Domů / Profily / Bojánci ve finále filmového festivalu GIFF
Bojánci ve finále filmového festivalu GIFF

Bojánci ve finále filmového festivalu GIFF

Český geocaching má svého zástupce ve finále prvního ročníku filmového festivalu GIFF! Jsou jím Bojánci s klipem ke své známé kačerské písničce FTF. 

Aleš „Agi“ Bojanovský – muzikant (kytara, klávesové nástroje, zpěv), zakládající člen a autor písniček brněnské moderní tramp-folkové hudební skupiny F.T.PRIM, se kterou se také zúčastnil prestižních soutěží, přehlídek a festivalů FCT hudby. Skupina vydala čtyři profilová alba a jejich písničky najdete i na mnoha dalších CD samplerech. F.T.PRIM realizoval i několik nahrávek pro Český rozhlas a Českou televizi.
22. listopadu F.T.PRIM v Brně oslaví 25. výročí založení skupiny velkým narozeninovým koncertem a křtem nového CD.

Od roku 2011 hraje Aleš i se svojí rodinnou kapelou Bojánci, jejichž nejznámější písničkou je „kačerská“ FTF. Bojánci si zahráli na několika kačerských akcích, ale i na dalších přehlídkách a festivalech. Muzika je pro ně hlavně velikým koníčkem.

 

Před několika dny přišla Agimu skvělá zpráva z Groundspeaku. Soutěžní video, které přihlásili na kačerský filmový festival GIFF, postoupilo do finále!

Aleši, co tě přivedlo ke geocachingu?
O geocachingu jsem se dozvěděl od kamaráda a kolegyně v práci. Začali jsme lovit hlavně s našimi kluky, které hledání „pokladu“ nadchlo.

Jaký je tvůj nick? Je jen tvůj, nebo pod ním kešuje víc lidí?
Bojánci, je to náš rodinný nick, hledáme jako rodinka.

Co pro tebe geocaching znamená?
Je to pro mě hlavně zábava a oddech, setkání s fajn lidmi. Geocaching mi ukázal hodně míst, o kterých jsem před tím ani nevěděl, a nebýt keše, tak by mě tam ani nenapadlo zajít.

Kolik máš v současnosti odlovených keší?
Necelé dva tisíce, ale to se může každým okamžikem změnit.

Kolik času věnuješ hledání pokladů?
Lovíme nejčastěji na dovolených a na výletech, když je keš po cestě, tak ji odlovíme. Většinou naplánujeme výlet tam, kde se nám to líbí. Nejezdíme výhradně po keších (s výjimkou občasných výpadů po Brně). Jak říkám, když tam je, tak odlovíme.

Honíte se za FTF, nebo vás nechávají klidnými?
Párkrát jsme se o FTF snažili, ale nechávají mě klidným, nehoním se.

Lovíte keše i v zahraničí? V kolika zemích jste byli lovit?
Jasně, když jsme v zahraničí tak i tam, opět spíš cestou, žádné cílené výpravy. Polsko, Německo, Rakousko, Slovensko, Maďarsko, Slovinsko, Chorvatsko a náš starší synek nám dovezl úlovky ještě z Belgie a Anglie.

Díky kačerským písničkám a zejména vaší nejslavnější písničce FTF jsi známý i v kačerské komunitě. Není to na vydání alba?
Se skupinou F.T.PRIM, jsme vydali 4 profilová alba. Rosa Coeli (1994), Stříbrný klíč (1995), Větrná růže (1997), Woodcraft (2011) a na podzim letošního roku nám vyjde nové album Střípky příběhů (1988–2013), které bude věnováno pětadvacetinám kapely.
S rodinnou kapelou Bojánci jsme zatím CD nevydali, jen naše asi nejznámější písnička FTF vyšla jako bonus na CD F.T.PRIM – Woodcraft v roce 2011.
Na našem hudebním kanálu jsou různá videa. Najdete tam i písničky Bojánků. Na Youtube je i oficiální klip k písničce FTF.

A co muzikanti z kapel, ve kterých hraješ? Jsou někteří z nich taky kačeři?
Bojánci, tak tam je to jasný. Z F.T.PRIM loví aktivně ještě náš bubeník.

 

 
Před několika dny tě zastihla skvělá zpráva o postupu vašeho videa do finále filmového festivalu GIFF, které se bude konat za týden v severoamerickém Seattlu. Rádi bychom věděli, co všechno tomu předcházelo.

Jak jste se o festivalu dozvěděli? Jak vás napadlo se zúčastnit?
O festivalu jsem se dozvěděl náhodou od kameramana našeho klipu FTF Vaška Wetu Šimka. Tato písnička už za sebou měla několik uvedení na filmových soutěžích v ČR a tak jsme si řekli, že zkusíme štěstí i v zahraničí. Dokonce se nám podařilo video „otitulkovat“ anglickým překladem, aby tomu v zámoří porozuměli.

O čem je vaše soutěžní video, které jsi poslal na GIFF?
Video je samozřejmě věnováno geocachingu a je o lovu FTF a o nástrahách, které můžou kačera při honu za FTF potkat, a hlavně o strachu, že zase nebude první.

Jak proběhla celá procedura s přihlášením do soutěže a zasláním videa?
Přihlášení do soutěže proběhlo jednoduše. Na stránkách akce jsme vyplnili dlouhý dotazník, kde chtěli vědět informace o klipu a jeho tvůrcích. Potom už následovalo umístění videa pod heslem na příslušné úložiště. Asi před čtrnácti dny se ozval hlavní organizátor s úžasnou zprávou, že naše video bylo z 95 přihlášených videí vybráno přímo do finále. Teď už jen čekáme na 17. srpen, jak to dopadne.

Jak video vznikalo po obsahové i technické stránce? 
Video se natáčelo zhruba rok. Jsou v něm jak záběry letní, tak zimní. Se scénářem přišel Standa Hůla, který je i autorem textu. Kameru a veškeré věci spojené se střihem videa obsluhoval Wetu. Točilo se postupně v několika lokalitách v ČR. V Nebílovech, na Křivoklátě… Hudba se točila v brněnském Studiu Bongo ve stejné době, jako se natáčelo CD F.T.Primu Woodcraft. Ve studiu se natočila i instrumentální verze písničky a její část se použila do videa. Výsledný hudební doprovod klipu je prodloužený mix těchto dvou verzí. Ruchy okolí nebylo nutné točit, v celém klipu je plná muzika. Titulky se do klipu doplňovaly pouze pro potřebu zahraničního uvedení videa.

Kolik lidí se na natáčení podílelo a jaké byly jejich role?
Na natáčení se podílela skupinka nadšenců, která si říká BF Film a jsou to Standa, Wetu, Zlicinak, Lucik7 a mnoho dalších. Nerad bych na někoho zapomněl, protože každý odvedl svůj díl práce – všichni zúčastnění jsou uvedeni v závěrečných titulkách.

Vaše video se dostalo až do finále. Co Vám z Groundspeaku přišlo za oznámení?
Přesně toto: Hey Bojanci! Out of 95 total entries, your film FTF has been selected as a finalist for the 2013 Geocaching International Film Festival! Woohoo! Congratulations! Yay!

A vaše bezprostřední reakce?
Ta radost se ani nedá popsat, ještě teď je to úžasný pocit!

Víte o někom dalším, kdo se soutěže zúčastnil?
Zatím nevím o nikom, kdo by se této soutěže zúčastnil. Jestli tam byl přihlášen někdo další z České republiky, se uvidí až po 17. srpnu.

Museli jste se stopáží dostat mezi jednu a pět minut. Jak to bylo ve vašem případě?
V našem případě to ani tak moc velký problém nebyl, protože písnička samotná měla něco přes 3 minuty. Takže se přidal ještě úvod a závěrečné titulky a po zodpovědném střihu nám vznikl klip, který má 4 minuty.

Chystá se někdo z vás navštívit festival, případně si na místě převzít cenu, kdybyste se umístili na stupních vítězů?
Bohužel v tu dobu nebudeme mít zrovna cestu kolem Seattlu:). Groundspeak si vyžádal naši adresu a v případě získání nějaké ceny nám ji doručí… Umístění na některé z nejvyšších příček soutěže by bylo samozřejmě krásné, ale už i samotný postup do finále je pro nás obrovskou odměnou za práci a čas, který jsme projektu věnovali. Uvidíme, jak vše dopadne. Držte nám palce!

Palce budeme určitě držet a z filmového festivalu GIFF přineseme čtenářům rozsáhlou reportáž nejen z večerního filmového klání, ale z celé letošní Geocaching Block Party.

Autoři fotografií:
Bojánci: Igor Zehl
FT Prim: Vít Mádr
Scroll To Top