahá kamera RED Epic. 3D však není v případě Lost Place jen samoúčelným oslňováním jednotlivými efekty. Již během produkce se velmi dbalo na to, aby film z nasazení 3D efektů zásadně profitoval.

Při natáčení byla použita nejmodernější kamerová technika – 3D kamera Epic je vlajkovou lodí firmy RED, lídra na trhu

Není to však pouze obraz, kterým Lost Place nasazuje v německém filmu zcela nová měřítka. Jako vůbec první německá produkce vsadili tvůrci Lost Place na novou technologii Dolby® Atmos™. Tato čerstvá novinka překonává vše, s čím Dolby dosud přišlo. Na rozdíl od zvuku vycházejícího z reproduktorů 5.1 nebo 7.1 může být zvuk u Dolby® Atmos™ umístěn v prostoru a dynamicky přemisťován. Díky přídavným stropním reproduktorům zvuk diváka obklopuje doslova ze všech stran.

Hudba k filmu

Hudbu složil německý skladatel Adrian Sieber. Zajímavostí je, že hudbu nahrála pražská filharmonie v hudebním studiu Smečky během čtyř dnů na přelomu října a listopadu 2012 pod taktovkou dirigenta Richarda Haina. Studio Smečky je známé tím, že se zde natáčí filmová hudba pro velké filmové produkce, jako je Paramount, Sony, LucasFilm a další. Mimo jiné se zde například natáčela hudba k filmům Davida Lynche jako Blue Velvet, Lost Highway nebo poslední k Mulholland Drive.

Celková stopáž hudby k filmu nahraná orchestrem je 70 minut. Ochutnávku pěti skladeb v celkové délce necelých sedmi minut si můžete poslechnout na hudebním úložišti Soundcloud.

Soundcloud - ochutnávka části skladeb

Soundcloud – ochutnávka části skladeb


Kromě někdejší vojenské základny ve Falckém lese se natáčelo také například v bývalém americkém skladišti chemických zbraní v Clausenu a ve věhlasných studiích CCC v Berlíně. Producent Alex Weimer vyvracel obavy některých geocacherů a zdůraznil, že tvůrci kladli mimořádný důraz na to, aby geocaching nebyl ve filmu prezentován ve špatném světle či jako nějaká pošetilá zábava. Autoři Thorsten Klein a Lena Vurma se navíc podrobně seznámili se všemi pravidly a někteří herci se geocachingem začali zabývat i ve svém volném čase. Uvedení filmu do kin bylo naplánováno na léto 2013, ale premiéra byla nakonec odložena na 19. září 2013. Je dobře, že si filmaři v Německu troufli na filmový projekt tak vzdálený všemu, co se obvykle produkuje. Navzdory dobrým kritikám se žánrové filmy jako třeba „Hell“ bohužel nesetkaly s nijak mimořádným diváckým ohlasem. Přejme tvůrcům Lost Place, aby jejich nadšení a energie investovaná do náročného natáčení byly odměněny u pokladen kin.

Společná fotka – nahoře herci Pit Bukowski a Josefine Preuß, dole spoluzakladatel MovieBrats Films Alex Weimer, herci Jytte-Merle Böhrnsen a François Goeske, režisér Thorsten Klein a producentka a spoluautorka scénáře Lena Vurma

 

Zdroj:   gcmag.de, www.lost-place.com
Překlad: Petr Šandera
Scroll To Top