Domů / Reportáže / Block Party 2013 aneb Megáč v režii Groundspeak Headquarters
Block Party 2013 aneb Megáč v režii Groundspeak Headquarters

Block Party 2013 aneb Megáč v režii Groundspeak Headquarters

Když jsem náhodou zjistil, že se termín letošní Block Party shoduje s mou pracovní cestou do USA, neváhal jsem ani chvilku a zalogoval will attend. Pak opravdu vše klaplo, takže jsem přistál v Seattlu právě v okamžiku, kdy party začínala. Po přistání jsem ale měl pocit, že se proti mně všechno spiklo. Nastaly problémy s formalitami na letišti, zdlouhavé půjčování auta, zácpa na dálnici, pak jsem dlouho hledal parkovací místo. To všechno způsobilo, že jsem se na akci dostal skoro až ve 14:00. Nakonec se naštěstí ukázalo, že to vůbec nevadilo, protože program skutečně probíhal po celou deklarovanou dobu.

ICON Geocaching Block PartyBlock party pořádá vedení Groundspeaku již třetím rokem a jedná se v podstatě o megaevent pořádaný přímo v sídle společnosti v Seattlu v USA. Od normálního megáče se liší jen jinou ikonkou – tu si Groudspeak samozřejmě dokáže zařídit.

Letošní Block Party se zúčastnilo více než 1500 návštěvníků z celého světa. Potkal jsem mimo jiné tváře známé z naší MEGA Moravia a Bruggse bear. Party je organizovaná v okolí Groundspeak Headquarters, které leží na břehu Union Lake pod monumentálním ocelovým mostem, jenž místu dodává unikátní atmosféru.

 

Block Party letos začala už v průběhu týdne, kdy se bylo možné po předchozí registraci dostat na exkurzi kancelářemi firmy Groundspeak. V sobotu kolem jedenácté dopoledne začínal hlavní program. U registrace dostal každý účastník nafukovací balónek, v jehož útrobách byl ukryt tajemný smotek. Dostat se k němu bylo snadné – stačilo balonek propíchnout a s patřičným zvukovým efektem jste se dostali k souřadnicím a popisu sedmi tzv. lab keší, které „laboratoř“ Groundspeaku připravila speciálně pro Block Party. Zároveň každý z nás obdržel bingo kartu, do které bylo potřeba posbírat podpisy 24 kolegů kačerů, kteří splňovali některou z daných podmínek. Do třetice se nám do ruky dostal registrační list pro odlov HQ geotour – devíti standardních keší, které se nacházejí v dochozí vzdálenosti od budovy GS. U těchto keší byly mimořádně k dispozici razítka, sloužící k potvrzení nálezu do záznamového listu.

 

Při dobrém plánování se dal odlov „lab keší“ i geotour snadno zkombinovat a navíc jsme při něm mohli shánět podpisy do bingo karty. Nalézt keš bylo v den konání Block Party samozřejmě úplně snadné. Nebyl důvod keš vůbec schovávat, protože putovala z ruky do ruky. Lab keše nebyly klasické fyzické keše. V místě daném souřadnicemi bylo třeba najít kód, po jehož zadání na speciální webové stránce se kačerovi automaticky zalogoval její nález (následně se „lab keš“ objevila i ve statistikách nálezce). Vyplněné bingo karty a záznamové listy HQ geotour měl každý možnost odevzdat, a dostat se tak do losování o ceny.

 

Logbook nebyl ničím výjimečný, ale v jeho blízkosti se nacházela pověstná truhla se speciální ikonou Groundspeak HQ. Kolem ní byly rozprostřené trackovatelné předměty, které organizátoři roztřídili podle destinace, kam mají putovat.

 

O kousek dál mě zaujala výstava geocacherských zajímavostí.

Opodál se nacházel stánek, kde si každý mohl zakoupit nějaký ten eventový suvenýr – tričko, coin, atd.

 

Po tom, co jsem seběhl nedlouhé schodiště, ocitl jsem se v komerční zóně, kde se nacházelo shruba tucet stánků s klasickým geosortimentem a také řada v listingu inzerovaných  foodtrucks – náklaďáků s jídlem nejrozmanitějšího druhu. Samozřejmostí, která v Americe už ani nikoho nepřekvapí, byla možnost platit kartou i u toho nejmenšího obchůdku. Žádné nemotorné platební terminály, stačí dotykový telefon a na něm malá čtečka karet. Podpis lze zvládnout prstem na display, a pokud náhodou trváte na účtence, dostanete ji obratem na zadanou emailovou adresu. Jak prosté a jak účinné!

 

V areálu se samozřejmě nacházelo také několik stánků s aktivitami pro děti, a jak je na podobných akcích zvykem i občerstvovna pro početné geozvířectvo, které bylo zastoupeno zpravidla psy, kteří v množství výrazně větším než malém doprovázeli své majitele. Dalším zajímavým fenoménem bylo množství pokreslených (čti potetovaných, ve většině případů barevně) kačerů. Sehnat podpis chodící galerie do příslušného políčka binga bylo dílem deseti sekund, a kdyby bylo třeba, našla by se jich určitě další stovka. Poslední významnou doprovodnou akcí sobotního programu Block party byl GIFF, mezinárodní geocacherský filmový festival, kde nás tak skvěle reprezentovali Bojánci.

 

Co dodat závěrem? Block party byla velmi profesionálně zorganizovaná akce s pestrou paletou možností, jak na akci strávit pár hodin nebo i celý den. Člověk postižený diagnózou geocacher si zde, mezi tolika dalšími pacienty, připadal naprosto normální.

FOTOGALERIE

Foto:  Groundspeak
       Sigma1
Video: Sigma1
Scroll To Top